Banca centrală a Turciei a majorat dobânda de referință cu 2,50 puncte procentuale, până la 17,5%

Banca centrală a Turciei a majorat dobânda de referință cu 2,50 puncte procentuale, până la 17,5%
Profit.ro
Profit.ro
scris 21 iul 2023

Banca centrală a Turciei a majorat dobânda de referință cu 2,50 puncte procentuale, până la 17,5%, sub previziunile analiștilor, de 5 puncte procentuale, în timp ce factorii de decizie monetară ai țării se angajează într-o misiune lungă și dureroasă de a combate inflația cu două cifre, transmite CNBC.

Urmărește-ne și pe Google News
Evenimente

25 aprilie - MedikaTV - Maratonul Sănătatea Digestiei
23 mai - Maratonul Fondurilor Europene
27 mai - Eveniment Profit.ro Real Estate (ediţia a IV-a) - Piața imobiliară românească sub aspectul crizei occidentale

”Înăsprirea politicii monetare va fi întărită în continuare atât cât va fi necesar, în timp util și gradual, până când se va obține o îmbunătățire semnificativă a perspectivelor inflației”, a spus banca într-un comunicat, după decizia sa privind rata dobânzii, scrie News.ro.

VIDEO&FOTO Vața Băi reintră în circuitul turistic CITEȘTE ȘI VIDEO&FOTO Vața Băi reintră în circuitul turistic

Lira turcească a scăzut cu aproximativ jumătate de punct procentual față de dola, în urma informațiilor, tranzacționându-se la 26,92 unități pentru un dolar.

La începutul acestei săptămâni, lira a atins un nou minim record de 26,9 unități față de dolar, din cauza temerilor pieței că viitoarea creștere a dobânzii ar fi mai mică decât erau așteptările.

Moneda turcească a pierdut anul acesta 30% din valoarea sa față de dolar.

În iunie, Turcia și-a ridicat rata dobânzii cheie pentru prima dată în mai bine de doi ani, după ce președintele turc Recep Tayyip Erdogan a numit factori de decizie politică care au promis că vor implementa  o politică economică ortodoxă pentru a schimba tendința inflației.

Turcia și-a redus constant dobânda de politică monetară, de la 19% la sfârșitul lui 2021 la 8,5% în martie trecut, pe măsură ce inflația a crescut, depășind 80% la sfârșitul lui 2022 și scăzând la puțin sub 40% în iunie.

În declarația sa de joi, banca centrală și-a reiterat scopul de a reduce inflația la 5% pe termen mediu, lucru pe care mulți economiști îl consideră nerealist la această dobândă.

Volvo anunță creșterea profitului operațional și a vânzărilor, în trimestrul al doilea CITEȘTE ȘI Volvo anunță creșterea profitului operațional și a vânzărilor, în trimestrul al doilea

Ortodoxia economică tradițională susține că dobânzile trebuie mărite pentru a reduce inflația, dar Erdogan, ”un dușman” autodeclarat al ratelor dobânzilor, care numește instrumentul ”mama tuturor răului”, a susținut vocal o strategie de scădere a ratelor.

”Decizie teribilă”

Analiștii au reacționat negativ la știri, mulți considerând-o o greșeală.

”Decizie teribilă și cred că este o greșeală. Din nou sub așteptări. Se va juca din nou cu scenariul celor care spun că Simsek și Erkan nu au cu adevărat un mandat pentru a înăspri politica reală”, a scris Timothy Ash, strateg pentru piețele emergente la BlueBay Asset Management, într-o notă de e-mail. El s-a referit la ministrul de Finanțe al Turciei și, respectiv, șeful băncii centrale.

Accentul băncii pe ritmul de înăsprire treptată dă credibilitate opiniilor unor analiști conform cărora factorii de decizie politică sunt reticenți în a introduce creșteri mai mari și mai drastice, ca nu cumva să afecteze sentimentul public și sprijinul pentru Erdogan.

”Bănuiesc că acest lucru înseamnă creșteri mici, de mai multe ori, dar când inflația este aproape de 40% și comentariul propriu al CBRT (băncii centrale) este că va crește pe termen scurt, aceste comentarii vor cădea în ureche surde. Ne pare rău, încrederea în CBRT este la fund și trebuie reconstruită prin acțiuni, nu prin cuvinte. Creștere de 2,5 puncte procentuale atunci când piața se aștepta la 3,50-5 puncte procentuale pur și simplu nu este suficient”, a scris Ash.

viewscnt
Afla mai multe despre
banca centrală a turciei
dobanda