Șeful producătorului ceh de armament CSG vizează ca acesta să ocupe un loc important pe piața mondială, prin achiziția companiei americane Kinetic

Șeful producătorului ceh de armament CSG vizează ca acesta să ocupe un loc important pe piața mondială, prin achiziția companiei americane Kinetic
Profit.ro
Profit.ro
scris 15 apr 2024

Michal Strnad, care în urmă cu un deceniu a devenit șeful CSG, o afacere de familie din sectorul apărării, se apropie de cumpărarea producătorului american de muniții Kinetic Group, care va transforma o companie care a început prin a cumpăra tancuri pentru fier vechi într-un jucător cheie pe piața mondială a armelor, relatează Reuters.

Urmărește-ne și pe Google News
Evenimente

25 aprilie - MedikaTV - Maratonul Sănătatea Digestiei
23 mai - Maratonul Fondurilor Europene
27 mai - Eveniment Profit.ro Real Estate (ediţia a IV-a) - Piața imobiliară românească sub aspectul crizei occidentale

Dar mai întâi Strnad, cehul de 31 de ani, proprietar și președinte al Czechoslovak Group (CSG), un mare furnizor al Ucrainei, trebuie să învingă o ofertă rivală pentru compania mamă a Kinetic, Vista Outdoor, pentru a obține controlul a aproximativ 20% din piața de muniții mici din Occident și pentru dublarea veniturilor CSG, față de cele 1,7 miliarde de euro obținute anul trecut, scrie News.ro.

SURPRIZĂ Unul dintre principalii jucători din industria cărnii a intrat în insolvență CITEȘTE ȘI SURPRIZĂ Unul dintre principalii jucători din industria cărnii a intrat în insolvență

”Suntem un investitor strategic pe termen lung, care vrea să o treacă în privat pentru a o construi și crește și a investi în noi capacități și tehnologii. Nu vom veni doar să scuturăm compania de bani și să încercăm să o stoarcem”, a declarat Strnad pentru Reuters, într-un interviu.

Compania privată CSG, care are peste 10.000 de angajați în 37 de locații din Europa și Statele Unite, a făcut o ofertă în valoare de 1,91 miliarde de dolari pentru Kinetic Group, cunoscut anterior sub numele de Sporting Products, care include afacerea sa de producție de muniție.

Vista Outdoor a fost de acord cu oferta CSG, care necesită aprobarea acționarilor, în luna mai, și aprobarea Comitetului pentru Investiții Străine din Statele Unite.

Compania a primit, de asemenea, o ofertă nesolicitată, revizuită, de 3 miliarde de dolari, de la firma de investiții MNC capital, după ce a respins o ofertă anterioară a companiei.

Strnad, a cărui avere netă s-a dublat anul trecut, la 4,4 miliarde de dolari, potrivit Forbes, a spus că oferta companiei sale are sens pentru o companie privată ca a lui, care nu răspunde în fața acționarilor, care are mijloacele financiare pentru a utiliza și extinde capacitatea și a rezista la ceea ce el a numit. ”vârfurile și văile” din industrie.

Împreună cu achiziția din 2022 a 70% din producătorul italian de muniții de calibru mic Fiocchi Munizioni, acordul ar face din CSG cel mai mare jucător de pe această piață din lume, în afara Chinei și Rusiei, a spus Strnad.

”Există spațiu mare pentru a îmbunătăți eficiența și a investi în automatizare, noi linii de producție și mașini”, a spus Strnad, care vede că afacerea îi va oferi companiei cehe intrarea pe piața contractelor guvernamentale din Statele Unite și din alte părți.

VIDEO McDonald’s a instalat primul panou publicitar care miroase a cartofi prăjiți CITEȘTE ȘI VIDEO McDonald’s a instalat primul panou publicitar care miroase a cartofi prăjiți

Tatăl lui Strnad, Jaroslav, a început afacerea în anii 1990, după Războiul Rece, cumpărând echipamente militare din epoca sovietică, destinate inițial pentru casare. Apoi s-a orientat spre recondiționarea acesteia și, încet, să crească compania.

Tatăl a renunțat în 2013 și i-a predat conducerea CSG lui Strnad, în vârstă de 21 de ani, care a început să lucreze la companie în liceu și a supravegheat creșterea acesteia într-un producător major în Uniunea Europeană și exportator pe peste 50 de piețe, inclusiv în multe state membre ale NATO.

”Am terminat școala când aveam 18 ani... la 13.00. M-am urcat în mașină și am mers la fabrică să lucrez”, a spus Strnad, al cărui prim loc de muncă la companie a fost să lucreze într-un depozit de depozitare cu bunica sa, în vacanțele de vară, când avea doar 13 ani.

Creșterea rapidă sub conducerea lui Strnad s-a accelerat în 2022, după invadarea Ucrainei de către Rusia, deoarece compania a reușit să furnizeze tancuri recondiționate din epoca sovietică, precum și echipamente noi și a intensificat rapid producția de obuze.

Câștigurile de bază s-au dublat în 2023, la 439 de milioane de euro, iar CSG estimează că cererea puternică pentru echipamentele sale militare grele și muniții de calibru mare va continua, pe măsură ce țările își intensifică cheltuielile de apărare, pe fondul războiului din Ucraina.

Strnad a spus că compania intenționează să-și folosească cufărul de război pentru câteva achiziții suplimentare, deși nimic la scara Vista.

„Ne-am dori să creștem în toate diviziile noastre din grup”, a spus Strnad, care a spus că țintele din industria de apărare au prime mari în aceste zile.

"În fiecare grup există achiziții mici sau mai mari. Unele sunt verticale, în timp ce altele cumpără concurenți."

Strnad a spus că compania a înregistrat datorită Ucrainei o creștere uriașă a producției de muniție de calibru mare, unde capacitatea sa anuală a crescut de 10 ori, la peste 500.000 de cartușe de tanc și diverse cartușe de artilerie, ceea ce reprezintă o parte semnificativă a capacității europene actuale.

”Am investit sute de milioane de euro în capacitate de la începutul războiului”, a spus Strnad.

El a spus că compania are acum un stoc de comenzi de artilerie de șase ani și că investește în continuare în noi capacități la fabricile sale din Slovacia, Spania și Serbia.

Nike cheltuie mai mult pentru Jocurile Olimpice de la Paris din acest an decât pentru oricare dintre jocurile anterioare CITEȘTE ȘI Nike cheltuie mai mult pentru Jocurile Olimpice de la Paris din acest an decât pentru oricare dintre jocurile anterioare

CSG intenționează, de asemenea, să repornească și să oprească linia de producție de praf de pușcă și nitroceluloză la o fabrică italiană, în cooperare cu guvernul italian, pentru a rezolva ceea ce el a numit un blocaj uriaș pentru producătorii europeni de muniție.

Compania, care produce și obuziere, vehicule blindate sau lansatoare de rachete multiple, vede ca piețe promițătoare Asia, Orientul Mijlociu și Africa, dar și Ucrain,a unde a explorat asociații cu companii ucrainene.

În timp ce războiul face dificilă înființarea acum, Strnad consideră că ajutorul și bunăvoința pe care compania sa și cehii le-au primit pentru furnizarea de arme și echipamente Ucrainei se pot traduce într-un punct de sprijin important în viitoarea industrie de apărare a națiunii.

”Pe termen lung sau mediu, am dori să îi localizăm și să îi ajutăm cu propria lor industrie de apărare”, a spus Strnad.

viewscnt
Afla mai multe despre
michal strnad
csg