Tillerson: SUA, dezamăgite că președintele Poloniei a promulgat legea care instituie pedepse cu închisoarea pentru cei care atribuie statului polonez crimele nazismului

Tillerson: SUA, dezamăgite că președintele Poloniei a promulgat legea care instituie pedepse cu închisoarea pentru cei care atribuie statului polonez crimele nazismului
Profit.ro
Profit.ro
scris 7 feb 2018

Statele Unite sunt dezamăgite că președintele Poloniei a promulgat legea care instituie pedepse cu închisoarea pentru cei care atribuie statului polonez crimele nazismului, declară secretarul de Stat american Rex Tillerson.

Urmărește-ne și pe Google News
Evenimente

25 aprilie - MedikaTV - Maratonul Sănătatea Digestiei
23 mai - Maratonul Fondurilor Europene
27 mai - Eveniment Profit.ro Real Estate (ediţia a IV-a) - Piața imobiliară românească sub aspectul crizei occidentale

"Statele Unite sunt dezamăgite că președintele Poloniei a promulgat legea care instituie pedepse penale pentru cei care atribuie statului polonez crimele nazismului. Înțelegem că această lege va fi transmisă Tribunalului constituțional al Poloniei", afirmă Tillerson, conform unei declarații postate pe site-ul Departamentului de Stat, potrivit căreia intrarea în vigoare a unei astfel de legi va afecta libertatea de exprimare, precum și cercetările academice, scrie News.ro.

Statele Unite reafirmă că termeni precum "lagărele morții din Polonia" sunt dureroși și incorecți.

"Astfel de inexactități istorice afectează Polonia, un puternic aliat al nostru, și trebuie combătute în moduri care să protejeze libertățile fundamentale. Considerăm că o dezbatere deschisă, burse și educația sunt cele mai bune mijloace pentru a contracara discursul incorect", consideră Tillerson.

Președintele polonez Andrzej Duda a anunțat marți că va promulga controversata lege cu privire la Holocaust, menită să apere imaginea țării sale în străinătate, dar care a provocat tensiuni puternice cu Israelul, Statele Unite și Ucraina, relatează AFP.

Rusia amplasează rachete nucleare Iskander în zona Kaliningrad CITEȘTE ȘI Rusia amplasează rachete nucleare Iskander în zona Kaliningrad

Șeful statul polonez a cerut totodată Curții Constituționale să verifice conformitatea acestei legi cu legea fundamentală în privința libertății de exprimare și a pedepselor importante cu închisoarea pe care le impune celor care acuză națiunea sau statul polonez de participare la crimele naziste.

Legea prevede pedeapsa cu închisoarea de până la trei ani în cazul celor care vorbesc despre ”lagăre ale morții poloneze”, sugerând astfel ”în mod public și împotriva faptelor” că națiunea sau statul poloneze au fost complici ai crimelor comise de Germania nazistă.

Avizul Curții ar putea să fie cunoscut după intrarea în vigoare a legii, scrie Reuters.

Guvernul de dreapta de la Varșovia consideră că legea este necesară în vederea apărării reputației polonezilor ca victime ale agresiunii naziste.

viewscnt
Afla mai multe despre
rex tillerson
sua
polonia