PROFIT NEWS TV Blocarea PUZ-urilor începe să se resimtă și pe piața de birouri. Andrei Ianculescu, Cushman & Wakefield Echinox: Nu știu dacă la anul, dar cel puțin în 2023-2024 poate deveni o problemă!

PROFIT NEWS TV Blocarea PUZ-urilor începe să se resimtă și pe piața de birouri. Andrei Ianculescu, Cushman & Wakefield Echinox: Nu știu dacă la anul, dar cel puțin în 2023-2024 poate deveni o problemă!
Andreea Guţu
Andreea Guţu
scris 15 dec 2021

Interesul există, dar nu este suficient. Blocarea PUZ-urilor de sector, în București, pune dezvoltatorii în imposibilitatea de a lansa noi proiecte, deși există cerere pentru clădirile noi de birouri. Problemele se vor resimți însă cel mai acut începând cu 2023, dacă nu chiar de anul următor. 

“Interesul pentru dezvoltarea clădirilor de birouri este foarte mare. Problema majoră este imposibilitatea de a dezvolta anumite proiecte. E adevărat că, în momentul de față, proiectele de birouri din zonele secundare s-au oprit, pentru că și interesul firmelor pentru aceste zone a scăzut. Dar, în continuare, pentru zonele fierbinți ale Capitalei,interesul este foarte mare, doar că nu prea au cum să le dezvolte, din cauza situației PUZ-urilor. Aceasta poate să devină o problemă. Nu știu dacă la anul, dar cel puțin din 2023-2024 ar putea deveni o problemă”, a atenționat, la PROFIT NEWS TV, Andrei Ianculescu, Head of Project Management al companiei de consultanță imobiliară Cushman & Wakefield Echinox.

Urmărește-ne și pe Google News

El atrage atenția și asupra faptului că, dacă în anul următor nu vor fi dezvoltate spații noi de birouri, vor urma să apară probleme, pe motiv că firmele sunt interesate în special de clădirile noi. 

Evenimente
>31 octombrie - Maratonul de Educație Financiară
5 noiembrie - Gala Profit – Povești cu Profit... Made in Romania
14 noiembrie - Maratonul Agriculturii
CITEȘTE ȘI PROFIT NEWS TV Creșterea prețurilor materialelor de construcții - Criza transporturilor și războiul comercial dintre SUA și China, principalele influențe. Claudiu Bisnel, Fondator Brisk Group: Nu vor mai reveni niciodată la nivelurile pre-pandemice

La începutul anului, Asociația Dezvoltatorilor Imobiliari din România – Urbanis, care reprezintă interesele mai multor companii cu activitate în zona de sud a Bucureștiului, avertiza că suspendarea Planurilor Urbanistice Zonale la nivelul Sectoarelor 2, 3, 4, 5 și 6, propusă de primarul Nicușor Dan, va amâna inițierea proiectelor imobiliare noi cu 1-2 ani.

“Chiar și clădirile puțin mai vechi au proiecte de reamenajare, se folosesc de acest moment pentru a-și reamenaja spațiile,de la zonele comune, la investiții în eficiența instalațiilor. Tocmai să pregătească reîntoarcerea la muncă pentru un procent cât mai mare de oameni și tendința asta se vede. Și majoritatea dezvoltatorilor mari asta fac în momentul de față”, subliniază acesta.

Livrările de noi proiecte de birouri din București au totalizat 132.200 metri pătrați în trimestrul al treilea al anului, cea mai ridicată valoare trimestrială înregistrată vreodată, ducând astfel volumul de spații noi finalizate în primele nouă luni la 178.200 metri pătrați.

Suprafața proiectelor livrate în perioada ianuarie-septembrie 2021 a depășit astfel nivelul înregistrat în întreg anul trecut, când stocul nou a fost de 155.000 metri pătrați, potrivit datelor companiei de consultanță imobiliară Cushman & Wakefield Echinox.

CITEȘTE ȘI PROFIT NEWS TV Explozie de prețuri. Încă o industrie a intrat în horă

Stocul modern de birouri destinat închirierii din București a ajuns la 3,13 milioane metri pătrați, în timp ce rata de neocupare a crescut la 14,8%, un nou record al ultimilor 5 ani. În continuare, se observă o diferență semnificativă între ratele de neocupare ale clădirilor de clasa A și cele încadrate în clasa B, respectiv 12,1% pentru proprietățile clasa A, față de 23,4% pentru cele de clasa B, potrivit datelor companiei citate anterior. 

Așadar, cererea pentru spații noi de birouri este într-o continuă creștere, în special pentru clădirile poziționate în zonele “fierbinți” ale Capitalei, precum zona de nord sau vest. 

“De asemenea o să crească foarte mult și estul. În special zona Timpuri Noi și Tineretului. Acea zonă în care s-au dezvoltat și sunt în dezvoltare clădiri de birouri cu suprafețe mari”, mai spune Andrei Ianculescu, care consideră că principala problemă în momentul de față este autorizarea proiectelor. “Cererea este foarte mare de la dezvoltator pentru zona centrală, atât pentru clădiri standard de birouri cât și pentru clădiri de coworking. Interesul este mare, dar din păcate nu avem produse. Sunt puține produse în zona centrală care se află la un anumit nivel”.

viewscnt
Afla mai multe despre
spatii birouri
proiecte birouri
cladiri de birouri
suspendare puz-uri
blocare puz-uri