Ungaria va plăti amenda CJUE, dar într-un mod care "să facă să doară" Bruxellesul, spune Orban

Ungaria va plăti amenda CJUE, dar într-un mod care "să facă să doară" Bruxellesul, spune Orban
Profit.ro
Profit.ro
scris 14 iun 2024

Premierul ultranaționalist al Ungariei, Viktor Orban, a declarat că, deși țara sa va plăti amenda impusă de Curtea de Justiție a Uniunii Europene (CJUE) pentru nerespectarea legislației UE în domeniul migrației, va realiza acest lucru într-un mod care "să facă să doară" Bruxellesul, relatează EFE.

"Nu putem să nu plătim", a recunoscut Orban în declarații la postul public de radio Kossuth, anunțând în același timp că se gândește la o soluție care să fie "mai dureroasă pentru Bruxelles decât pentru Ungaria".

Urmărește-ne și pe Google News
Producția de petrol a Rusiei a depășit cotA OPEC+ în mai, dar țara se angajează să își îndeplinească obligațiile CITEȘTE ȘI Producția de petrol a Rusiei a depășit cotA OPEC+ în mai, dar țara se angajează să își îndeplinească obligațiile
Evenimente
24 octombrie - IMM-urile, oxigen pentru România
31 octombrie - Maratonul de Educație Financiară
5 noiembrie - Gala Profit – Povești cu Profit... Made in Romania
14 noiembrie - Maratonul Agriculturii

Premierul ungar a subliniat că este vorba de o amendă uriașă, "șocantă și dementă".

CJUE a condamnat joi Ungaria să plătească o sumă forfetară de 200 de milioane de euro și o amendă cominatorie de un milion de euro pentru fiecare zi în care nu-și modifică legislația, după ce a ignorat o condamnare anterioară pentru încălcarea legislației UE privind protecția migranților.

Potrivit Curții, Ungaria a omis în mod deliberat să pună în aplicare o hotărâre din decembrie 2020 privind protecția internațională a migranților, scrie Agerpres.

Sentința se referă la limitare accesului la procedurile de protecție internațională prin crearea unor zone de tranzit, în prezent închise, care erau situate în apropierea frontierei dintre Ungaria și Serbia, unde solicitanții trebuiau să aștepte finalizarea cazurilor lor.

Ungaria aplică, de asemenea, "returnări forțate" către țări terțe, în principal Serbia, o practică criticată atât de UE, cât și de ONG-urile umanitare.

Un astfel de comportament constituie o amenințare semnificativă la adresa unității dreptului UE, care afectează într-un mod extraordinar de grav atât interesele private, în special pe cele ale solicitanților de azil, cât și interesul public, a concluzionat CJUE.

Într-o primă reacție, atât Orban, cât și ministrul său de interne, Gergely Gulyas, au vorbit de "șantaj" și au subliniat că guvernul își va menține ferm poziția de a nu-i lăsa să intre pe migranții care au trecut printr-o țară sigură înainte de a ajunge în Ungaria.

Orban a acuzat din nou CJUE și UE că servesc interesele miliardarului filantrop George Soros - inamicul său politic -, pe care îl acuză că ar avea un plan de a aduce în Europa un milion de migranți pe an.

"Bula de la Bruxelles", fie că este vorba de Parlamentul European, de Comisie sau de justiție, "este plină de oamenii lui Soros", a spus Orban în interviul citat de MTI.

"Sentința a fost decisă de tribunalul lui Soros. Bruxelles-ul este plin de oamenii lui Soros", a declarat premierul ultranaționalist, susținând că magnatul american de origine ungară dorește ca "Europa creștină" să devină un continent cu populație "mixtă".

"Bruxelles-ul nu are dreptul să ne spună cu cine ar trebui să trăim noi", a mai declarat Viktor Orban. 

viewscnt
Afla mai multe despre
ungaria
amenda