Ungaria își menține veto-ul față de începerea negocierilor cu Ucraina pentru aderarea la UE

Ungaria își menține veto-ul față de începerea negocierilor cu Ucraina pentru aderarea la UE
Profit.ro
Profit.ro
scris 11 dec 2023

Budapesta a anunțat luni că nu va ceda presiunilor exercitate de alte state membre ale Uniunii Europene pentru a da undă verde negocierilor de aderare cu Ucraina la summitul UE din această săptămână, relatează Reuters.

Urmărește-ne și pe Google News
Evenimente
27 mai - Eveniment Profit.ro: Piaţa imobiliară românească sub spectrul crizei occidentale. Ediţia a IV-a
30 mai - Maratonul Fondurilor Europene
6 iunie - Maratonul Energiei
13 iunie - Eveniment Profit: Piața de Capital.forum - Provocări pentru dezvoltarea piețelor și creșterea lichidității, Ediția a IV-a. Parteneri BCR, CEC Bank, Sphera, Teraplast

Ministrul ucrainean de externe a declarat că ar fi "devastator" pentru țara sa și pentru UE dacă summitul din 14 și 15 decembrie nu va aproba negocierile de aderare și nu va acorda Kievului mai mult ajutor financiar și militar pentru a se apăra împotriva invaziei rusești, scrie News.ro.

CONFIRMARE Alexandru Petrescu este propunerea PSD pentru funcția de președinte ASF CITEȘTE ȘI CONFIRMARE Alexandru Petrescu este propunerea PSD pentru funcția de președinte ASF

Cu toate acestea, premierul ungar Viktor Orban, care se mândrește cu legăturile sale cu președintele rus Vladimir Putin, a amenințat că se va opune prin veto negocierilor privind ajutorul și extinderea.

Alte state membre, inclusiv Germania, s-au declarat în favoarea deschiderii negocierilor de aderare cu Kievul, dar Budapesta rămâne pe poziții.

"Majoritatea politicienilor europeni vor să ia decizii atât de importante când sunt complet nepregătiți și nu au un acord strategic privind viitorul Europei", a scris pe Facebook ministrul ungar de externe Peter Szijjártó, înainte de o întâlnire cu omologii săi europeni la Bruxelles pentru a pregăti summitul. "Nu vom ceda la nicio presiune, indiferent de origine și autori și indiferent de tipul de șantaj sau de promisiune", a asigurat șeful diplomației maghiare.

Obținerea unui nou ajutor financiar din partea Europei este esențială pentru Kiev, iar îndoielile cresc și în ceea ce privește viitorul sprijin din partea Statelor Unite, în timp ce președintele Volodimir Zelenski urmează să aibă discuții pe această temă chiar la Washington.

Toate aceste decizii, precum și o alta privind o potențială a douăsprezecea rundă de sancțiuni UE împotriva Rusiei, necesită sprijinul unanim al tuturor celor 27 de țări UE.

DOCUMENT CONFIRMARE România își completează stocul de rachete pentru sistemele Patriot cu peste 1 miliard de euro. Avans de 35%, de plătit până în aprilie 2024 CITEȘTE ȘI DOCUMENT CONFIRMARE România își completează stocul de rachete pentru sistemele Patriot cu peste 1 miliard de euro. Avans de 35%, de plătit până în aprilie 2024

În timp ce UE încearcă din nou să obțină sprijinul lui Viktor Orban pentru Ucraina, se așteaptă ca săptămâna aceasta Comisia Europeană să deblocheze accesul Budapestei la 10 miliarde de euro.

Diplomații au declarat că eforturile Georgiei și ale Bosniei de a-și avansa speranțele de aderare la UE - susținute de Viktor Orban - vor eșua, dacă Ungaria va pune veto la negocierile cu Ucraina, dar unii au mai spus că un compromis este încă posibil. Cei care se așteaptă ca Viktor Orban să cedeze spun că s-ar putea amâna începerea negocierilor cu Ucraina până în martie, după ce vor fi îndeplinite condițiile finale. Dar alții cred că este posibil ca liderul maghiar să nu se lase convins.

viewscnt
Afla mai multe despre
ungaria
aderarea la ue