Ungaria, "calul troian" în Europa, pare să cadă în plasa Chinei. Ultima investiție chineză la Budapesta ridică semne de întrebare

Ungaria, "calul troian" în Europa, pare să cadă în plasa Chinei. Ultima investiție chineză la Budapesta ridică semne de întrebare

Premierul ungar, Viktor Orban

scris 8 mai 2021

Ungaria pare să cadă "în plasa Chinei". Proiectele de construcții și infrastructură promovate de Beijing în Europa de Est și Africa folosesc finanțare și muncitori chinezi, iar economia locală nu profită mai deloc de aceste investiții. Deși acesta este un fapt cunoscut, Budapesta nu ține cont. Guvernul ungar plănuiește că construiască la Budapesta un campus pentru Universitatea Fudan din China cu contractori chinezi și cu bani proveniți tot din China, reltează presa externă.

Criticii spun că acest campus ar putea fi considerat un risc pentru securitatea națională, scrie Euractiv. O investigație a centrului de jurnalism de investigație Direkt36 a arătat că Universitatea are legături strânse cu serviciile de informații chineze, mai ales că în campusul din China, Fudan a lansat, în 2011, propria sa școală de spioni. De asemenea, Universitatea este considerată o școală de elită a Partidului Comunist, cel puțin un sfert dintre studenții săi fiind membri de partid, arată Digi 24.

Societatea și-ar dori o nouă abordare din partea autorităților în lupta împotriva fumatului CITEȘTE ȘI Societatea și-ar dori o nouă abordare din partea autorităților în lupta împotriva fumatului

Chiar dacă membrii Comitetului de Securitate Națională din Parlametul ungar au interpelat Guvernul în legătură cu acest subiect, nu au primit niciun răspuns. Nimeni nu știe cine a negociat acest parteneriat, dacă proiectul a trecut printr-un control de securitate și de ce este atât de opac. 

Membrii opoziției maghiare spun că acest campus al Universității Fudan ar putea reprezenta un risc nu doar pentru Ungaria, ci și pentru Uniunea Europeană și NATO, iar faptul că acolo vor fi pregătiți și diplomați este deosebit de îngrijorător.

Fulfilment by eMAG, instrumentul de un milion de euro care ajută antreprenorii să se concentreze pe creșterea afacerii CITEȘTE ȘI Fulfilment by eMAG, instrumentul de un milion de euro care ajută antreprenorii să se concentreze pe creșterea afacerii

În replică, ministrul ungar al afacerilor externe spune că Fudan este una dintre cele mai mari universități din lume și, prin urmare, ar fi o prostie să ratezi această oportunitate. Aceasta este considerată de mulți o declarație controversată având în vedere că Executivul de la Budapesta a creat o lege specială pentru a forța o altă universitate străină, Universitatea Centrală Europeană, să părăsească țara, chiar dacă era considerată, la fel ca Fudan, o instituție de prestigiu.

Amprenta Chinei în Ungaria

În plus, locul propus pentru acest campus se suprapune cu cel unde trebuia construit așa numitul Oraș al Studenților, un nou cartier al capitalei ungare care ar fi trebuit să găzduiască mii de studenți.

Dacă ar ajunge roboții să dea consultanță, ce vor mai face oamenii? Despre viitorul consultanței, ce cred liderii PwC (III) CITEȘTE ȘI Dacă ar ajunge roboții să dea consultanță, ce vor mai face oamenii? Despre viitorul consultanței, ce cred liderii PwC (III)

Orașul studențesc a fost un proiect guvernamental agreat de municipalitatea din Budapesta, ambele părți aprobând planurile moderne elaborate de o firmă de arhitectură norvegiană. Cu toate acestea, acordul aproape idilic dintre guvern și municipalitate a fost perturbat de știrile privind mutarea Universității Fudan în aceeași zonă. Primarul Budapestei spune că sub nicio formă n-ar fi de acord ca firmele chineze să construiască giganți de beton dintr-un împrumut chinez,  într-un loc care era menit să rezolve problemele de cazare ale studenților maghiari.

Criticii mai arată că acest campus este cea mai evidentă manifestare a amprentei Chinei în Ungaria. Un raport citat de Balkan Insight arată că proiectul de 1,5 miliarde de euro va avea condiții similare cu celelalte proiecte promovate de China în Europa de Est și Africa. Va fi finanțat printr-un împrumut de 1,5 miliarde de euro luat de statul ungar de la Banca de Dezvoltare a Chinei și va fi construit doar cu muncitori chinezi, dar și cu materiale trimise din China.

Studiu EY: Companiile raportează scăderi ale cifrei de afaceri, însă doar 19% și-au revizuit politica de prețuri de transfer CITEȘTE ȘI Studiu EY: Companiile raportează scăderi ale cifrei de afaceri, însă doar 19% și-au revizuit politica de prețuri de transfer

În plus, Ungaria este singurul stat membru al Uniunii care permite Huawei să participe la construcția rețelelor 5G, companie despre care SUA și aliații săi spun că are legături cu serviciile secrete de la Beijing.

viewscnt
Afla mai multe despre
ungaria
china