Ungaria condiționează furnizarea de arme pentru Ucraina de eliminarea băncii maghiare OTP de pe lista de sancțiuni

Ungaria condiționează furnizarea de arme pentru Ucraina de eliminarea băncii maghiare OTP de pe lista de sancțiuni
Profit.ro
Profit.ro
scris 21 iul 2023

Guvernul ungar a anunțat că se va opune în continuare finanțărilor europene destinate furnizării de arme Ucrainei atât timp cât aceasta din urmă menține banca ungară OTP pe lista entităților sancționate pentru sprijinirea Rusiei, relatează agențiile EFE și MTI.

Urmărește-ne și pe Google News
Evenimente

25 aprilie - MedikaTV - Maratonul Sănătatea Digestiei
23 mai - Maratonul Fondurilor Europene
27 mai - Eveniment Profit.ro Real Estate (ediţia a IV-a) - Piața imobiliară românească sub aspectul crizei occidentale

Adresându-se presei în timpul unei pauze a reuniunii miniștrilor de externe desfășurată la Bruxelles, șeful diplomației ungare Peter Szijjarto a declarat că Ungariei i-ar reveni o contribuție financiară de curca 200 de milioane de euro din cele 20 de miliarde de euro pe care UE intenționează să le aloce în următorii patru ani (câte 5 miliarde de euro pe an în perioada 2024-2027) pentru ajutorul militar oferit Ucrainei, scrie Agerpres.

VIDEO PROFIT LIVE Cătălina Luca, fondatoare AlignSpine: Ne luptăm cu producția, avem foarte multe cereri. Suntem în discuții cu mai mulți finanțatori CITEȘTE ȘI VIDEO PROFIT LIVE Cătălina Luca, fondatoare AlignSpine: Ne luptăm cu producția, avem foarte multe cereri. Suntem în discuții cu mai mulți finanțatori

Înaltul reprezentant al UE pentru politică externă, Josep Borrell, a declarat că va prezenta miniștrilor la această reuniune o propunere de creștere a contribuțiilor statelor UE destinate finanțării armelor, munițiilor și altor cheltuieli militare pentru Ucraina. El nu a prezentat cifre, dar surse europene au avansat suma de 20 de miliarde de euro pentru următorii patru ani, la fel ca ministrul ungar de externe.

Acesta din urmă a spus că nu sprijină un asemenea plan, despre care a estimat că arată că UE se pregătește pentru încă cel puțin patru ani de război, după ce blocul comunitar a cheltuit deja 5,6 miliarde de euro pentru ajutorul militar oferit Ucrainei prin fondul denumit „Facilitatea Europeană pentru Pace”, iar la reuniunea ministerială de joi a fost aprobat un plan de 500 de milioane de euro pentru stimularea producției militare europene, în special a celei de obuze de calibrul 155 mm de care are nevoie Ucraina.

„Nu suntem dispuși să negociem asupra celor 500 de milioane de euro blocați până în prezent (de Ungaria), nici asupra celor 20 de miliarde propuse acum, atât timp cât OTP figurează pe lista sponsorilor internaționali ai războiului”, a indicat Szijjarto. Nu este clar cum a votat el în cazul acestui plan de 500 de milioane de euro adoptat joi la reuniunea miniștrilor europeni de externe la care a participat.

„Nu mai vorbim de faptul că Comisia Europeană a recunoscut recent că nu mai are bani și a cerut încă 50 de miliarde de euro pentru a susține Ucraina”, a adăugat Szijjarto, făcând referire la cererea adresată luna trecută de Comisia Europeană statelor UE de a-și suplimenta contribuțiile la bugetul multianual. „Acum mai cer alte 20 de miliarde de euro pentru livrări de arme, deci vorbim despre circa 70 de miliarde de euro, fără nicio înregistrare financiară ori audit care să arate cum au fost cheltuiți banii până în prezent”, a remarcat ministrul ungar.

El a deplâns faptul că, în timp ce aproximativ o sută de mari companii occidentale au plătit anul trecut statului rus taxe în valoare de circa 3,5 miliarde de dolari, banca ungară OTP este considerată de Ucraina sponsor al războiului declanșat de Rusia deși are în această țară o cotă de piață de numai 0,16%.

viewscnt
Afla mai multe despre
ungaria
otp