SUA au sancționat persoane și instituții din Ungaria pentru legăturile lor cu Rusia

SUA au sancționat persoane și instituții din Ungaria pentru legăturile lor cu Rusia

Ambasadorul SUA la Budapesta, David Pressman Foto:hirado.ru

Profit.ro
Profit.ro
scris 13 apr 2023

Ambasadorul american la Budapesta, David Pressman, a anunțat că Statele Unite au sancționat peste cincizeci de persoane și instituții pentru legăturile lor cu Rusia, inclusiv Banca Internațională de Investiții (IIB) și pe Imre Laszlóczki, vicepreședintele ungar al IIB și fost ambasador al Ungariei în Kazahstan și Azerbaidjan, relatează MTI și Reuters.

Urmărește-ne și pe Google News
Evenimente

25 aprilie - MedikaTV - Maratonul Sănătatea Digestiei
23 mai - Maratonul Fondurilor Europene
27 mai - Eveniment Profit.ro Real Estate (ediţia a IV-a) - Piața imobiliară românească sub aspectul crizei occidentale

Printre maghiarii sancționați de Washington se numără o serie de alți lideri ai IIB, printre care președintele IIB, Nikolai Kozov, și Georgij Potapov, vicepreședintele Consiliului Guvernatorilor IIB, scrie News.ro.

CONFIRMARE Hidroelectrica a ieșit pe piața imobiliară și se apropie de mutarea din Tower Center International CITEȘTE ȘI CONFIRMARE Hidroelectrica a ieșit pe piața imobiliară și se apropie de mutarea din Tower Center International

"Suntem îngrijorați de faptul că guvernul ungar continuă să mențină legături strânse cu Rusia, în ciuda agresiunii brutale neîncetate a Rusiei împotriva Ucrainei și a amenințării la adresa securității transatlantice", a declarat ambasadorul SUA la Budapesta.

"Prezența acestei platforme opace a Kremlinului (IIB) în inima Ungariei amenință securitatea și suveranitatea poporului ungar, a vecinilor săi europeni și a aliaților săi din NATO", a declarat ambasadorul SUA la Budapesta, David Pressman, într-o conferință de presă.

După ce Rusia a invadat Ucraina în februarie 2022, Bulgaria, Cehia, România și Slovacia și-au încheiat participarea la IIB. Guvernul ungar nu a luat însă nicio măsură împotriva băncii, care și-a mutat operațiunile la Budapesta în 2019.

Pressman spune că SUA și-au exprimat îngrijorarea cu privire la prezența băncii, dar că, spre deosebire de alți aliați NATO, guvernul premierului Viktor Orban a respins aceste îngrijorări și a găzduit în continuare IIB.

"Prin acest anunț, Statele Unite demonstrează că vor lua măsuri ca răspuns la opțiunile Ungariei și pentru a limita accesul Rusiei și al persoanelor sancționate la sistemul financiar internațional", a punctat ambasadorul.

Un comunicat a Trezoreriei SUA arată că prezența IIB la Budapesta a permis Rusiei să își consolideze prezența serviciilor de informații în Europa și "ar putea servi drept mecanism pentru corupție și finanțare ilicită, inclusiv pentru încălcări ale sancțiunilor".

"Prezența IIB la Budapesta permite Rusiei să își sporească prezența serviciilor de informații în Europa, deschide ușa pentru activitățile de influență malignă ale Kremlinului în Europa Centrală și în Balcanii de Vest și ar putea servi drept mecanism pentru corupție și finanțare ilicită, inclusiv pentru încălcarea sancțiunilor", se arată în comunicatul Trezoreriei americane.

REACȚIA BUDAPESTEI

În ciuda presiunii SUA, Guvernul ungar nu își va schimba poziția conform căreia doar încetarea focului și pacea pot salva vieți în războiul dintre Rusia și Ucraina, a declarat înainte de acest anunț reprezentantul premierului Viktor Orban, ministrul Gergely Gulyás, care a acuzat Ambasada SUA că face campanie pro-război.

"Este în interesul comun să se ajungă cât mai repede la o încetare a focului și la discuții de pace, și nu există nicio presiune diplomatică sau chiar prietenească din partea aliaților la care Ungaria să nu reziste. Prin urmare, obiectivul este de a face clar pentru toată lumea că guvernul ungar nu își va schimba poziția. Chiar și sub presiunea americană, nu suntem dispuși să ne schimbăm poziția conform căreia viețile pot fi salvate doar prin încetarea focului și pace", a declarat șeful de cabinet al lui Viktor Orban.

Pe de altă parte, ministrul de externe Peter Szijjarto, care marți a fost în vizită la Moscova, l-a primit miercuri la Budapesta pe omologul său din Belarus, țară aliată cu Rusia, Siarhei Aleinik.

"Speranța pentru pace în Ucraina va rămâne vie atâta timp cât canalele de comunicare sunt deschise și, prin urmare, este important să se mențină dialogul cu Belarus, în ciuda tuturor criticilor și atacurilor așteptate", a declarat ministrul afacerilor externe și comerțului, Péter Szijjártó, după ce l-a primit miercuri, la Budapesta, pe omologul său belarus.

Ministrul de externe Peter Szijjarto a vizitat Moscova în această săptămână pentru discuții privind aprovizionarea cu gaze și petrol, precum și despre un proiect în curs de desfășurare al Rosatom de extindere a centralei nucleare de la Pak.

SUA AU SANCȚIONAT ÎN TOTAL 120 DE ENTITĂȚI PENTRU LEGĂTURI CU RUSIA, INCLUSIV DIN TURCIA

În total, Statele Unite au impus sancțiuni împotriva a peste 120 de entități, urmărind cu precădere persoane fizice sau juridice care au legături cu Rosatom și firme cu sediul în țări partenere precum Ungaria, dar și Turcia.

Sancțiunile, impuse de departamentele Trezoreriei și de Stat, în colaborare cu Marea Britanie, au lovit entități și persoane din peste 20 de state și jurisdicții, inclusiv o companie militară privată rusă, o firmă cu sediul în China și o banca deținută de ruși în Ungaria.

Trezoreria a precizat că a impus sancțiuni împotriva celor care facilitează circulația de capital rusesc și împotriva celor care se sustrag sancțiunilor, în întreaga lume, inclusiv în Emiratele Arabe Unite și China.

Statele Unite au impus sancțiuni pentru cel puțin patru entități cu sediul în Turcia, despre care au afirmat că au încălcat sancțiunile americane pentru anumite exporturi și au ajutat efortul de război al Rusiei. Analistul Clayton Allen de la Eurasia Group a declarat că sancționarea firmelor turcești semnalează că națiunile partenere ale SUA nu sunt imune la acțiunile americane. "Depășirea acestui prag este o evoluție importantă", a spus el, arătând că voința de a pune în aplicare astfel de acțiuni, chiar dacă provoacă fricțiuni cu partenerii, semnalează o "așteptare a SUA ca actuala structură de sancțiuni să reziste pe termen lung".

OLIGARHUL ALIȘER USMANOV, UNA DINTRE PRINCIPALELE ȚINTE ALE SANCȚIUNILOR SUA

Una dintre principalele ținte a fost omul de afaceri miliardar rus Alișer Usmanov, pe care Trezoreria SUA l-a descris ca având "la dispoziția sa o rețea largă de afaceri în paradisuri financiare sigure și membri ai familiei prin care să efectueze tranzacții financiare, ceea ce îi permite să ocolească potențial sancțiunile".

Departamentul de Stat a precizat că este vizată compania omului de afaceri, USM Holdings, și mai multe firme din subordinea acesteia.

Compania a declarat că măsurile americane sunt "nedrepte și nefondate", iar Usmanov, care figura de mult pe lista sancțiunilor americane, s-a retras din activitatea de afaceri cu mult timp în urmă și nu ia parte la conducere.

"Statele Unite vor continua să ia măsuri împotriva Rusiei și a celor care îi sprijină războiul din Ucraina", a declarat secretarul de statAntony Blinken, precizând că această măsură este în conformitate cu "angajamentul Grupului celor 7 de a impune consecințe severe actorilor din țările terțe care sprijină războiul Rusiei în Ucraina".

Printre companiile care sunt sub umbrela USM Holdings a lui Usmanov se numără operatorul rus de telefonie mobilă Megafon; cel mai mare producător de minereu de fier din Rusia, Metalloinvest, inclusiv filialele Metalloinvest cu sediul în Elveția și în Emiratele Arabe Unite, operatorul proiectului de cupru Udokan din Rusia și producătorul de ciment Akhangarancement din Uzbekistan al lui Usmanov, cu sediul în Uzbekistan.

Includerea Megafon, unul dintre cei patru mari operatori de telecomunicații din Rusia, marchează o schimbare, deoarece sancțiunile occidentale nu au vizat până acum infrastructura de telecomunicații din Rusia, notează Reuters.

Biroul de presă al Megafon a transmis că sancțiunile sunt "un pas nedrept și ilegal, care nu are nicio bază", adăugând că intenționează să le conteste.

CINE STĂ ÎN SPATELE ”PATRIOT”, UN ALT GRUP PRIVAT DE MERCENARI RUȘI SANCȚIONAT DE AMERICANI

Printre țintele de miercuri ale sancțiunilor americane s-a numărat și compania militară privată Patriot, despre care Departamentul de Stat a spus că este asociată cu ministrul rus al apărării, Serghei Șoigu, și că a concurat cu grupul de mercenari Wagner.

De asemenea, a fost vizată China HEAD Aerospace Technology Co, despre care Departamentul de Stat a declarat că a furnizat imagini din satelit ale unor locații din Ucraina unor entități afiliate cu Wagner și cu șeful acestuia, Evgheni Prigojin.

Trezoreria americană a vizat, de asemenea, King-Pai Technology HK Co, Ltd, despre care a spus că este un furnizor cu sediul în China pentru mai multe entități din complexul militar-industrial rusesc.

Cinci entități și o persoană fizică care fac parte din compania de stat rusă de energie nucleară Rosatom au fost, de asemenea, vizate, a declarat Departamentul de Stat, acuzând Rosatom că folosește exporturile de energie pentru a exercita presiuni politice și economice asupra clienților săi. Washingtonul nu a impus însă sancțiuni asupra Rosatom însăși, precizează Reuters.

Trezoreria americană a vizat, de asemenea, Sequoia Treuhand Trust Reg, o companie de servicii fiduciare cu sediul în Liechtenstein, afirmând că printre clienții săi se numără elite rusești precum oligarhul Ghennadi Nikolaievici Timcenko.

viewscnt
Afla mai multe despre
sua
ungaria
sanctiuni