PROFIT NEWS TV Radu Puiu, Financial Analyst XTB România: Plafonarea prețurilor la carburanți nu este neapărat răspunsul. Investitorii vor încerca să țină cu dinții de Bitcoin

PROFIT NEWS TV Radu Puiu, Financial Analyst XTB România: Plafonarea prețurilor la carburanți nu este neapărat răspunsul. Investitorii vor încerca să țină cu dinții de Bitcoin
Profit.ro
Profit.ro
scris 22 iun 2022

Și în România, la fel ca în SUA, se discută despre plafonarea prețurilor la carburanți, decizie pe care Radu Puiu, Financial Analyst în cadrul XTB România, nu o vede ca un răspuns potrivit la situația actuală.

Urmărește-ne și pe Google News
Evenimente

30 iulie - Maraton Profit News TV: Inteligența Artificială în Economie. Parteneri: Garanti BBVA, Gomag.

„Plafonarea prețurilor la carburanți nu este neapărat răspunsul, pentru că o plafonare nu reduce din taxele care sunt încasate, în special din taxele de la stat. Vedem că, în SUA, fix acolo s-a umblat, s-a redus acea taxă federală. În România, acest lucru poate fi comparabil cu o reducere a accizei sau a TVA-ului, lucru care, cel puțin pentru moment, nu a fost nici măcar în discuție, pentru că ar presupune o scădere a fondurilor încasate de către stat, iar acest lucru vedem că nu este deloc pe placul statului”, a spus, la PROFIT NEWS TV, Radu Puiu.

În Grecia, unde Guvernul a decis să majoreze subvenția alocată gospodăriilor pentru a face față creșterii prețurilor la carburanți, Radu Puiu consideră că toată această situație este foarte posibil să fie o urmare a deciziei Uniunii Europene de a interzice peste șase luni importurile de petrol rusesc pe cale maritimă.

„O mare parte din petrolul care se duce către Grecia vine tocmai pe cale maritimă, iar acest lucru a dus la o creștere a prețurilor. Pe de altă parte, s-a interzis și oferirea de asigurări către vasele care transportă petrol rusesc. Și acolo Grecia are de suferit. Foarte mulți asiguratori se află în statul Elen”, precizează acesta.

EXCLUSIV PROFIT NEWS TV Ministrul Turismului revigorează frunza Elenei Udrea ca brand de țară: Am dat 30 milioane euro și de 12 ani stă nefolosită CITEȘTE ȘI EXCLUSIV PROFIT NEWS TV Ministrul Turismului revigorează frunza Elenei Udrea ca brand de țară: Am dat 30 milioane euro și de 12 ani stă nefolosită

Pe burse, în ultima săptămână a existat o scădere destul de puternică a prețurilor la carburanți, despre care Puiu afirmă că reprezintă „o urmare a unor așteptări de încetinire economică din partea investitorilor”.

„Vedem că, în ciuda măsurilor luate de diferite bănci centrale, în continuare inflația și creșterea prețurilor continuă să pună presiune pe economie și în acest sens se așteaptă o încetinire, care ulterior este așteptată să se transpună într-o cerere mai scăzută, iar acest lucru duce la o reevaluare a așteptărilor investitorilor. De aici și scăderea”, mai spune acesta.

El adaugă că nici în China situația nu este tocmai una pozitivă, având în vedere că există în continuare probleme legate de pandemie. 

„Și acolo sunt așteptate încetiniri economice. Dar este o situație foarte interesantă pentru că, în luna mai, importurile de petrol rusesc din China au atins o valoare record, undeva la peste 8 milioane de tone pe lună, ceea ce ne indică faptul că China a profitat de prețuri cu un discount semnificativ pe care le-a oferit Rusia, tocmai în ideea în care cumva se pregătește, își consolidează rezervele strategice pentru ca, pe măsură ce petrolul rusesc va părăsi Europa și, ușor-ușor statele vor renunța la produsele venite din Rusia, este posibil ca aceste discount-uri de preț să nu mai fie atât de accentuate pentru cumpărătorii din Asia. Și în India am văzut o dinamică similară, si anume o creștere a importurilor rusești”, afirmă Radu Puiu.

VIDEO PROFIT NEWS TV Alexandru Lascăr, co-fondator Stay Fit Gym, al doilea lanț de săli de fitness din România: Pregătim 10-12 centre anul acesta, ne uităm la orașe cu peste 100.000 locuitori. Cine urmează CITEȘTE ȘI VIDEO PROFIT NEWS TV Alexandru Lascăr, co-fondator Stay Fit Gym, al doilea lanț de săli de fitness din România: Pregătim 10-12 centre anul acesta, ne uităm la orașe cu peste 100.000 locuitori. Cine urmează

Despre Bitcoin, care a scăzut sub pragul de 20.000 de dolari sâmbătă, cel mai redus nivel din ultimele 18 luni, analistul financiar spune că investitorii și-au cam pierdut încrederea. Marți, Bitcoin a revenit pe creștere, depășind 21.000 de dolari.

„La începutul anului, deși volumele nu mai erau atât de puternice, încrederea investitorilor era destul de bună la momentul respectiv. Problemele din prezent cu inflația nu erau cunoscute, nici procesul de înăsprire monetară din partea FED și altor bănci centrale nu începuse într-o manieră atât de agresivă, iar în acest sens investitorii se așteptau la o perioadă de încetinire economică, lucrul care se vedea și pe burse, dar ulterior poate la o nouă mișcare de creștere.

În acest moment pare că scenariul acesta a ieșit din calcul, și asta se vede și pe piețele de capital clasice, pe indicii bursieri, care au avut de suferit în ultima perioadă.  Vedem o corelație foarte strânsă între piețele de capital din SUA și piața activelor digitale, în special intre indicele tehnologic și monedele digitale, întrucât cele două tind să aibă caracteristici similare, adică un nivel ridicat de risc, dar în același timp și un randament potențial mai bun decât alte tipuri de active”, explică acesta.

Radu Puiu mai precizează că, în situația actuală, „cumpărătorii și în special cei care susțin foarte mult Bitcoin vor încerca să țină cu dinții de această monedă, tocmai în ideea în care să nu aibă loc o serie de corecții mai ample”.

viewscnt
Afla mai multe despre
bitcoin
preturi carburanti
plafonare preturi carburanti