Vladimir Putin a confiscat activele celui mai mare dealer auto din Rusia

Vladimir Putin a confiscat activele celui mai mare dealer auto din Rusia
Profit.ro
Profit.ro
scris 22 dec 2023

Președintele rus Vladimir Putin a plasat vineri sub administrarea „temporară” a statului compania Rolf, cel mai mare dealer auto din Rusia, o mutare denunțată în termeni duri de proprietarul afacerii, relatează Reuters.

Urmărește-ne și pe Google News
Evenimente
30 mai - Maratonul Fondurilor Europene
6 iunie - Maratonul Energiei

Compania este deținută de o firmă cu sediul în Cipru, fiind fondată de omul de afaceri rus Serghei Petrov. Rofl a fost unul dintre primii dealeri auto apăruți după prăbușirea Uniunii Sovietice și trecerea la economia capitalistă, scrie News.ro.

VIDEO Noul tronson din Autostrada Ford va fi deschis mâine. Umbrărescu a venit cu 1.000 de muncitori și are un nou angajament CITEȘTE ȘI VIDEO Noul tronson din Autostrada Ford va fi deschis mâine. Umbrărescu a venit cu 1.000 de muncitori și are un nou angajament

Confiscarea activelor sale, stabilită printr-un decret publicat miercuri pe portalul juridic al guvernului rus, vine după ce anul Moscova a mai anunțat anul acesta așa-zise măsuri „temporare” legate de activele din țară ale unor companii străine.

Printre companiile afectate s-au numărat Danone și Carlsberg, care acuză autoritățile ruse că i-au furat afacerile din țară. Putin a ordonat chiar miercurea aceasta și confiscarea participațiilor OMV și Wintershall Dea la proiectele de exploatare a gazelor din regiunea Arctică a Rusiei.

Însă confiscarea activelor Rolf, care în mod tradițional a vândut o gamă largă de autoturisme străine, marchează prima ocazie în care un om de afaceri rus a fost „ușurat” de afacerea sa în acest fel după începerea invaziei în Ucraina anul trecut.

Cum explică Kremlinul luarea în administrare „temporară” a activelor dealerului auto
Petrov, care locuiește în Austria, este acuzat de autoritățile ruse că a transferat ilegal bani în străinătate, lucru pe care omul de afaceri îl neagă.

Întrebat vineri despre măsura privind activele Rolf, purtătorul de cuvânt al Kremlinului, Dmitri Peskov, a declarat că „ea este legată doar de oportunitatea economică și de respectarea legislației actuale a Federației Ruse și ținând cont de situația economică internațională care este în jurul nostru acum”.

El a spus de asemenea că Rolf este o companie rusească, dar că schema complicată a acționariatului său a necesitat intervenția statului rus.

McDonald’s anunță strategia de creștere: Burgeri mai mari! CITEȘTE ȘI McDonald’s anunță strategia de creștere: Burgeri mai mari!

Statul rus a numit deja un nou director general temporar al companiei și un adjunct al său iar Rosimushchestvo, agenția rusă pentru gestionarea activelor statului, a declaat că intenționează să dezvolte afacerile companiei și să îi îmbunătățească rezultatele financiare.

Procurorii ruși vor să îl aresteze pe proprietarul afacerii

„Temporar înseamnă permanent. Știam asta deja. Ne-au spus-o bancherii: veți fi puși sub management extern”, a declarat proprietarul Serghei Petrov pentru Reuters.

„Acest lucru are un efect devastator asupra tuturor părților implicate. Statul este, ca regulă, ineficient și cu atât mai mult într-un domeniu precum vânzarea cu amănuntul”, a mai spus el, sugerând că decizia de a-i confisca afacerea ar putea avea motivații politice.

Petrov a fost unul dintre puținii oameni de afaceri ruși care au criticat într-o scrisoare deschisă publicată în 2014 deteriorarea relațiilor dintre Rusia și Occident ca urmare a anexării ilegale a Crimeii.

Parlamentarii olandezi dau undă verde aderării Bulgariei la Schengen. O rezoluție care cerea intrarea doar cu granițele aeriene a picat la vot. Surprinzător, extremiștii s-au abținut, în timp ce deputații premierului Rutte au votat „pentru” CITEȘTE ȘI Parlamentarii olandezi dau undă verde aderării Bulgariei la Schengen. O rezoluție care cerea intrarea doar cu granițele aeriene a picat la vot. Surprinzător, extremiștii s-au abținut, în timp ce deputații premierului Rutte au votat „pentru”

Procurorii ruși au deschis o anchetă împotriva Rolf în 2019, acuzând firma că a cumpărat acțiuni la prețuri artificiale, o acuzație pe care Petrov a negat-o.

În luna septembrie un fost director al companiei a fost condamnat la 8 ani și jumătate de închisoare pentru participarea la o înțelegere despre care procurorii ruși spun că a fost menită să asigure transferarea ilegală de fonduri în străinătate.

Rusia a emis la momentul respectiv un mandat de arestare și pe numele lui Petrov.

viewscnt
Afla mai multe despre
vladimir putin
dealer auto