Viktor Orban acuză Bruxellesul că cere statelor UE noi fonduri întrucât a adus UE în "pragul falimentului"

Viktor Orban acuză Bruxellesul că cere statelor UE noi fonduri întrucât a adus UE în "pragul falimentului"
Profit.ro
Profit.ro
scris 30 iun 2023

Premierul ungar Viktor Orban a acuzat Comisia Europeană că a adus UE în "pragul falimentului" și caută acum fonduri noi pentru a susține nu doar ajutorul financiar pentru Ucraina, ci și "creșterea salariilor birocraților de la Bruxelles", reacția sa venind în urma cererii Comisiei Europene ca statele UE să-și suplimenteze contribuțiile la bugetul comunitar, relatează agențiile EFE și MTI.

Urmărește-ne și pe Google News
Evenimente
27 mai - Eveniment Profit.ro: Piaţa imobiliară românească sub spectrul crizei occidentale. Ediţia a IV-a
30 mai - Maratonul Fondurilor Europene
6 iunie - Maratonul Energiei
13 iunie - Eveniment Profit: Piața de Capital.forum - Provocări pentru dezvoltarea piețelor și creșterea lichidității, Ediția a IV-a. Parteneri BCR, CEC Bank, Sphera, Teraplast

"Toată lumea are o singură întrebare la Bruxelles acum: unde s-au dus banii ?", a spus Orban într-un clip video pe care l-a postat pe Facebook înaintea începerii summitului european, scrie Agerpres.

VIDEO PROFIT LIVE Radu Eneșel, Fondator OneCreative Studio: O tendință destul de emergentă ar fi partea de debranding. Lumea începe să realizeze că mult nu înseamnă neapărat și bine CITEȘTE ȘI VIDEO PROFIT LIVE Radu Eneșel, Fondator OneCreative Studio: O tendință destul de emergentă ar fi partea de debranding. Lumea începe să realizeze că mult nu înseamnă neapărat și bine

Potrivit premierului ungar, Comisia Europeană a propus un amendament la bugetul UE "și cere contribuții suplimentare de sute de miliarde din partea statelor membre", iar aceasta ridică întrebarea "cum s-a putut ca UE să fie împinsă în pragul falimentului".

Detaliind propunerea Comisiei, el a amintit că Bruxellesul cere statelor UE fonduri de încă 50 de miliarde de euro "astfel încât să le poată da Ucrainei, deși nu poate justifica cum au fost folosiți banii cu care deja am contribuit".

"Ei vor mulți bani din partea statelor membre pentru a plăti dobânzile pentru împrumuturile efectuate" și din care "Polonia și Ungaria nu au primit până în prezent niciun cent", a continuat Orban, făcând referire la fondurile ce revin Ungariei și Poloniei în planul european de redresare în urma pandemiei, dar care au fost blocate de Comisia Europeană pentru aceste două țări în urma conflictelor cu ele legate de statul de drept.

Mai mult, a adăugat premierul ungar, Comisia Europeană "vrea mai mulți bani pentru migrație, nu pentru a proteja frontierele, ci pentru a aduce migranți" în UE.

"Și, desigur, nu au uitat de ei înșiși. Cer miliarde de euro pentru a crește salariile birocraților de la Bruxelles", mai remarcă Orban.

Așadar, "vrem în primul rând să știm cum au fost cheltuiți toți banii cu care am contribuit. Și apoi vrem un răspuns la întrebarea cine este responsabil pentru împingerea UE în pragul falimentului", a concluzionat premierul ungar.

Concediile medicale de asigurări de sănătate vor constitui vechime în muncă CITEȘTE ȘI Concediile medicale de asigurări de sănătate vor constitui vechime în muncă

El declarase deja că cererea Comisiei Europene ca statele UE să-și majoreze contribuțiile la bugetul comunitar este "inacceptabilă", mai ales că Bruxellesul i-a blocat Ungariei nu doar fondurile pentru PNRR, ci și pe cele din politica de coeziune.

Comisia Europeană le-a cerut săptămâna trecută statelor UE o contribuție suplimentară de 65,8 de miliarde de euro la bugetul multianual al blocului comunitar până în anul 2027, în special pentru finanțarea ajutorului financiar destinat Ucrainei, dar și pentru gestionarea migrației și investiții în surse de energie verde.

Cancelarul austriac Karl Nehammer a respins la rândul său propunerea Bruxellesului și a cerut să fie folosiți banii deja disponibili, argumentând că sumele alocate unor capitole bugetare, cum ar fi fondurile de coeziune sau cele din mecanismul european de reziliență (planul european de redresare în urma pandemiei), nu sunt folosite deplin și există de asemenea posibilități pentru economii în cheltuielile administrației europene.

viewscnt
Afla mai multe despre
viktor orban
ue
faliment