Turcia se îndreaptă din nou spre Occident din considerente economice

Turcia se îndreaptă din nou spre Occident din considerente economice
Profit.ro
Profit.ro
scris 12 iul 2023

După ce a îndepărtat Turcia de aliații occidentali, președintele Tayyip Erdogan și-a schimbat direcția cu măsuri care au mulțumit SUA și au deranjat Rusia, o schimbare care vizează parțial inversarea recesiunii economice a țării sale și stimularea investițiilor străine, transmite Reuters.

Urmărește-ne și pe Google News
Evenimente
27 mai - Eveniment Profit.ro: Piaţa imobiliară românească sub spectrul crizei occidentale. Ediţia a IV-a
30 mai - Maratonul Fondurilor Europene
6 iunie - Maratonul Energiei
13 iunie - Eveniment Profit: Piața de Capital.forum - Provocări pentru dezvoltarea piețelor și creșterea lichidității, Ediția a IV-a. Parteneri BCR, CEC Bank, Sphera, Teraplast

Regândirea politicii externe face parte dintr-o recalibrare mai amplă efectuată de Erdogan la șase săptămâni după realegerea sa: el și-a schimbat cursul asupra economiei, inversând politicile financiare neortodoxe, învinuite pentru inflația fulgerătoare și prăbușirea monedei din Turcia. Legăturile lui Erdogan cu președintele rus Vladimir Putin au afectat de ani de zile relațiile Turciei cu aliații tradiționali occidentali, împreună cu alți factori, inclusiv îngrijorarea față de conducerea sa din ce în ce mai autocratică, scrie News.ro.

Prețul tranzacției surpriză de la Clarfon, anunțată de Profit.ro - Peste 16 milioane euro CITEȘTE ȘI Prețul tranzacției surpriză de la Clarfon, anunțată de Profit.ro - Peste 16 milioane euro

Dar încuviințarea dată de Erdogan pentru aderarea Suediei la NATO, o mișcare la care s-a opus luni de zile, a fost salutată de liderii occidentali care au încercat să consolideze alianța în urma invaziei Rusiei în Ucraina.

Tonul mai cald a fost în contrast cu răspunsul Moscovei de săptămâna trecută, când Ankara i-a permis președintelui Volodimir Zelenski să ia acasă cinci comandanți ucraineni care fuseseră ținuți în Turcia în condițiile unui acord de schimb de prizonieri.

Denunțând această mișcare drept o încălcare a acordului intermediat de Turcia, Moscova a spus că Ankara a promis că îi va menține pe comandanți în Turcia și s-a plâns că nu a fost informată.

Analiștii cred că mișcările lui Erdogan, inclusiv declararea sprijinului său pentru aderarea Ucrainei la NATO, nu sunt o coincidență.

"În ultimii ani a existat o percepție că relația turco-rusă a mers prea departe. Acest lucru indică o reechilibrare clară", a spus Galip Dalay, la grupul de reflecție Chatham House.

Daimler Truck, majorări pentru țintele de venituri și rentabilitate din acest an CITEȘTE ȘI Daimler Truck, majorări pentru țintele de venituri și rentabilitate din acest an

Una dintre principalele motivații este încercarea Turciei de a ieși din criza economică și de a revigora investițiile străine, a adăugat Dalay, menționând că legăturile tensionate cu Occidentul au afectat economia și fluxurile de investiții.

Deși Turcia a început să atragă investiții arabe din Golf, este nevoie de mai mult, a spus el.

"Turcia nu vrea ca relația turco-rusă să fie lovită grav, dar acest lucru va avea inevitabil un impact asupra relațiilor.

După alegeri, Erdogan simte că are mai mult spațiu de manevră".

Biroul de comunicații al președinției turce nu a răspuns imediat unei cereri de comentarii.

F-16, CĂLĂTORII FĂRĂ VIZĂ

La o zi după ce Ankara a dat undă verde Suediei să adere la NATO, Washingtonul a declarat că va continua cu transferul avioanelor de luptă F-16 în Turcia, în consultare cu Congresul.

Turcia a declarat în octombrie 2021 că dorește să cumpere avioanele de luptă și aproape 80 de kituri de modernizare pentru avioanele sale de război existente.

Atât oficialii turci, cât și administrația Biden au respins orice sugestie conform căreia aprobarea de către Ankara a aderării Suediei la NATO ar fi fost legată de vânzarea F-16, în lunile de discuții pentru a elimina opoziția turcă.

Peste 29.000 de firme au fost radiate în primele cinci luni din 2023 CITEȘTE ȘI Peste 29.000 de firme au fost radiate în primele cinci luni din 2023

Un înalt oficial turc a declarat pentru Reuters că Turcia nu va afecta legăturile sale cu Rusia în timp ce va îmbunătăți relațiile cu Occidentul, adăugând că Occidentul trebuie să sprijine Turcia în nevoile sale financiare.

Legăturile lui Erdogan cu Putin s-au dezvoltat foarte mult în diplomația din jurul războiului din Ucraina, ajutându-l să negocieze un acord pentru exportul sigur de cereale din porturile ucrainene de la Marea Neagră.

Dar acordul, despre care Moscova a amenințat îl va denunța din cauza a ceea ce spune că este promisiunea încălcată a Occidentului de a elimina obstacolele din calea exporturilor rusești de cereale și îngrășăminte, urmează să expire pe 17 iulie.

Purtătorul de cuvânt al Kremlinului, Dmitri Peskov, a declarat luni că în prezent nu există planuri ca Putin să se întâlnească cu Erdogan pentru a discuta despre reînnoirea acordului și că nu se știe când Putin ar putea vizita Turcia.

Ankara a fost importantă pentru Moscova, deoarece Erdogan a refuzat să se alăture sancțiunilor occidentale împotriva Rusiei din cauza invaziei Ucrainei.

Zborurile și comerțul au continuat, iar Turcia este un client rar pentru gazul rusesc.

Și Moscova a fost importantă pentru Ankara ca partener comercial și sursă majoră de venituri din turism și construiește și prima centrală nucleară din Turcia.

Înainte de alegerile prezidențiale strânse din mai, Moscova a permis Ankarei să amâne pentru prima dată anul acesta factura de import de gaze, cu până la 4 miliarde de dolari, reducând presiunea asupra rezervelor valutare în scădere.

Kremlinul a spus că intenționează să dezvolte relațiile cu Turcia ”în ciuda tuturor dezacordurilor”.

PROFIT NEWS TV Maratonul Imobiliar - Emilia Pițu, 123Credit.ro, explică ce tip de rate să alegi - egale sau descrescătoare – și care este varianta de compromis CITEȘTE ȘI PROFIT NEWS TV Maratonul Imobiliar - Emilia Pițu, 123Credit.ro, explică ce tip de rate să alegi - egale sau descrescătoare – și care este varianta de compromis

”Turcia poate fi orientată spre Occident, știm că în istoria Republicii Turcia au existat perioade de orientare intensă către Occident, au fost perioade de orientare mai puțin intensă. Dar știm și că... nimeni nu vrea să vadă Turcia în Europa, mă refer la europeni. Și aici, nici partenerii noștri turci nu ar trebui să poarte ochelari de culoare roz”, a spus Peskov.

Cererea Turciei de a adera la Uniunea Europeană a fost înghețată de ani de zile, după lansarea discuțiilor de aderare în 2005.

În 2009, Cipru a blocat șase din cele 35 de capitole pe care Turcia trebuie să le încheie ca parte a negocierilor sale de aderare la UE.

Analiștii cred că, pe lângă călătoriile fără viză pentru turci, Erdogan dorește acorduri cu UE, chiar dacă aderarea rămâne o perspectivă îndepărtată, legată de progresul în materie de democrație și alte aspecte.

Multe guverne europene au arătat puțin entuziasm pentru relansarea procesului.

"Turcia dorește ca Uniunea Europeană să joace un rol în redresarea economică. Să revitalizăm relațiile Turcia-UE este un mod indirect de a spune acest lucru", a declarat Evren Balta, profesor de relații internaționale la Universitatea Ozyegin.

viewscnt
Afla mai multe despre
turcia
occident