În România există circa 500.000 de persoane cu dizabilități, dintre care aproape 70% nu au locuri de muncă, spune, la emisiunea PROFIT LIVE de la PROFIT NEWS TV, Adrian Popa, expert marketing în cadrul Levels Digital. Angajatorii preferă să plătească taxele aferente la stat decât să angajeze persoane cu dizbilități, continuă el.
„În 2020 erau înregistrate aproape un milion de persoane cu dizabilități. Dintre acestea, jumătate sunt persoane vârstnice care au dezvoltat o dizabilitate. Jumătate din acest număr sunt persoane apte de muncă. Aici apare partea tristă a tabloului. Gradul de ocupare al persoanelor cu dizabilități este mult mai mic decât au nevoie, undeva la 70% din aceste persoane nu sunt în piața muncii în momentul de față, lucru care se întâmplă din varii motive. Angajatorii nu fac investiții pentru rampe de acces, toalete speciale sau software-uri speciale”, mai spune acesta.
CITEȘTE ȘI VIDEO PROFIT LIVE Cristian Munteanu, managing partner Early Game Ventures: Putem să vorbim despre un crah pe piața asta. Cred că zona moartă este cea de mijlocDeși în prezent există o legislație care oferă beneficii financiare companiilor care angajează persoane cu dizabilități, în continuare companiile sunt reticente și preferă să plătească taxele aferente la stat.
11 septembrie - Maratonul Impactul fiscalitații în economie. Parteneri: ARB, CEC Bank, CITR
24 septembrie - Eveniment News.ro – ROINVEST - Ediția a V-a. Parteneri: ACUE, ARB, CEC Bank, ROCA, TeraPlast
30 septembrie - Eveniment Profit.ro e-commerce – Provocările creșterii pe o piață cu concurență tot mai dură - Ediția a V-a. Parteneri: ARB, CEC Bank, ContentSpeed
7 octombrie - Eveniment Profit Energy.forum - Ediția a VIII-al Parteneri: ACUE, Raiffeisen Bank
5 noiembrie - Gala Profit – Povești cu Profit... Made in Romania. Parteneri: ARB, CEC Bank, Garanti BBVA, Raiffeisen Bank, Philip Morris Romania
„Noi credem că în momentul de față avem structura generală pe care să funcționăm. Ce a lipsit în trecut a fost constanța, legea a avut reveniri și update-uri și a fost și închisă pentru o perioadă. Acum, la baza angajării persoanelor cu dizabilități stă legea 448/2006.
Este o lege foarte bună, care ajută persoanelor cu dizabilități în integrarea forței de muncă. Legea specifică că o companie mare, cu peste 50 de angajați, este obligată să angajeze persoane cu dizabilități în cuantum de 4%.
Însă, dacă o companie nu angajează persoane cu dizabilități are 2 variante, fie să plătească acel fond de handicap lună de lună, fie să plătească jumătate din acel fond și jumătate să lucreze cu o unitate protejată. O unitate protejată este o entitate economică cu o pondere socială care angajează persoane cu dizabilități”, explică Adrian Popa.
Agenția Levels Digital funcționează ca o unitate protejată și angajează persoane cu dizabilități cu sau fără experiență.
„Am văzut potențialul de creștere. Targetul nostru sunt acești clienți mari către foarte mari. Noi știm că abilitățile noastre de a livra performanță este unul ridicat așa că am decis să mergem spre această zonă. După doi ani de zile ne dăm seama că este o zonă foarte mișto, care din păcate nu este abordată de atât de multe companii. Întâmpinăm reticență și la companiile mari”, afirmă el.