Moscova vrea să își pedepsească prin taxe propriile firme pentru utilizarea de software străin

Moscova vrea să își pedepsească prin taxe propriile firme pentru utilizarea de software străin
Profit.ro
Profit.ro
scris 28 mai 2024

Ministrul rus al Dezvoltării Digitale, Maksut Șadaev, a afirmat că Moscova ar putea taxa firmele rusești pentru utilizarea de software străin, deoarece Rusia încearcă să scape de dependența de tehnologiile străine și să le stimuleze pe cele proprii, transmite agenția TASS. 

Urmărește-ne și pe Google News
Evenimente

30 iulie - Maraton Profit News TV: Inteligența Artificială în Economie. Parteneri: Garanti BBVA, Gomag.

Președintele rus Vladimir Putin a stabilit ca obiectiv-cheie obținerea independenței tehnologice, în timp ce Occidentul încearcă, prin sancțiunile impuse după ce Rusia a invadat Ucraina, să blocheze achizițiile de tehnologie și echipamente din străinătate care ar putea fi utilizate în război, arată Agerpres.

ANUNȚ Volkswagen va dezvolta o mașină electrică low-cost, pentru a concura cu rivalii din China. Discuțiile cu Renault au eșuat CITEȘTE ȘI ANUNȚ Volkswagen va dezvolta o mașină electrică low-cost, pentru a concura cu rivalii din China. Discuțiile cu Renault au eșuat

În cadrul efortului respectiv, Putin a semnat luna aceasta un decret care impune ca până în 2030 cel puțin 80% din firmele rusești din domeniile importante ale economiei să treacă la software autohton.

Reuters menționează că multe companii din Rusia mai utilizează software străin în operațiunile curente, deși un pachet de sancțiuni adoptat de Uniunea Europeană în decembrie anul trecut interzice furnizarea către ruși a programelor pentru firme și legate de proiectare.

Românii scapă de viză pentru Thailanda CITEȘTE ȘI Românii scapă de viză pentru Thailanda

Șadaev a explicat că introducerea unei taxe ar putea „aduce la egalitate” software-ul rusesc cu cel străin. „Credem că trebuie să creăm stimulente economice suplimentare pentru trecerea firmelor la soluții rusești, iar acest lucru trebuie legat de anumite motivații fiscale”, a arătat el, conform agenției TASS, la o conferință de tehnologie a informației (IT).

Ministrul nu a precizat cuantumul taxei propuse sau modul de colectare a acesteia.

viewscnt
Afla mai multe despre
moscova
firme
taxa