Ungaria importă pentru deszăpezirea drumurilor sare din Salina Praid

Ungaria importă pentru deszăpezirea drumurilor sare din Salina Praid
Profit.ro
Profit.ro
scris 8 dec 2022

Compania minieră, aflată sub autoritatea Societății Naționale a Sării din România, livrează zilnic aproximativ 1.200 de tone de sare pentru deszăpezirea drumurilor din țară și din Ungaria.

Urmărește-ne și pe Google News
Evenimente

1 aprilie - Profit Health.forum Radiografia cheltuielilor din sănătate - cu sprijinul: Arpim, Bristol Meyers Squibb, Roche, Stada, MSD, UCB Pharma Romania
9 aprilie - Eveniment Profit.ro - Investiții vs Deficit: Provocări și riscuri sub impactul datoriei și deficitelor publice în creștere
23 aprilie - Maratonul de Educație Financiară

Directorul Zoltán Seprődi a declarat că sarea este livrată în cantități mari încă din septembrie companiilor ungare de întreținere a drumurilor, care anterior au importat materialul antiderapant din Ucraina, însă din cauza războiului numai au această posibilitate. Iar din octombrie sarea este livrată și Companiei Nationale de Administrare a Infrastructurii Rutiere (CNAIR) din România, arată Agerpres.

Ungaria: Guvernul majorează la 95% taxa specială plătită de grupul de petrol și gaze Mol CITEȘTE ȘI Ungaria: Guvernul majorează la 95% taxa specială plătită de grupul de petrol și gaze Mol

Salina Praid este capabilă să facă față cantității crescute de comenzi: există sare în stoc, dar și extracție zilnică. Activitatea este mult facilitată de faptul că, din 2019, mina din Praid dispune de echipamente performante de măcinare și sortare a sării, a explicat directorul.

Extracția sării reprezintă 55% din cifra de afaceri anuală a companiei miniere de zece milioane de euro, care s-a stabilizat la aproximativ o sută de mii de tone pe an în ultimul deceniu. Această cifră este influențată în mare parte doar de asprimea și lungimea iernii, deoarece 93-95% din sare din Salina Praid este folosită pentru întreținerea drumurilor.

În același timp, pentru mulți este ciudat faptul că, deși fosta „legendă a sării” a Ungariei, Praid, este considerată un brand important, pe rafturile magazinelor nu se găsește sare de masă de la Praid.

„Sarea care poate fi extrasă din mina noastră nu este, pur și simplu, sare de masă, deoarece nu putem, de exemplu, garanta un conținut de clorură de sodiu de 98%.

VIDEO Volodimir Zelenski, desemnat \'\'Persoana Anului 2022\'\' CITEȘTE ȘI VIDEO Volodimir Zelenski, desemnat ''Persoana Anului 2022''

Desigur, știm că mulți abuzează de numele mărcii, de multe ori sarea este ambalată și etichetată cu numele de Praid, în primul rând în Ungaria – o sare care nu a văzut niciodată Praidul – , însă aceasta nu este responsabilitatea noastră.

De asemenea, nu este responsabilitatea noastră nici faptul că mulți operatori de camere saline își fac reclamă pentru propria afacere ca având un nivel de eficiență similar cu cel al minei noastre. Deși au un microclimat asemănător – 30-50 de grade umiditate și temperatura constantă de 16 grade Celsius -, conținutul de clorură de sodiu de 98 la sută nu poate fi asigurat decât cu soluții tehnice foarte scumpe, și nici așa nu poți concura cu natura”, a precizat pentru ziarul „Magyar Nemzet”, Zoltán Seprődi, conform Rador.

Aproape jumătate din cifra de afaceri a minei este asigurată de turism. Centrul Regiunii Sării, unul din cele mai importante situri de extracție a sării din Bazinul Carpatic, a intrat în conștiința publică ca un loc al sării națiunii secuiești, unde turismul este o „evoluție” relativ nouă.

Și cu siguranță așa este din punct de vedere al proporțiilor, deoarece nici în anul 2000 veniturile din turism nu au depășit trei la sută din cifra de afaceri a minei. Începând cu anii 1960, salina a devenit o superputere a climei și speleoterapiei. Cea mai recentă investiție realizată la câțiva kilometri de compania minieră este ștrandul care a fost finalizat în vara lui 2014 și este considerat drept cel mai modern bazin cu apă sărată în aer liber din România.

viewscnt
Afla mai multe despre
salina praid
sare