Ungaria cedează și este de acord să sprijine un impozit minim global pe profitul multinaționalelor

Ungaria cedează și este de acord să sprijine un impozit minim global pe profitul multinaționalelor
Profit.ro
Profit.ro
scris 8 oct 2021

Ungaria a fost de acord să se alăture acordului privind un impozit minim global pe profitul multinaționalelor deoarece condițiile pe care le-a propus, inclusiv o perioadă de tranziție de zece ani, au fost îndeplinite, a anunțat ministrul de Finanțe Mihaly Varga, transmite Reuters.

Urmărește-ne și pe Google News
Evenimente

25 iulie - Maraton Medika TV - Sanatatea Aparatului Urinar
30 iulie - Maraton Profit News TV: Inteligența Artificială în Economie

"Am reușit să ajungem la o soluție referitoare la acordul privind impozitul minim global ... astfel încât Ungaria să se poată alătura fără probleme inițiativei. Impozitul pe profit de 9% din Ungaria nu va fi modificat, deoarece va exista o soluție țintită pentru colectarea impozitului global", a declarat Varga, citat de Agerpres.

ULTIMA ORĂ Premieră îngrijorătoare: Ministerul Energiei vrea să secretizeze date esențiale despre securitatea sistemului energetic la iarnă CITEȘTE ȘI ULTIMA ORĂ Premieră îngrijorătoare: Ministerul Energiei vrea să secretizeze date esențiale despre securitatea sistemului energetic la iarnă

Joi, Irlanda a renunțat să se opună implementării inițiativei, fiind de acord să renunțe la impozitul său pe profit de 12,5% pentru multinaționale, un puternic impuls pentru eforturile de impunere a reglementării.

Autoritățile de la Dublin au criticat propunerea care prevede un impozit minim de 15% aplicabil societăților în fiecare țară unde operează, obiectivul fiind de a taxa multinaționalele acolo unde realizează profitul și nu doar unde sunt înregistrate.

"Guvernul a aprobat acum recomandarea mea ca Irlanda se se alăture consensului internațional. Este o decizia corectă, sensibilă și pragmatică", a declarat joi ministrul de Finanțe, Paschal Donohoe.

Conform Organizației pentru Cooperare și Dezvoltare Economică (OECD), care a condus negocierile, stabilirea unui impozit minim de 15% ar genera venituri suplimentare anuale de 150 miliarde de euro (175 miliarde de dolari). Din cele 139 de țări care au participat la negocierea acordului sub egida OECD, nouă nu l-au semnat încă, inclusiv Irlanda, Estonia și Ungaria.

Datorită impozitului scăzut pe profit, Dublinul a atras firme precum Google, Facebook și Apple, iar acum peste unul din zece angajați irlandezi lucrează la o multinațională străină.

Semnarea acordului de către Irlanda ar reprezenta un pas înainte spre adoptarea sa pe plan global.

În iulie, miniștrii de Finanțe din G20 (grupul celor 20 de economii dezvoltate și emergente) au anunțat un acord ''istoric asupra unei arhitecturi fiscale internaționale mai stabile și mai echitabile'', care stabilește la nivel mondial un impozit ''de cel puțin 15%'' pe profitul multinaționalelor.

''Pilonul 1'' al acordului constă în redirecționarea unei părți a impozitului pe profit plătit de multinaționale către țările denumite ''de piață'', adică țările unde-și desfășoară activitățile. Așadar, impozitul nu va mai fi datorat doar acolo unde multinaționalele și-au înregistrat sediile și reușeau astfel prin practicile de optimizare fiscală să plătească impozite mai mici.

Sunt avute în vedere mai ales companiile cu cifre de afaceri la nivel mondial de peste 20 de miliarde de euro și cu o rată a profitului de peste 10%. Obiectivul este ca societățile multinaționale și în special acelea din sectorul digital, care au beneficiat mult de pe urma pandemiei, să nu mai plătească impozite derizorii în raport cu veniturile lor.

''Pilonul 2'' corespunde stabilirii unui impozit efectiv minim de cel puțin 15% asupra profitului companiilor multinaționale. Un stat va putea taxa profiturile obținute în străinătate de o companie înregistrată în acel stat de origine dacă ea a fost impozitată în străinătate cu un procent inferior acestui prag minim, pentru a fi compensată astfel diferența.

viewscnt
Afla mai multe despre
ungaria
multinaționale