VIDEO Zeci de ruși care îi aduceau un omagiu lui Navalnîi, printre care și jurnaliști, au fost reținuți și băgați în dube de mascați

VIDEO Zeci de ruși care îi aduceau un omagiu lui Navalnîi, printre care și jurnaliști, au fost reținuți și băgați în dube de mascați
Profit.ro
Profit.ro
scris 17 feb 2024

Zeci de persoane au fost reținute și băgate în dube de mascați în marile orașe ale Rusiei după ce au ieșit în stradă pentru a-i aduce un omagiu lui Aleksei Navalnîi, conform clipurilor video publicate pe rețelele de socializare și a relatărilor unor ziare independente.

Urmărește-ne și pe Google News
Evenimente
27 mai - Eveniment Profit.ro: Piaţa imobiliară românească sub spectrul crizei occidentale. Ediţia a IV-a
30 mai - Maratonul Fondurilor Europene
6 iunie - Maratonul Energiei
13 iunie - Eveniment Profit: Piața de Capital.forum - Provocări pentru dezvoltarea piețelor și creșterea lichidității, Ediția a IV-a. Parteneri BCR, CEC Bank, Sphera, Teraplast

În imaginile filmate de RusNews se vede cum participanții și jurnaliștii sunt prinși și duși în dube de ofițeri cu cagule, arată G4Media.

Austria vrea să închidă contractul prin care OMV cumpără gaze de la Gazprom CITEȘTE ȘI Austria vrea să închidă contractul prin care OMV cumpără gaze de la Gazprom

Peste 40 de persoane au fost reținute în orașe din Rusia la mitinguri în memoria lui Alexei Navalnîi, notează site-ul Meduza.

La Nijni Novgorod, acțiunea a avut loc în apropierea clădirii departamentului municipal al Ministerului Afacerilor Interne. Potrivit OVD -Info, forțele de securitate au reținut 12 persoane. Ulterior, acestea au fost eliberate fără a întocmi rapoarte, mai notează sursa citată.

Fermierii bulgari vor bloca cinci puncte de trecere ale frontierei cu România CITEȘTE ȘI Fermierii bulgari vor bloca cinci puncte de trecere ale frontierei cu România

Arestările au avut loc și la Sankt Petersburg, unde poliția i-a dispersat pe cei care au venit la monumentul victimelor represiunii politice de pe malul Voskresenskaia. Zaks.ru a scris despre zece reținuți, printre care doi jurnaliști – fotograful Novaya Gazeta Alexey Dushutin și jurnalista RusNews Elina Kozich. La scurt timp, deputatul Adunării Legislative din Sankt Petersburg Boris Vișnevski a anunțat că poliția i-a eliberat pe jurnaliști.

Au avut loc rețineri și la Piatra Solovetsky din Moscova. Locuitorii capitalei au adus flori acolo. Printre cei reținuți se numără și jurnalista RusNews Iulia Petrova. După un timp, poliția a eliberat-o.

Grecii vor ridica pragul de la care acordă Golden Visa CITEȘTE ȘI Grecii vor ridica pragul de la care acordă Golden Visa

Unul dintre reținuți, Maxim Sokolov, a fost bătut în timpul arestării, a declarat prietena sa. Canalul de telegram SOTA a publicat o înregistrare video cu reținerea dură a lui Sokolov.

Liderul opoziției ruse, Alexei Navalnîi, aflat în închisoare, a murit, a anunțat serviciul penitenciar din regiunea Yamalo-Nenets, unde își ispășise pedeapsa, relatează agenția Reuters.

Într-o declarație publicată pe site-ul său, Serviciul Federal al Penitenciarelor din districtul autonom Yamalo-Nenets a declarat că Navalnîi „s-a simțit rău” după o plimbare de vineri și „și-a pierdut aproape imediat cunoștința”.

Dependența Austriei de gazul rusesc a ajuns la 98%. Ministru: „Cu facturile noastre la energie finanțăm indirect războiul atroce din Ucraina” CITEȘTE ȘI Dependența Austriei de gazul rusesc a ajuns la 98%. Ministru: „Cu facturile noastre la energie finanțăm indirect războiul atroce din Ucraina”

A mai precizat că personalul medical a fost chemat, dar că nu au putut să-l resusciteze pe Navalnîi. Serviciul Federal al Penitenciarelor a menționat că motivul morții a fost stabilit.

 El ispășea o pedeapsă de 19 ani de închisoare cu privire la ”extremism”.

La începutul lui februarie, el le-a cerut rușilor să nu voteze cu Vladimir Putin în alegerile prevăzute în perioada 15-17 martie.

VIDEO La solicitarea premierului Ciolacu, toate ministerele, inclusiv SPP-iștii care îl păzesc, vor utiliza automobile Duster CITEȘTE ȘI VIDEO La solicitarea premierului Ciolacu, toate ministerele, inclusiv SPP-iștii care îl păzesc, vor utiliza automobile Duster

El nu a spus atunci numele candidatului pe care-l susținea. 

Disidentul rus Alexei Navalnîi a acuzat în ultimul său mesaj înainte să moară că șefii coloniei penale în care era încarcerat încearcă să „doboare recordul” de lingușire pe lângă președintele Vladimir Putin și că tocmai l-au trimis pentru încă 15 zile într-o celulă de pedeapsă.

„Colonia penală Iamalia a decis să doboare recordul de lingușire față de Vladimir și mulțumire a autorităților de la Moscova. Tocmai mi-au dat 15 zile într-o celulă de pedeapsă. Asta vine a patra celulă de pedeapsă în mai puțin de două luni de când sunt cu ei”, a notat Navalnîi într-un mesaj în limba rusă pe platforma „X”, fosta Twitter, miercurea aceasta.

Aleksei Anatolievici Navalnîi, avea 47 de ani. A fost un jurist, activist și politician rus, care a devenit populat din 2009 în Rusia și în mass-media internațională, criticând corupția și regimul lui Vladimir Putin. El a organizat demonstrații de amploare promovând democrația și condamnând corupția politică din Rusia. În 2012, The Wall Street Journal l-a descris ca fiind „omul de care Vladimir Putin se teme cel mai mult”.

În septembrie 2013, Navalnîi a candidat la funcția de primar al Moscovei, pierzând cursa în fața lui Serghei Sobianin (candidatul lui Putin), cu 27% din voturi.

VIDEO Încălcare masivă a securității datelor: 200.000 de conturi de pe Facebook Marketplace, dezvăluite online CITEȘTE ȘI VIDEO Încălcare masivă a securității datelor: 200.000 de conturi de pe Facebook Marketplace, dezvăluite online

Navalnîi a fost arestat de numeroase ori de autoritățile ruse, cel mai serios caz fiind în 2012, când autoritățile federale l-au acuzat de fraude și delapidări, acuzații respinse de acesta. În prezent era închis într-un penitenciar din apropierea Cercului Arctic, în regim special, cu o condamnare pe 19 ani

A fost victima unei otrăviri în urmă cu câțiva ani, Pe 20 august 2020, în timpul unui zbor de la Tomsk la Moscova, Navalny s-a simțit foarte rău, fiind spitalizat la Urgența Spitalului Municipal 1 din Omsk, oraș în care avionul, în care se găsea politicianul rus, a efectuat o aterizare de urgență. Schimbarea stării sale de sănătate a fost abruptă și violentă conform unei filmări a momentelor de criză. Ajunge la un spital din Germania, care, în urma investigațiilor, a anunțat că datele clinice indică faptul că politicianul rus prezintă „urme de otrăvire”. Cancelarul gen=rman Angela Merkel a declarat urlterior: „Opozantul rus Aleksei Navalnîi a fost otrăvit cu noviciok”.

viewscnt
Afla mai multe despre
alexei navalnii
deces
inchisoare