VIDEO UPDATE Primarul orașului Gdansk a decedat după ce a fost înjunghiat pe scenă la un eveniment caritabil

VIDEO UPDATE Primarul orașului Gdansk a decedat după ce a fost înjunghiat pe scenă la un eveniment caritabil
Profit.ro
Profit.ro
scris 14 ian 2019

Primarul orașului polonez Gdansk, Pawel Adamowicz, a decedat luni la spital după ce în ziua anterioară a fost atacat cu cuțitul în timpul unui eveniment filantropic, a anunțat ministrul sănătății polonez, Lukasz Szumowski, transmite Reuters.

Urmărește-ne și pe Google News
Evenimente

1 aprilie - Profit Health.forum Radiografia cheltuielilor din sănătate - cu sprijinul: Arpim, Bristol Meyers Squibb, Roche, Stada, MSD, UCB Pharma Romania
9 aprilie - Eveniment Profit.ro - Investiții vs Deficit: Provocări și riscuri sub impactul datoriei și deficitelor publice în creștere
23 aprilie - Maratonul de Educație Financiară

Înjunghiat în timpul unui concert caritabil, în fața a mii de spectatori, Adamowicz a fost grav rănit la inimă, în diafragmă și abdomen, arată Agerpres.

Agresorul său, un localnic din Gdansk în vârstă de 27 de ani, care tocmai a ieșit din închisoare, unde stătuse mai mult de cinci ani pentru jafuri bancare, a fost reținut imediat.

FOTO Nereguli găsite de ANPC la patru magazine Mega Image, printre care promoții expirate, traduceri incomplete și informații înșelătoare UPDATE Precizările reprezentanților companiei CITEȘTE ȘI FOTO Nereguli găsite de ANPC la patru magazine Mega Image, printre care promoții expirate, traduceri incomplete și informații înșelătoare UPDATE Precizările reprezentanților companiei

Înainte de a fi arestat, el a declarat că vrea să se răzbune, afirmând că a fost băgat după gratii și a fost ''torturat'' de către partidul centrist Platforma Civică (PO, în prezent în opoziție), care se afla la putere la vremea respectivă. Acest partid a sprijinit candidatura lui Pawel Adamowicz, în cadrul alegerilor municipale din toamna anului trecut.

Adamowicz avea 53 de ani și era primar din anul 1998.

Știrea inițială:

Primarul orașului polonez Gdansk, Pawel Adamowicz, a fost înjunghiat duminică seara în fața a mii de persoane în timpul unui concert de caritate, scrie The Guardian.

Adamowicz, care este primarul la Gdansk din 1998, a fost resuscitat la fața locului și transportat de urgență la un spital din apropiere, unde a fost operat. Medicii au declarat că starea sa este „critică” și „gravă”, scrie News.ro.

Ministrul de Interne Joachim Brudzinski a descris incidentul ca „un atac de un barbarism inexplicabil”. Președintele polonez Andrzej Duda a declarat: „Astăzi sunt alături de el necondiționat și de cei apropiați, după cum sper că sunt toți compatrioții noștri. Mă rog ca el să fie din nou sănătos și în toate puterile”.

FOTO LG lansează un monitor ultrawide de 49 de inch pentru business CITEȘTE ȘI FOTO LG lansează un monitor ultrawide de 49 de inch pentru business

Primarul Londrei, Sadiq Khan a scris pe Twitter: „Sunt șocat să aflu de atacul asupra lui Pawel Adamowicz, primarul din Gdansk, în această seară. Îi transmit gânduri bune și sper să își revină rapid. Sunt solidar cu orașul pe care îl conduce, cu familia sa și susținătorii săi”.

Conform presei poloneze, care face referire la rapoartele poliției, presupusul atacator este Stefan W, un bărbat de 27 de ani din Gdansk, care are antecedente privind infracțiuni violente. Legea poloneză nu permite ca numele de familie al persoanelor acuzate de infracțiuni să fie publicate.

Imaginile video ale incidentului arată cum atacatorul se adresează mulțimii de la un microfon. El ar fi spus: „Numele meu este Stefan. Am stat în închisoare, fiind nevinovat. Platforma Civică m-a torturat și de aceea Adamowicz este mort”.

Adamowicz a fost membru al Platformei Civice, o grupare pro-europeană, care a condus Polonia între 2007 și 2015, pentru ca apoi să părăsească partidul pentru a candida ca independent. Conform presei, Stefan W a fost condamnat pentru o serie de atacuri violente și trimis la închisoare în 2014.

Stefan W ar fi plănuit acest atac de mult timp conform poliției.

Faptul că atacatorul a putut nu doar să obțină acces pe scenă și să atace primarul dar și să se adreseze mulțimii după incident a ridicat întrebări serioase cu privire la securitatea de la eveniment, care a fost gestionată de o firmă privată.

Atacul a avut loc în timpul unui eveniment de caritate unde erau strânse fonduri bani pentru a trata copiii din spitalele de stat.

Adamowicz este o voce liberală puternică într-o țară guvernată de partidul de dreapta Lege și Justiție din 2015. El este cunoscut în Polonia dar și la nivel internațional ca fiind un apărător al drepturilor comunității LGBT și al migranților și refugiaților.

viewscnt
Afla mai multe despre
gdansk
primar injunghiat