Rusia va pierde poziția de lider în exportul de energie

Rusia va pierde poziția de lider în exportul de energie
Profit.ro
Profit.ro
scris 28 oct 2022

Rusia va pierde în următorii ani poziția de lider mondial în exportul de energie, din cauza consecințelor invaziei din Ucraina și în special ca urmare a reducerii vânzărilor de gaze în Europa, piața sa tradițională, potrivit Agenției Internaționale a Energiei (IEA), citată de EFE.

Urmărește-ne și pe Google News
Evenimente
27 mai - Eveniment Profit.ro: Piaţa imobiliară românească sub spectrul crizei occidentale. Ediţia a IV-a
30 mai - Maratonul Fondurilor Europene
6 iunie - Maratonul Energiei
13 iunie - Eveniment Profit: Piața de Capital.forum - Provocări pentru dezvoltarea piețelor și creșterea lichidității, Ediția a IV-a. Parteneri BCR, CEC Bank, Sphera, Teraplast

În raportul său anual privind perspectivele globale, publicat joi, IEA estimează că exporturile de combustibili fosili ale Rusiei nu vor reveni niciodată la nivelurile din 2021 și asta în pofida reorientării țării către piețele asiatice, scrie Agerpres.

ANUNȚ Cât va pierde România în caz de aviz negativ pentru intrarea în Schengen CITEȘTE ȘI ANUNȚ Cât va pierde România în caz de aviz negativ pentru intrarea în Schengen

În termeni globali, IEA calculează că, dacă anul trecut exporturile Rusiei au reprezentat circa 20% din schimburile internaționale cu energie, procentul va scădea la 13% în 2030, ca urmare a ultimelor politici puse în aplicare după izbucnirea conflictului.

O bună parte din "terenul pe care Rusia îl va pierde" în ceea ce privește vânzările de combustibili fosili va fi câștigat de Statele Unite ale Americii și Orientul Mijlociu, arată raportul.

Și mai mare va fi reducerea dacă se vor lua în calcul doar gazele, unde, de la o cotă de 30% în exporturile mondiale în 2021, Rusia va scădea la 15% la începutul următorului deceniu.

Motivul este în primul rând decizia țărilor europene de a se desprinde, progresiv, de gaze, și în special de cele din Rusia.

Autorii raportului preconizează că cererea de importuri de gaze naturale în Uniunea Europeană va scădea de la 370 de miliarde de metri cubi în 2021 la 230 de miliarde anual în 2030 și la 140 de miliarde în 2035.

Procentul care va reveni Rusiei va fi tot mai limitat de posibilitățile de aprovizionare prin gazoductele care vin de la zăcămintele norvegiene și din Magreb și de achizițiile de GNL din diferite țări.

În plus, pentru Rusia, alternativa pieței din China este limitată, deoarece importatorii din gigantul asiatic cumpără în mod activ GNL, astfel că, potrivit IEA, "nu va fi spațiu pentru un alt gazoduct la scară mare din Rusia".

viewscnt
Afla mai multe despre
rusia
energie