Vladimir Putin este dispus să faciliteze exporturile libere de cereale din porturile ucrainene, anunță Kremlinul

Vladimir Putin este dispus să faciliteze exporturile libere de cereale din porturile ucrainene, anunță Kremlinul
scris 31 mai 2022

Președintele rus Vladimir Putin a declarat că Rusia este dispusă să faciliteze exportul liber de cereale din porturile ucrainene fără obstacole, în coordonare cu Turcia, anunță Kremlinul după convorbirea liderului rus cu omologul său turc, Recep Tayyig Erdogan, relatează Reuters.

”În timpul discuției despre situația din Ucraina, s-a pus accent pe asigurarea unei navigații sigure în Marea Neagră și Azov și pe eliminarea amenințării minelor din apele lor”, a transmis Kremlinul cu privire la convorbirea lui Putin cu Erdogan, scrie News.ro.

FOTO Nordis Group demarează lucrările de construcție la ansamblul hotelier și rezidențial Nordis Brașov, investiție de 26,4 milioane euro CITEȘTE ȘI FOTO Nordis Group demarează lucrările de construcție la ansamblul hotelier și rezidențial Nordis Brașov, investiție de 26,4 milioane euro

”Vladimir Putin a remarcat disponibilitatea părții ruse de a facilita tranzitul maritim de mărfuri liber în coordonare cu partenerii turci. Acest lucru este valabil și pentru exportul de cereale din porturile ucrainene”, mai precizează Kremlinul.

Putin, potrivit Kremlinului, a adăugat că dacă sancțiunile ar fi ridicate, atunci Rusia ar putea ”exporta volume semnificative de îngrășăminte și produse agricole” din Ucraina.

Nu a fost imediat clar la ce porturi ucrainene a făcut referire președintele rus Vladimir Putin. Principalele porturi ucrainene prin care se exportă cereale ale Ucrainei includ Ciornomorsk, Nicolaev, Odesa, Herson și Iujne.

Erdogan i-a transmis lui Putin că pacea trebuie să fie stabilită cât mai curând posibil, iar Turcia este pregătită să își asume un rol într-un ”mecanism de monitorizare” între Moscova, Kiev și ONU, dacă se ajunge la un acord.

Războiul din Ucraina și încercarea Occidentului de a izola Rusia au dus la creșterea prețului cerealelor, uleiului de gătit, îngrășămintelor și energiei.

Ucraina încearcă să exporte volumele mari de cereale cu ajutorul vehiculelor, pe cale maritimă și ferată cu scopul de a preveni o criză alimentară la nivel mondial, dar nu are nicio șansă să își îndeplinească obiectivele dacă nu este ridicată blocada Rusiei asupra porturilor ucrainene de la Marea Neagră, a declarat pentru Reuters un oficial al Ministerului ucrainean al Agriculturii din Ucraina săptămâna trecută.

Organizația Națiunilor Unite, care susține că o criză alimentară globală este pe cale de a se declanșa, încearcă să încheie un acord pentru a facilitate exporturile de cereale ale Ucrainei.

Înainte de invazia rusă în Ucraina, țara avea capacitatea de a exporta până la 6 milioane de tone de grâu, orz și porumb lunar, dar exporturile au scăzut la doar 300.000 de tone în martie și 1,1 milioane în aprilie.

Rusia și Ucraina reprezintă în total  29% din exporturile globale de grâu, în principal prin Marea Neagră, și 80% din exporturile globale de ulei de floarea-soarelui.

Ucraina este un exportator important de porumb, orz și ulei de rapiță, iar Rusia și Belarus – care a susținut Moscova în timpul războiul și este vizat de sancțiuni – reprezintă peste 40% din exporturile globale de potasiu nutritiv pentru culturi.

viewscnt
Afla mai multe despre
vladimir putin
cereale
porturi