Rusia nu intenționează „încă” să blocheze Wikipedia

Rusia nu intenționează „încă” să blocheze Wikipedia
Profit.ro
Profit.ro
scris 19 apr 2023

Rusia nu intenționează „încă” să blocheze Wikipedia, a declarat ministrul său pentru afaceri digitale, în timp ce un tribunal din Moscova a aplicat enciclopediei online o nouă amendă pentru că nu a reușit să elimine conținutul pe care Rusia îl consideră ilegal, potrivit Reuters.

Urmărește-ne și pe Google News
Evenimente

25 aprilie - MedikaTV - Maratonul Sănătatea Digestiei
23 mai - Maratonul Fondurilor Europene
27 mai - Eveniment Profit.ro Real Estate (ediţia a IV-a) - Piața imobiliară românească sub aspectul crizei occidentale

Wikipedia este una dintre puținele surse de informații independente care au supraviețuit în Rusia de când s-a intensificat represiunea statului asupra conținutului online după ce Moscova și-a trimis forțele armate în Ucraina, scrie Hotnews.ro.

TABEL Ieftinire considerabilă a motorinei, care a coborât sub 7 lei, cel mai redus nivel de la declanșarea războiului din Ucraina CITEȘTE ȘI TABEL Ieftinire considerabilă a motorinei, care a coborât sub 7 lei, cel mai redus nivel de la declanșarea războiului din Ucraina

„Nu blocăm încă Wikipedia, deocamdată nu există astfel de planuri pentru moment”, a declarat ministrul afacerilor digitale, Maksut Shadaev, citat de agenția de presă Interfax.

Wikipedia a precizat, într-o declarație trimisă prin e-mail, că va „continua să ofere acces la Wikipedia pentru vorbitorii de limbă rusă din întreaga lume care găsesc valoare în acest site și se va strădui să protejeze dreptul de acces al tuturor”.

Un tribunal din Moscova a amendat proprietarul Wikipedia, Wikimedia Foundation, cu 800.000 de ruble (9.777 de dolari).

Wikimedia a declarat anterior că informațiile de care s-au plâns autoritățile ruse erau bine documentate și în conformitate cu standardele Wikipedia.

Rusia încearcă de ani de zile să lanseze o enciclopedie online proprie, fără a face prea multe progrese.

În mod similar, Rusia s-a luptat să creeze un serviciu de găzduire video comparabil cu YouTube al Alphabet, care rămâne disponibil în timp ce alte platforme de socializare străine sunt blocate.

Viaceslav Volodin, președintele Dumei de Stat, camera inferioară a parlamentului rus, a declarat marți că o instanță a ordonat Google să plătească 1 miliard de ruble pentru blocarea canalului YouTube Duma TV.

„Astăzi, serviciul de executor judecătoresc a început să pună sechestru pe proprietăți, în căutarea acestor fonduri”, a declarat Volodin.

Google în Rusia nu a răspuns imediat la o solicitare de comentarii.

Agenția de știri Interfax a declarat ulterior că autoritatea de reglementare în domeniul comunicațiilor Roskomnadzor a încercat să amendeze Google cu până la 4 milioane de ruble pentru că a refuzat să elimine conținutul interzis în Rusia. Cazul va fi audiat la un tribunal din Moscova pe 20 aprilie.

În septembrie anul trecut, o instanță a confirmat o amendă de 21,7 miliarde de ruble împotriva filialei ruse a Google pentru că a eșuat în mod repetat să șteargă informații legate de campania din Ucraina.

Filiala a cerut falimentul după ce autoritățile i-au confiscat contul bancar. Gigantul tehnologic american și-a întrerupt operațiunile comerciale în Rusia, dar serviciile gratuite rămân disponibile.

Rusia a amendat, de asemenea, Twitch, de la Amazon, cu 4 milioane de ruble pentru că nu a reușit să șteargă „informații false” despre campania Moscovei.

viewscnt
Afla mai multe despre
rusia
wikipedia