Turcia se angajează să mențină înăsprirea politicii monetare până când se îmbunătățesc perspectivele privind inflația

Turcia se angajează să mențină înăsprirea politicii monetare până când se îmbunătățesc perspectivele privind inflația
Profit.ro
Profit.ro
scris 4 iul 2023

Turcia va continua schimbarea radicală a politicii monetare, care a început luna trecută cu majorarea semnificativă a dobânzii, până când perspectivele privind inflația se îmbunătățesc semnificativ, a anunțat Banca Centrală, transmite Reuters.

Urmărește-ne și pe Google News
Evenimente
27 mai - Eveniment Profit.ro: Piaţa imobiliară românească sub spectrul crizei occidentale. Ediţia a IV-a
30 mai - Maratonul Fondurilor Europene
6 iunie - Maratonul Energiei
13 iunie - Eveniment Profit: Piața de Capital.forum - Provocări pentru dezvoltarea piețelor și creșterea lichidității, Ediția a IV-a. Parteneri BCR, CEC Bank, Sphera, Teraplast

Orientarea de politică monetară vine după ce datele oficiale au arătat că rezervele valutare nete ale Băncii Centrale au înregistrat cel mai mare salt săptămânal, în condițiile în care instituția a diminuat intervențiile pe piața valutară pentru a stabiliza lira, scrie News.ro.

Profit News TV va organiza Maratonul Imobiliar, cu cei mai importanți jucători de pe piața din România CITEȘTE ȘI Profit News TV va organiza Maratonul Imobiliar, cu cei mai importanți jucători de pe piața din România

La doar o lună de la realegerea președintelui Tayyip Erdogan, țara a adoptat o politică economică mai convențională, după ani în care Erdogan a presat Banca Centrală a Turciei să reducă dobânda de politică monetară pentru a susține producția și exporturile, în pofida inflației ridicate.

"Procesul de înăsprire a politicii monetare ar urma să continue până când se înregistrează o îmbunătățire semnificativă a perspectivelor privind inflația", se arată în minuta Băncii Centrale de la reuniunea din iunie, când dobânda a fost majorată cu 650 puncte de bază, la 15%.

Schimbarea radicală a politicii monetare după doi ani de relaxare a acesteia este primul pas în procesul de reducere a inflației, a apreciat Banca Centrală.

Însă inflația este mult peste ținta oficială de 5%, iar în octombrie a atins 85,5%, cel mai ridicat nivel din ultimii 24 de ani. În mai, rata anuală a inflației s-a redus la 39,6% după ce Guvernul a oferit gratuit gaze naturale, compensând creșterea prețurilor la alte bunuri.

În săptămâna care s-a încheiat în 23 iunie, rezervele valutare nete ale Băncii Centrale a Turciei au urcat la 9,19 miliarde de dolari.

viewscnt
Afla mai multe despre
turcia
inflația