Rusia spune că este de facto în conflict cu SUA în Ucraina, iar riscul de conflict nuclear este la cel mai ridicat nivel

Rusia spune că este de facto în conflict cu SUA în Ucraina, iar riscul de conflict nuclear este la cel mai ridicat nivel
Profit.ro
Profit.ro
scris 23 mar 2023

Adjunctul ministrului rus de externe Serghei Riabkov a declarat că riscul unei confruntări nucleare este la cel mai ridicat nivel din ultimele decenii, avertizând că Moscova se află "de facto" într-un conflict deschis cu Washingtonul din cauza războiului din Ucraina și "nu se pune problema" ca Rusia să restabilească tratatul New START pe care îl are cu Statele Unite și din care și-a suspendat participarea, relatează Reuters și TASS.

Urmărește-ne și pe Google News
Evenimente

23 aprilie - Profit News TV - Maratonul de Educație Financiară. Parteneri: 123 Credit, ARB, BCR, BRD, CEC Bank, PAID, UNSAR, XTB
25 aprilie - MedikaTV - Maratonul Sănătatea Digestiei
27 mai - Eveniment Profit.ro Real Estate (ediţia a IV-a) - Piața imobiliară românească sub aspectul crizei occidentale

Relațiile dintre Rusia și Statele Unite, tensionate de mult timp, s-au înrăutățit și mai mult de la invazia Rusiei în Ucraina, anul trecut. Luna trecută, Vladimir Putin a anunțat că își suspendă participarea din tratatul de reducere a armelor nucleare New START încheiat cu Washingtonul, scrie News.ro.

Ministrul austriac de Externe apără Rusia și decizia Raiffeisen Bank de a face afaceri cu Moscova CITEȘTE ȘI Ministrul austriac de Externe apără Rusia și decizia Raiffeisen Bank de a face afaceri cu Moscova

Vorbind la un eveniment intitulat "O lume fără START: ce urmează", Serghei Riabkov a declarat că "nu se pune problema" ca Rusia să restabilească deocamdată tratatul, criticând ceea ce el a numit "poziționarea ostilă" a Washingtonului față de Moscova.

"Nu aș vrea să mă lansez într-o discuție dacă probabilitatea unui conflict nuclear este ridicată în prezent, dar este mai ridicată decât orice am avut în ultimele decenii, să spunem așa", a declarat Riabkov.

Rusia s-a angajat să mențină lumea "în siguranță și liberă" de amenințarea unui război nuclear, a spus oficialul, dar a adăugat ulterior că lucrurile nu pot continua ca de obicei, având în vedere că Moscova se află acum "de facto într-o stare de conflict deschis cu Statele Unite".

Kremlinul a acuzat în repetate rânduri Washingtonul că a participat direct la conflictul din Ucraina furnizând arme Kievului și a prezentat în același timp războiul ca fiind o bătălie pentru supraviețuirea Rusiei.

Atât Statele Unite, cât și Rusia - de departe cele mai mari puteri nucleare din lume - au declarat că un război nuclear nu poate fi câștigat și nu trebuie să fie purtat niciodată, însă conflictul din Ucraina a ridicat temerile privind o confruntare directă cu Occidentul.

RUSIA VREA SĂ FIE LUATĂ ÎN CALCUL CAPACITATEA NUCLEARĂ COMBINATĂ A ȚĂRILOR NATO

Washingtonul ar fi trebuit să negocieze mai devreme pentru a risipi îngrijorările Rusiei cu privire la Tratatul de reducere a armelor strategice (START), acum acest lucru nu mai este posibil, a spus Riabkov comentând situația Tratatului START.

El a acuzat "asistența evidentă" a părții americane pentru regimul de la Kiev în atacurile asupra instalațiilor strategice rusești declarate în tratat, făcând referire la atacuri cu dronă - nerevendicate oficial de Kiev - care au avut loc asupra unei baze aeriene rusești unde se află bombardierele strategice. "În același timp, cererea SUA de a le restabili accesul la instalațiile rusești prevăzute de START, în astfel de circumstanțe, este izbitor de inadecvată, mai ales ținând cont de faptul că partea americană a fost cea care, inițial, ca urmare a măsurilor restrictive introduse de ea, ne-a privat de posibilitatea de a inspecta nestingherit și în condiții de deplină egalitate, instalațiile START de pe teritoriul SUA", a declarat Riabkov.

Oficialul a mai spus că Rusia va lua în considerare capacitatea combinată a SUA, Franței și Marii Britanii de a utiliza în comun capacitățile nucleare împotriva Moscovei atunci când va stabili soarta viitoare a Tratatului START. "Nu mai putem pune între paranteze factorul arsenalului combinat al SUA, Marii Britanii și Franței. Pe fondul realităților actuale, atunci când vom determina soarta Tratatului START, vom lua în considerare în mod necesar capacitatea acestor țări de a-și folosi în comun capacitățile nucleare împotriva Rusiei", a punctat adjunctul lui Serghei Lavrov.

Riabkov a subliniat că aceste state membre ale NATO sunt tot mai active în formarea unui front antirusesc unit și în afirmarea dorinței de a provoca o înfrângere strategică Rusiei.

Anterior, Riabkov declarase și la Pervîi Kanal că nu se poate vorbi despre o "revenire" a Rusiei în ceea ce privește decizia sa de suspendare a participării la Tratatul START, având în vedere acțiunile actuale ale SUA.

Vladimir Putin a anunțat în discursul său din 21 februarie în fața Adunării Federale că Moscova își suspendă participarea la Tratatul START, dar nu se retrage, totuși, din acesta. Șeful statului rus a subliniat că, înainte de a reveni la discutarea continuării tratatului, partea rusă vrea să știe cum va ține cont START de arsenalele nu doar ale Statelor Unite, ci și ale altor puteri nucleare din NATO - Marea Britanie și Franța. La 1 martie, Putin a promulgat legea care suspendă participarea Rusiei la Tratatul START.

viewscnt
Afla mai multe despre
rusia
sua
ucraina