Vladimir Putin amenință Europa: "În special în țările mai mici trebuie să se gândească cu ce se joacă"

Vladimir Putin amenință Europa: "În special în țările mai mici trebuie să se gândească cu ce se joacă"
Profit.ro
Profit.ro
scris 29 mai 2024

Vladimir Putin a amenințat Europa, spunând că membrii NATO se joacă cu focul atunci când propun ca Ucrainei să i se permită să folosească armele occidentale pentru a lovi în interiorul teritoriului Rusiei, ceea ce, a avertizat el, ar putea declanșa un conflict global în care ar putea fi folosite armele nucleare, relatează AFP și Reuters.

Urmărește-ne și pe Google News
Evenimente

30 iulie - Maraton Profit News TV: Inteligența Artificială în Economie. Parteneri: Garanti BBVA, Gomag.

"În Europa, în special în țările mai mici, trebuie să se gândească cu ce se joacă. Trebuie să-și amintească faptul că, foarte adesea, sunt state cu un teritoriu mic și o populație foarte densă", a declarat Vladimir Putin într-o discuție purtată cu jurnaliștii în Uzbekistan. "Acesta este un factor serios pe care trebuie să îl aibă în vedere înainte de a vorbi despre o lovitură în profunzime asupra teritoriului rusesc", a punctat el, făcând aparent aluzie la țările baltice, scrie News.ro.

Bulgaria se apropie de intrarea în zona euro CITEȘTE ȘI Bulgaria se apropie de intrarea în zona euro

Liderul de la Kremlin a reproșat aliaților Ucrainei că au ignorat avertismentele Moscovei cu privire la loviturile ucrainene pe teritoriul rusesc. El susține că tocmi acest lucru a dus la deschiderea unui nou front, spre Harkov, pentru a crea ceea ce Rusia numește o "zonă tampon".

Ucraina vrea să poată folosi armele furnizate de Occident împotriva unor ținte de pe teritoriul rusesc, dar această chestiune îi divizează pe susținătorii Kievului. Italia și Germania se tem de o escaladare, cu teama subiacentă că Vladimir Putin ar putea folosi arme nucleare, în timp ce secretarul general al NATO, Jens Stoltenberg, consideră că actualele restricții "leagă mâinile la spate ucrainenilor", pe fondul avansului Rusiei în estul Ucrainei.

La mai bine de doi ani de la declanșarea celui mai sângeros război terestru din Europa după cel de-al Doilea Război Mondial, Putin vorbește tot mai des despre riscul unui conflict global mult mai amplu, în timp ce Occidentul se gândește ce să facă în legătură cu avansarea trupelor rusești în Ucraina, notează Reuters.

Secretarul general al NATO, Jens Stoltenberg, a declarat recent pentru The Economist că membrii alianței ar trebui să permită Ucrainei să lovească ținte de pe teritoriul Rusiei cu arme occidentale, un punct de vedere susținut de unii membri NATO, dar nu și de Statele Unite.

"Escaladarea constantă poate duce la consecințe grave", a declarat Putin reporterilor la Tașkent. "Dacă aceste consecințe grave apar în Europa, cum se vor comporta Statele Unite, ținând cont de paritatea noastră în domeniul armelor strategice? Este greu de spus - vor ei un conflict global?" - a întrebat retoric Putin.

Liderul de la Kremlin a arătat că loviturile ucrainene asupra Rusiei cu arme cu rază lungă de acțiune au nevoie de sprijin occidental - prin sateliți, informații și ajutor militar - deci Occidentul ar fi direct implicat.

El a mai spus, pe de altă parte, că trimiterea de trupe franceze în Ucraina ar fi un pas spre un conflict global.

Invazia Rusiei în Ucraina în 2022 a declanșat cea mai gravă prăbușire a relațiilor Moscovei cu Occidentul din ultimii 60 de ani, iar criza escaladează în ceea ce diplomații spun că este cea mai periculoasă fază a sa de până acum. Invazia a provocat moartea a zeci de mii de civili ucraineni, a determinat milioane de oameni să fugă în străinătate și a redus la ruine cartiere și orașe întregi.

Frank Timiș iese din acționariatul Trencadis. Marian Murguleț, fost CIO guvernamental, preia integral controlul companiei CITEȘTE ȘI Frank Timiș iese din acționariatul Trencadis. Marian Murguleț, fost CIO guvernamental, preia integral controlul companiei

Rusia, care controlează 18% din Ucraina, avansează și a deschis un nou front în regiunea Harkov, declanșând o dezbatere în Occident cu privire la ceea ce mai poate face după ce a oferit Kievului sute de miliarde de dolari în ajutoare, arme și informații.

Liderii occidentali și Ucraina au minimalizat avertismentele Rusiei cu privire la riscul unui război mai amplu care să implice Rusia, cea mai mare putere nucleară din lume, și NATO, cea mai puternică alianță militară din lume, condusă de Statele Unite.

Ucraina spune că ar trebui să poată lovi în spatele liniilor rusești, inclusiv împotriva teritoriului suveran rusesc, pentru a riposta. Dar oficialii ruși spun că răbdarea Moscovei se epuizează după repetatele atacuri ucrainene împotriva orașelor rusești, a rafinăriilor de petrol și, în ultimele zile, chiar împotriva unor elemente ale sistemului său de avertizare timpurie nucleară.

viewscnt
Afla mai multe despre
vladimir putin
europa
rusia