Ungaria vrea extinderea unei scutiri UE pentru ca MOL să poată exporta produse din petrol provenit din Rusia

Ungaria vrea extinderea unei scutiri UE pentru ca MOL să poată exporta produse din petrol provenit din Rusia
Profit.ro
Profit.ro
scris 4 iul 2023

Ungaria va cere Uniunii Europene prelungirea cu un an a unei scutiri de la sancțiunile împotriva Rusiei, care să permită rafinăriei Slovnaft, parte a grupului MOL, să exporte produse rafinate din petrol rusesc către Republica Cehă, a declarat ministrul de Externe al Ungariei, Peter Szijjarto, citat de Reuters.

Urmărește-ne și pe Google News
Evenimente
27 mai - Eveniment Profit.ro: Piaţa imobiliară românească sub spectrul crizei occidentale. Ediţia a IV-a
30 mai - Maratonul Fondurilor Europene
6 iunie - Maratonul Energiei
13 iunie - Eveniment Profit: Piața de Capital.forum - Provocări pentru dezvoltarea piețelor și creșterea lichidității, Ediția a IV-a. Parteneri BCR, CEC Bank, Sphera, Teraplast

Szijjarto a declarat, după o întâlnire cu ministrul de Externe al Slovaciei, că grupul energetic maghiar MOL are nevoie de încă un an pentru a finaliza investițiile la rafinăria sa slovacă Slovnaft, care ar permite o trecere suplimentară la țițeiul non-rus, scrie News.ro.

Profit News TV va organiza Maratonul Imobiliar, cu cei mai importanți jucători de pe piața din România CITEȘTE ȘI Profit News TV va organiza Maratonul Imobiliar, cu cei mai importanți jucători de pe piața din România

”Este nevoie de continuarea acestor investiții cu încă un an, prin urmare solicităm UE să prelungească cu un an scutirea de la sancțiuni care le permite MOL și Slovnaft, care face parte din grup, să exporte produse rafinate din petrol rusesc în Cehia”, a declarat Szijjarto într-o conferință de presă.

MOL deține rafinării în Ungaria și Slovacia fără ieșire la mare, ambele fiind alimentate de segmentul sudic al conductei Drujba.

Slovacia primește aproape tot țițeiul său din Rusia prin conducta Drușba, dar intenționează să reducă proporția în acest an.

Președintele și directorul general al MOL, Zsolt Hernadi, a declarat pentru Reuters, în aprilie, că MOL plănuiește să finanțeze parțial investițiile tehnologice de 500-700 de milioane de dolari necesare pentru a diversifica aprovizionarea rafinăriilor Danube și Slovnaft, în afara petrolului Urals, cu fonduri UE.

”Ne-am dori să putem decide în mod liber, la sfârșitul anului 2025, când, cât și ce tip de petrol vrem să trimitem în ce rafinărie... până la sfârșitul lui 2025, începutul lui 2026”, a spus Hernadi într-un interviu.

Anul trecut, doar aproximativ 5% din aprovizionarea cu petrol a Slovnaft a fost non-rusă, dar ponderea va crește la aproximativ 30%-35%, sau 2 milioane de tone, până la sfârșitul lui 2023, a spus el.

viewscnt
Afla mai multe despre
ungaria
mol
ue