Deși ritmul de creștere al smartphone-urilor a scăzut considerabil, ceea ce mai este de crescut se duce către Android în al doilea trimestru al anului.
Q2 2016 a adus o creștere de 4 procente de la an la an pentru Android, conform Gartner. Sistemul de operare al celor de la Google a crescut de la 82,2%, în aceeași perioadă a anului trecut, la 86,2%.
În principal, Android profită de faptul că singurele surse de creștere pentru smartphone-uri sunt piețele emergente, acolo unde oferta de smartphone-uri ieftine cu Android are câștig de cauză.
21 mai Maratonul Economia Sustenabilă
28 mai Maratonul Fondurilor Europene

Android câștigă și în ceea ce privește vârfurile de gamă, acolo unde device-uri precum Galaxy S7 al celor de la Samsung contribuie la creșterea performanței Android-ului pe zona premium. Dar nu numai Samsung pune umărul în lupta cu Apple. Producători precum Huawei, care vând flagship-uri la prețuri mai accesibile, au și ei un cuvânt din ce în ce mai greu de spus.
Samsung și-a întărit dominația în al doilea trimestru al anului, ajungând la 22,3% din piața smartphone-urilor. Coreenii sunt secundați de Huawei, ajuns la 8,9% și detașat deja în cursa de urmărire a celor de la Samsung.
De cealaltă parte a baricadei, Apple scăzut în Q2 2016 la 12,9%, de la 14,6%, cât dețineau în aceeași perioadă a anului trecut. Regiunile în care Apple a performat cel mai bine în ultimul trimestru sunt Africa sub-Sahariană, Eurasia și Europa de Est, unde s-a înregistrat o creștere de 95%.
Microsoft și BlackBerry au scăzut din nou. Smartphone-urile cu Windows Phone au ajuns la 0,6% cotă de piață, de la 2,5% cât aveau în 2015. BlackBerry, legendarul producător canadian, se îndreaptă cu pași mari spre irelevanță, ajungând la o cotă de 0,1%.