Polonia - Decizie cu impact major care pune în pericol fondurile de la UE și redeschide subiectul „Polexit”

Polonia - Decizie cu impact major care pune în pericol fondurile de la UE și redeschide subiectul „Polexit”
scris 7 oct 2021

Curtea Constituțională a Poloniei a decis că anumite articole din tratatele UE sunt „incompatibile” cu Constituția țării, într-o decizie istorică ce ar putea pune în pericol finanțarea europeană a țării și chiar pune în discuție prezența Poloniei în blocul comunitar.

Decizia este cea mai recentă lovitură dintr-o lungă confruntare între Polonia și UE pe tema reformelor judiciare controversate introduse de partidul conservator naționalist Lege și Justiție (PiS), arată Hotnews.

Președintele Curții Constituționale, Julia Przylebska, a enumerat mai multe articole din tratatul UE despre care a spus că sunt incompatibile cu legea supremă poloneză, declarând că instituțiile europene „acționează dincolo de domeniul lor de competență”.

UTILBEN, povestea unei afaceri de familie care a devenit o companie de succes CITEȘTE ȘI UTILBEN, povestea unei afaceri de familie care a devenit o companie de succes

„Rușine!”, „Trădători!” și „Bine ați venit în Belarus!”, a strigat după ce a aflat decizia un grup de aproximativ 30 de protestatari adunați în fața instanței constituționale. „Este un scandal (...) Ne scot din Uniunea Europeană!”, a spus o pensionară din grup.

Cu toate acestea, purtătorul de cuvânt al guvernului, Piotr Muller, a salutat decizia Curții, susținând că aceasta a confirmat „supremația dreptului constituțional față de alte surse de drept”.

În opinia sa, decizia „nu afectează domeniile în care UE are competențe delegate prin tratate”, cum ar fi regulile de concurență, comerțul și protecția consumatorilor.

Grecia relaxează restricțiile și în localuri se va putea dansa din nou. Aproape două treimi din populație, vaccinată CITEȘTE ȘI Grecia relaxează restricțiile și în localuri se va putea dansa din nou. Aproape două treimi din populație, vaccinată

Luna trecută, comisarul pentru economie al UE, Paolo Gentiloni, a avertizat că decizia instanței poloneze ar putea avea „consecințe” asupra plății fondurilor de redresare către Polonia.

Uniunea Europeană nu a aprobat încă cele 23 de miliarde de euro în subvenții și cele 34 de miliarde de euro în împrumuturi planificate pentru această țară.

Guvernul polonez a calificat declarațiile lui Gentiloni drept „un șantaj”.

viewscnt
Afla mai multe despre
polonia
ue