Turcia: Deficitul de cont curent a atins un nivel record

Turcia: Deficitul de cont curent a atins un nivel record
Profit.ro
Profit.ro
scris 13 mar 2023

Deficitul de cont curent al Turciei s-a adâncit la 9,85 miliarde de dolari în ianuarie, arată datele publicate de Banca Centrală, cel mai ridicat nivel din ultimele patru decenii de când sunt disponibile datele, pe fondul majorării costurilor cu energia și al importurilor de aur, transmite Reuters.

Urmărește-ne și pe Google News
Evenimente

25 iulie - Maraton Medika TV - Sanatatea Aparatului Urinar
30 iulie - Maraton Profit News TV: Inteligența Artificială în Economie

Este cel mai ridicat deficit lunar din 1984, primul an de când sunt disponibile astfel de date. Înainte de 1984, Turcia nu avea o economie suficient de mare pentru a genera un astfel de deficit, arată datele publicate de Banca Centrală, scrie Agerpres.

ULTIMA ORĂ Inflația a accelerat în februarie CITEȘTE ȘI ULTIMA ORĂ Inflația a accelerat în februarie

Pe ansamblul anului trecut, deficitul de cont curent al Turciei a ajuns la 48,7 miliarde de dolari.

Trecerea pe excedent este unul din principalele obiective ale programului economic al președintelui Tayyip Erdogan, care prioritizează de asemenea creșterea economiei, exporturile și nivelul scăzut al șomajului.

Într-un sondaj realizat de Reuters, analiștii se așteptau ca deficitul de cont curent al Turciei să se situeze în medie la 10 miliarde de dolari în ianuarie, estimările variind de la șase la 11,1 miliarde de dolari.

Deficitul comercial, o componentă majoră a deficitului de cont curent, a crescut cu 38% în ianuarie, la 14,24 miliarde de dolari, în urma majorării costurilor cu energia și a importurilor de aur.

Excluzând aurul și energia, în ianuarie s-a înregistrat un excedent de cont curent de 2,6 miliarde de dolari, față de un plus de 1,7 miliarde de dolari în perioada similară din 2022.

Economiștii se așteaptă la noi valori record ale deficitelor în următoarele luni, iar la finalul lui 2023 estimează un deficit de 43,5 miliarde de dolari.

De asemenea, economiștii monitorizează impactul costurilor pentru reconstrucția și redresarea regiunilor din Turcia afectate de cutremurele de luna trecută. 

viewscnt
Afla mai multe despre
turcia
cont curent