Ungaria intră în procedură de infringement pentru prețul plafonat la carburanți. „Astfel de măsuri sunt foarte îngrijorătoare”

Ungaria intră în procedură de infringement pentru prețul plafonat la carburanți. „Astfel de măsuri sunt foarte îngrijorătoare”
Profit.ro
Profit.ro
scris 15 iul 2022

Comisia Europeană a anunțat deschiderea unei proceduri de infringement împotriva Ungariei care a introdus un preț mai mic la carburanți doar pentru mașinile înmatriculate în această țară, ceea ce ce contravine regulilor pieței unice.

Urmărește-ne și pe Google News
Evenimente

25 aprilie - MedikaTV - Maratonul Sănătatea Digestiei
27 mai - Eveniment Profit.ro Real Estate (ediţia a IV-a) - Piața imobiliară românească sub aspectul crizei occidentale

Procedura de infringement constituie un proces care presupune atenționarea unui stat membru UE de către Comisia Europeană pentru încălcarea unei obligații și, ulterior, dacă părțile nu se înțeleg, acționarea statului respectiv în judecată la Curtea Europeană de Justiție.

„Ungaria a impus prețuri la carburant diferite pentru vehiculele înmatriculate în străinătate și pentru cele înmatriculate în Ungaria”, se arată într-un comunicat al Comisiei Europene, citat de AFP.

FOTO Încă 400.000 euro investiți în Football Museum Bucharest CITEȘTE ȘI FOTO Încă 400.000 euro investiți în Football Museum Bucharest

Mecanismul plafonării prețurilor a fost introdus de guvernul lui Viktor Orban în noiembrie, dar din mai el este rezervat doar mașinilor înmatriculate în Ungaria. Această tratament diferit a fost justificat de dorința de a împiedica turismul transfrontalier la pompă, scrie Hotnews.ro.

Comisia a cerut autorităților ungare să respecte regulile europene în materie de liberă circulație a mărfurilor și serviciilor, de liberă circulație a cetățenilor și principiul non-discriminării.

„Astfel de măsuri sunt foarte îngrijorătoare. Ele perturbă cel mai important atu al nostru de a face față crizelor și instabilității: piața unică”, a comentat comisarul pentru Piață Internă, Thierry Breton, cerând Budapestei să „reziste tentației de a merge singură”.

Deschiderea procedurii de infringement constă în transmiterea unei scrisori Budapestei, fiind prima etapă a demersului care poate duce la sesizarea justiței europene și impunerii de sancțiuni financiare. Ungaria dispune în prezent de o amânare de două luni pentru a răspunde îngrijorărilor Comisiei Europene.

viewscnt
Afla mai multe despre
ungaria
carburanti