PROFIT NEWS TV Chisăliță, Președinte Asociația Energia Inteligentă: Polonia s-a pregătit pentru această situație, dar în cazul Bulgariei lucrurile sunt un pic mai complicate. Vor fi noi scumpiri

PROFIT NEWS TV Chisăliță, Președinte Asociația Energia Inteligentă: Polonia s-a pregătit pentru această situație, dar în cazul Bulgariei lucrurile sunt un pic mai complicate. Vor fi noi scumpiri
Andreea Guţu
Andreea Guţu
scris 29 apr 2022

Chiar dacă a fost luată prin surprindere de  decizia Gazprom de a întrerupe livrările prin conducta Yamal, după ce Guvernul de la Varșovia a refuzat să plătească gazele în ruble, Polonia era pregătită pentru această situație, spune Dumitru Chisăliță, președintele Asociației Energia Inteligentă. Bulgaria, în schimb, este total dependentă de gazele din Federația Rusă, iar suspendarea livrărilor va avea avea un impact mai puternic decât în cazul Poloniei. Urmează și creșteri de prețuri la gaze.

Urmărește-ne și pe Google News
Evenimente

30 iulie - Maraton Profit News TV: Inteligența Artificială în Economie. Parteneri: Garanti BBVA, Gomag.

„Polonia are un contract cu Gazprom de 10,2 miliarde de metri cubi pe an, care urma să se finalizeze la 31 decembrie 2022. Polonia în urmă cu aproape 10 ani a luat decizia ca, după această dată, să nu mai importe gaze din Federația Rusă, drept pentru care a întreprins diverse acțiuni în sensul aprovizionării cu gaze naturale”, a spus, la PROFIT NEWS TV, Dumitru Chisăliță. 

Spre exemplu, continuă el, în 2015 Polonia a finalizat un terminal de gaze naturale la Marea Nordului, cu o capacitate de 5 miliarde de metri cubi și a demarat construcția unei conducte de circa 10 miliarde de metri cubi pe an, care să alimenteze Polonia cu gaze naturale din Marea Nordului. 

„Această conductă, după ultimele probleme, a fost suspendata un an de zile de activiștii de mediu, dar după ultimele informații ea va fi finalizată în toamna acestui an, cel tărziu până la finalul anului. Polonia s-a pregătit pentru această situație, chiar dacă poate a fost luată prin surprindere de oprirea peste noapte a livrărilor. De acum 10 ani Polonia se pregătea pentru o situație de genul acesta. Din punctul meu de vedere are capacitatea de a trece atât pe perioada verii, cât și pe perioada iernii de ceea ce înseamnă această sistare”, mai spune acesta.

PROFIT NEWS TV Traian Bădulescu: Maramureș și Bucovina - scăderi mari din cauza războiului CITEȘTE ȘI PROFIT NEWS TV Traian Bădulescu: Maramureș și Bucovina - scăderi mari din cauza războiului

În Bulgaria, situația este diferită și mult mai complicată, mai ales că era total dependentă de gazele rusești.  

„Bulgaria își prelua toate gazele dinspre Federația Rusă, depindea foarte mult de aceste gaze naturale și ca atare aici lucrurile sunt un pic mai complexe. Dar, cu toate astea, și Bulgaria a făcut niște pași importanți în ceea ce privește diversificarea aprovizionării cu gaze naturale. Bulgaria este interconectată în momentul de față cu două potențiale zone de aprovizionare cu gaze, Grecia și Turcia”, precizează Chisăliță, adăugând că, din punct de vedere tehnic, Bulgaria are capacitatea de a găsi alternative la gazele rusești. 

Întreruperea alimentării cu gaze naturale către Polonia și Bulgaria va duce și la creșterea prețurilor. 

„O diminuarea a livrărilor de gaze către aceste țări înseamnă o scădere a ofertei, ceea ce determină o creștere a prețului”, afirmă președintele Asociației Energia Inteligentă.

viewscnt
Afla mai multe despre
gazprom
gaze rusia
rusia suspenda livrari gaze
gaze polonia
gaze bulgaria
dumitru chisalita