Sectorul IT din Rusia riscă să piardă în continuare lucrători în noul an, din cauza unui proiect de lege privind munca de la distanță

Sectorul IT din Rusia riscă să piardă în continuare lucrători în noul an, din cauza unui proiect de lege privind munca de la distanță
Profit.ro
Profit.ro
scris 3 ian 2023

Sectorul IT din Rusia riscă să piardă în continuare lucrători în noul an, din cauza unui proiect de lege privind munca de la distanță, în timp ce autoritățile încearcă să îi atragă înapoi pe unii dintre zecile de mii care au plecat în străinătate, transmite Reuters.

Urmărește-ne și pe Google News
Evenimente

25 aprilie - MedikaTV - Maratonul Sănătatea Digestiei
23 mai - Maratonul Fondurilor Europene
27 mai - Eveniment Profit.ro Real Estate (ediţia a IV-a) - Piața imobiliară românească sub aspectul crizei occidentale

Având locuri de muncă relativ mobile, lucrătorii IT s-au aflat printre numeroșii ruși care au fugit după ce Moscova și-a trimis armata în Ucraina pe 24 februarie și sutele de mii care au urmat când a început o convocare militară în septembrie, scrie News.ro.

Germania a crescut viteza mașinilor autonome la 130 km/h, la doar câteva zile după ce șoferul unei Tesla a fost autorul unui incident ieșit din comun și extrem de periculos CITEȘTE ȘI Germania a crescut viteza mașinilor autonome la 130 km/h, la doar câteva zile după ce șoferul unei Tesla a fost autorul unui incident ieșit din comun și extrem de periculos

Guvernul estimează că 100.000 de specialiști IT lucrează în prezent din străinătate pentru companiile rusești.

Acum, la începutul acestui an, este propusă o lege care ar putea interzice munca la distanță pentru unele profesii.

Parlamentarii mai conservatori, temându-se că mai mulți profesioniști IT ruși ar putea ajunge să lucreze în țările NATO și să partajeze din neatenție informații sensibile de securitate, au propus interzicerea unor specialiști IT să părăsească Rusia.

Însă Ministerul pentru Sectorul Digital a spus în decembrie că o interdicție totală ar putea face firmele rusești de IT mai puțin eficiente și, prin urmare, mai puțin competitive:

”În cele din urmă, oricine poate atrage personalul cel mai talentat, inclusiv cel din străinătate, va câștiga”.

”NEGOCIERE CU TERORIȘTII”

În timp ce mulți tineri ruși dezamăgiți au plecat în țări precum Letonia, Georgia sau Armenia, unde limba rusă este vorbită pe scară largă, câțiva au făcut un salt mai mare - în Argentina.

Specialistul IT Roman Tulnov, în vârstă de 36 de ani, a declarat că nu intenționează să se întoarcă în Rusia sub nicio formă.

"Îmi doream să plec de ceva vreme. Pe 24 februarie, totul a devenit clar. Am înțeles că nu mai există viață în Rusia. Înainte de mobilizare, nimeni nu s-a gândit să dea voie oamenilor să se mute cine-știe-unde ", a spus el, creditând mobilizarea în special pentru oportunitatea de a lucra la șase zone de timp distanță și de a-și continua activitatea.

Viacheslav Volodin, puternicul președinte al Camerei inferioare a Parlamentului, Duma de Stat a Rusiei, a spus că dorește să vadă impozite mai mari pentru lucrătorii care s-au mutat în străinătate.

Designerul de produs Iulia, în vârstă de 26 de ani, a estimat că un sfert din echipa ei ar prefera să renunțe decât să se întoarcă în Rusia sub constrângere.

”O astfel de alegere, fără alternativă, este un pic ca negocierea cu teroriștii: ”Întoarceți-vă sau vă vom face slujba imposibilă și pentru compania și angajații dumneavoastră”, a spus ea.

Unii ruși expatriați ar putea fi, de asemenea, să nu mai plătească impozite. Impozitul pe venitul personal, de 13%, este dedus automat de la angajații rezidenți, dar cei care lucrează pentru companii cu sediul în Rusia din străinătate sunt lăsați în voia lor.

Jucătorul profesionist de poker online Sașa, în vârstă de 37 de ani, care locuiește și el în Argentina, a declarat că a încetat să mai plătească taxe rusești.

”Când plătiți taxe susțineți statul și expansiunea militară a acestuia. Nu plătesc și nu plănuiesc să fac”, a spus el.

viewscnt
Afla mai multe despre
it
rusia