Ungaria acordă licență pentru construirea a două noi reactoare la centrala atomică de la Paks

Ungaria acordă licență pentru construirea a două noi reactoare la centrala atomică de la Paks
Profit.ro
Profit.ro
scris 26 aug 2022

Autoritatea pentru Energie Atomică din Ungaria a acordat licență de construcție pentru două noi reactoare la centrala atomică de la Paks, care sunt construite de grupul rus Rosatom, transmite Reuters.

Urmărește-ne și pe Google News
Evenimente

23 aprilie - Profit News TV - Maratonul de Educație Financiară. Parteneri: 123 Credit, ARB, BCR, BRD, CEC Bank, PAID, UNSAR, XTB
25 aprilie - MedikaTV - Maratonul Sănătatea Digestiei
27 mai - Eveniment Profit.ro Real Estate (ediţia a IV-a) - Piața imobiliară românească sub aspectul crizei occidentale

Situată la 100 de kilometri sud de Budapesta, centrala nucleară de la Paks a fost construită în anii '80 de sovietici și furnizează aproape 40% din necesarul de electricitate al Ungariei. În luna decembrie 2014, Rusia și Ungaria au semnat contractul pentru construcția a două noi unități la centrala nucleară de la Paks, fiecare cu o capacitate de 1,2 Gigawați. Conform calendarului inițial, construcția urma să înceapă în 2018 pentru ca prima unitate să fie finalizată în 2025, scrie Agerpres.

CONFIRMARE În urma inflației explozive, Guvernul renunță să mai calculeze venitul minim, inclusiv ajutorul pentru familia cu copii, prin raportare la ISR - care trebuie indexat anual CITEȘTE ȘI CONFIRMARE În urma inflației explozive, Guvernul renunță să mai calculeze venitul minim, inclusiv ajutorul pentru familia cu copii, prin raportare la ISR - care trebuie indexat anual

În pofida întârzierilor semnificative, contractul acordat fără licitație grupului rus de stat Rosatom este dat ca exemplu al legăturilor strânse dintre premierul ungar Viktor Orban și președintele Rusiei, Vladimir Putin. Inițial, proiectul a fost întârziat de o procedură îndelungată de evaluare derulată de Uniunea Europeană și concentrată pe modalitatea de finanțare.

Autoritatea pentru Energie Atomică din Ungaria a anunțat joi seara pe site-ul său că actuala centrală nucleară de doi Gigawați de la Paks poate fi extinsă cu două noi reactoare, în așteptarea noilor licențe.

Energia nucleară nu este supusă sancțiunilor UE.

Planurile pentru cele două noi reactoare nucleare servesc intereselor strategice ale Ungariei, a afirmat în mai ministrul ungar al Afacerilor Externe și Comerțului, Peter Szijjarto, după întâlnirea cu conducerea Rosatom.

Conform acordului semnat în 2014 între Moscova și Budapesta, pentru finanțarea proiectului ce va fi realizat de compania rusă Rosatom, Ungaria va primi din partea Rusiei un împrumut în valoare de 10 miliarde de euro, care va fi returnat de statul ungar până în anul 2046, cu o rată anuală a dobânzii cuprinsă între 3,9% și 4,9%. 

viewscnt
Afla mai multe despre
ungaria
centrala atomică