Ungaria mărește de peste 4 ori sprijinul financiar pentru educația copiilor maghiari de peste hotare. Obiectivul este ca părinții să își înscrie copiii în școli cu predare în maghiară

Ungaria mărește de peste 4 ori sprijinul financiar pentru educația copiilor maghiari de peste hotare. Obiectivul este ca părinții să își înscrie copiii în școli cu predare în maghiară
Profit.ro
Profit.ro
scris 12 apr 2023

Guvernul de la Budapesta anunță că va acorda mai mulți bani pentru educația și creșterea copiilor maghiari de peste hotare.

Urmărește-ne și pe Google News
Evenimente
27 mai - Eveniment Profit.ro: Piaţa imobiliară românească sub spectrul crizei occidentale. Ediţia a IV-a
30 mai - Maratonul Fondurilor Europene
6 iunie - Maratonul Energiei
13 iunie - Eveniment Profit: Piața de Capital.forum - Provocări pentru dezvoltarea piețelor și creșterea lichidității, Ediția a IV-a. Parteneri BCR, CEC Bank, Sphera, Teraplast

Astfel, sprijinul acordat de statul ungar pentru educație și învățământ destinat copiilor maghiari de peste granițele Ungariei va crește de la 22.400 de forinți (295 lei), la 100.000 de forinți (1 315 lei), a anunțat, marți, la Budapesta, Árpád János Potápi, secretar de stat responsabil pentru politici naționale în cadrul Cancelariei Prim-ministrului Ungariei, la o conferință de presă, scrie agenția maghiară de presă MTI.

FOTO Turcia inaugurează TCG Anadolu, prima sa navă portdronă și cea mai mare navă de război CITEȘTE ȘI FOTO Turcia inaugurează TCG Anadolu, prima sa navă portdronă și cea mai mare navă de război

Secretarul de stat a declarat că obiectivele fundamentale ale Ungariei în ce privește politicile naționale și strategia națională nu vor fi abandonate nici în situația economică dificilă, cauzată de război, iar învățământul în limba maternă este o garanție pentru supraviețuirea comunităților maghiare în toate regiunile de peste granițele Ungariei, arată G4Media.ro.

Acesta a precizat că decizia privind acordarea sprijinului a fost luată în timpul primului guvern Orbán, iar în baza Legii statutului, sprijinul s-a acordat începând cu anul școlar 2002-2003 în sistemul public de învățământ, oferind sprijin pentru educație, învățământ, manuale și materiale didactice, precum și alocații pentru studenții din învățământul superior.

Scopul acestui sprijin este ca părinții să își înscrie copiii în școli cu predare în limbă maghiară. Copiii care frecventează astfel de instituții au mai multe șanse să își păstreze identitatea maghiară, a subliniat politicianul.

Valoarea subvenției era de 22 400 de forinți (295 lei), acum însă va crește la 100 000 de forinți (1 315 lei). Subvenția se plătește întotdeauna după încheierea anului școlar și va fi achitată familiilor în cauză în lunile august-septembrie din acest an.

Sprijinul este disponibil pentru preșcolarii din creșe și grădinițe, pentru elevii din școli primare și secundare, precum și pentru studenții din Transilvania, Slovacia, Voivodina, Ucraina Subcarpatică, Croația și Slovenia, care studiază sau sunt educați în instituții de învățământ în limba maghiară, în țara lor de origine.

Árpád János Potápi a precizat că, în anul școlar 2021-2022, 211.246 de copii și tineri au beneficiat de acest sprijin.

Árpád János Potápi a amintit că, începând din anul 2010, subvenția a fost acordată și pentru copiii de grădiniță, iar din anul 2021 o primesc și copiii din creșe, iar cuantumul subvenției pentru studenți a fost majorat la 22.400 de forinți (295 lei).

De asemenea, secretarul de stat pentru politici naționale a informat că rețeaua maghiară de învățământ de peste granițe este sprijinită începând de la creșă, până la învățământul superior. Acesta a precizat că se acordă sprijin permanent pentru funcționarea a 50 de școli generale, licee și colegii maghiare din etnosporă, și pentru 8 instituții de învățământ superior și facultăți maghiare de peste granițele Ungariei.

Politicianul a făcut referire și la faptul că, în ultima perioadă, Ungaria contribuit la realizarea a peste 1.200 de investiții în învățământul de peste hotare. Prin intermediul Programului de dezvoltare a grădinițelor din Bazinul Carpatic, aproximativ 900 de grădinițe și creșe se află în construcție, se înființează sau se află în renovare, toate în afara Ungariei.

viewscnt
Afla mai multe despre
ungaria
elevi