Viktor Orban se opune aderării Ucrainei la UE de teama creșterii influenței SUA în Europa

Viktor Orban se opune aderării Ucrainei la UE de teama creșterii influenței SUA în Europa
Profit.ro
Profit.ro
scris 31 ian 2024

Premierul ungar Viktor Orban se opune aderării Ucrainei la UE întrucât consideră că aceasta ar altera echilibrul politic și ar crește influența SUA, potrivit unui articol publicat de portalul de investigații Direkt36.hu, care citează surse anonime, relatează agenția EFE.

Urmărește-ne și pe Google News
Evenimente
27 mai - Eveniment Profit.ro: Piaţa imobiliară românească sub spectrul crizei occidentale. Ediţia a IV-a
30 mai - Maratonul Fondurilor Europene
6 iunie - Maratonul Energiei
13 iunie - Eveniment Profit: Piața de Capital.forum - Provocări pentru dezvoltarea piețelor și creșterea lichidității, Ediția a IV-a. Parteneri BCR, CEC Bank, Sphera, Teraplast

Conform respectivului site, Orban a menționat aceste reticențe în timpul unei reuniuni avute în primăvara trecută cu deputați din partidul său Fidesz și din opoziție. "A spus că aderarea Ucrainei la UE ar altera echilibrul relațiilor de putere în UE, în timp ce Statele Unite ar căpăta prea multă influență în regiune", afirmă una din sursele citate.

La aceeași reuniune, Orban le-a mai spus celor prezenți că, potrivit informațiilor ce i-au fost furnizate de serviciile secrete, Statele Unite au promis Ucrainei că UE va desfășura cu ea negocieri accelerate de aderare, scrie Agerpres.

VIDEO Casa secretă a lui Putin de la granița cu Finlanda, dezvăluită de o dronă CITEȘTE ȘI VIDEO Casa secretă a lui Putin de la granița cu Finlanda, dezvăluită de o dronă

Potrivit lui Orban, continuă articolul, această aderare implică "un risc geopolitic", întrucât prin intrarea Ucrainei în UE s-ar crea în Europa un "centru de forță" dominat din punct de vedere politic, economic și militar de SUA. O asemenea axă ar fi formată din Polonia, țările baltice, Ucraina și parțial România, adică țările care se tem cel mai mult de un atac rusesc ori care au relații foarte strânse cu SUA.

Site-ul Direkt36.hu mai scrie că Orban a afirmat la respectiva reuniune că Franța și Germania au respinsa propunerea sa de a apropia Grupul de la Vișegrad (Ungaria, Polonia, Republica Cehă și Slovacia) de axa franco-germană pentru "a consolida astfel estul Europei".

Premierul ungar și-a exprimat de altfel public respingerea față de aderarea Ucrainei la UE, motivând-o prin încălcarea drepturilor minorității maghiare din Transcarpatia, corupția din Ucraina și efectele negative pe care o intrare a Ucrainei în UE le-ar avea asupra altor state membre.

"Trebuie să fim prudenți, întrucât Ucraina este o țară imensă", iar aderarea acesteia la UE "va avea un impact enorm, dezastruos asupra economiile europene, mai ales în sectorul agricol", a avertizat Orban într-un interviu publicat marți de săptămânalul francez Le Point. În decembrie, într-un alt interviu acordat aceleiași publicații, el a afirmat că, dacă Ucraina aderă la UE, atunci Franța, de exemplu, va trebui să plătească în fiecare an "peste 3,5 miliarde de euro în plus la bugetul comun al Uniunii".

Totuși, la summitul european din decembrie premierul ungar a renunțat la veto-ul său față de lansarea negocierilor de aderare a Ucrainei la UE, în schimb a blocat un ajutor financiar al UE pentru Ucraina în valoare de 50 de miliarde de euro pentru următorii patru ani.

viewscnt
Afla mai multe despre
viktor orban
ucraina