Polonia ar putea interzice utilizarea produselor Huawei de către instituțiile publice

Polonia ar putea interzice utilizarea produselor Huawei de către instituțiile publice
Profit.ro
Profit.ro
scris 14 ian 2019

Polonia ar putea lua în considerare interzicerea utilizării produselor Huawei de către instituțiile publice, în urma arestării unui angajat chinez al companiei, sub acuzația de spionaj, a declarat duminică un oficial guvernamental, transmite Reuters.

Urmărește-ne și pe Google News
Evenimente

23 aprilie - Profit News TV - Maratonul de Educație Financiară. Parteneri: 123 Credit, ARB, BCR, BRD, CEC Bank, PAID, UNSAR, XTB
25 aprilie - MedikaTV - Maratonul Sănătatea Digestiei
27 mai - Eveniment Profit.ro Real Estate (ediţia a IV-a) - Piața imobiliară românească sub aspectul crizei occidentale

Guvernul polonez ar putea analiza înăsprirea legislației pentru a permite autorităților să limiteze accesul produselor fabricate de orice companie despre care se consideră că reprezintă un risc de securitate, scrie News.ro.

Un angajat chinez al Huawei și un fost oficial al serviciilor poloneze de securitate au fost arestați vineri în Polonia, sub acuzațiile de spionaj, caz care poate amplifica îngrijorările de securitate din Occident legate de producătorul chinez de echipamente de telecomunicații.

Nord Stream 2: Washingtonul atenționează în formă scrisă cu sancțiuni companiile germane implicate CITEȘTE ȘI Nord Stream 2: Washingtonul atenționează în formă scrisă cu sancțiuni companiile germane implicate

Un oficial guvernamental responsabil cu securitatea cibernetică a declarat pentru Reuters că modificarea ”bruscă” a politicii față de Huawei nu este necesară după arestările care au avut loc. Acesta a adăugat în schimb că poate fi analizată utilizarea produselor Huawei de către instituțiile statului.

”Vom analiza dacă...decizia noastră poate include oprirea utilizării...produselor Huawei. Nu avem mijloacele legale de a opri companiile private sau companiile să mai folosească produsele vreunei companii IT. Nu este exclus să luăm în considerare modificări legislative care să ne permită o astfel de măsură”, a spus Karol Okonski.

Un purtător de cuvânt al serviciilor de securitate poloneze a declarat vineti că oficialul polonez arestat de Agenția pentru Securitate Internă era responsabil de emiterea de certificare de securitate pentru echipamentele utilizare de administrația publică.

”Acesta a lucrat pentru un număr de instituții publice, a deținut funcții manageriale importante și a avut legături cu instituții care protejează securitatea internă”, a declarat purtătorul de cuvânt.

Pentru a se distanța de acest incident, Huawei a anunțat sâmbătă că l-a concediat pe angajatul arestat, adăugând că ”acuzațiile la adresa acestuia nu au nicio legătură cu compania”.

Huawei, cel mai mare producător de echipamente de telecomunicații din lume, este urmărit cu atenție în Occident din cauza legăturii strânse cu guvernul chinez și a acuzațiilor americane potrivit cărora dispozitivele companiei pot fi folosite pentru spionaj de către Beijing.

Nu există dovezi publice în acest sens, iar Huawei a respins în mod repetat acuzațiile, dar mai multe state occidentale au restricționat accesul companiei pe piețele lor.

Ministerul polonez al Afacerilor Interne, Joachim Brudzinski, a cerut Uniunii Europene și NATO să lucreze la o poziție comună, dacă Huawei să fie exclusă sau nu de pe piețele lor.

viewscnt
Afla mai multe despre
polonia
huawei