Banca digitală maghiară Granit Bank, avându-l din 2022 ca acționar semnificativ pe Istvan Tiborcz, unul dintre cei mai bogați oameni de afaceri din Ungaria, ginere al premierului Viktor Orban, intră în România, în prima sa ieșire în afara țării, relevă datele analizate de Profit.ro.
Înainte de a fi prezentată aici, informația a fost anunțată cu mult înainte pe Profit Insider
Granit Bank va începe să opereze în România încă din acest trimestru, asigurând servicii transfrontaliere cu conturi în lei și valută și un schimb valutar la un curs promis ca fiind favorabil, printr-o aplicație în limbile română, maghiară și engleză.
Gránit Bank și-a planificat să se adreseze și clienților de retail care sunt deschiși să utilizeze serviciile digitale în România și se pregătește în acest sens să intre pe piață cu o ofertă și o campanie promoțională speciale.
Lansarea serviciilor în România marchează începutul expansiunii Granit Bank în străinătate.
Banca a fost înființată în 2010 de magnatul industriei construcțiilor Sandor Demjan pentru a ajuta IMM-urile locale să își revină după criza financiară și economică globală. A fost prima instituție bancară din Ungaria care a adoptat serviciile digitale.
În urmă cu doi ani, holdingul imobiliar ungar BDPST Zrt, deținut de ginerele premierului Viktor Orban, a achiziționat o participație de 57%, devenind astfel, atunci, cel mai mare acționar al băncii. BDPST a achiziționat participația de la firma ungară de consultanță E.P.M., controlată de președintele-director general al Granit Bank, Eva Hegedus.
CITEȘTE ȘI FOTO ANUNȚ Când va fi redeschis cazinoul din Constanța și cum va arăta interiorulLa acest moment, datele indică faptul că Istvan Tiborcz deține 44,8% din acțiunile băncii, prin firma TiberisDigital.
În timp, Granit a crescut de la o mică bancă de nișă la cel mai puternic jucător bancar de dimensiuni medii, deservind astăzi 83.000 de clienți corporativi, dintre care 86% sunt de retail.
CITEȘTE ȘI Doi reprezentanți ai Abris, fond cu multiple operațiuni în România - reținuți în Polonia pentru nereguli la un recuperator care a părăsit piața româneascăEste a opta cea mai mare bancă universală din Ungaria, cu active totale de 1,4 trilioane HUF (3,56 miliarde euro) - o creștere de două ori în 2 ani - cu aproximativ 200.000 de titulari de conturi.
Banca se laudă cu cea mai mică rată a creditelor neperformante din sector, de doar 0,02%.
CITEȘTE ȘI Poveștile lui Mugur Isărescu: De la amenințarea lui Vadim Tudor, la discuțiile din BNR. „Am fost și eu taliban, dar când am ajuns pe scaunul ăsta am dat cu capul de realități”Granit Bank a încheiat anul 2023 cu un profit consolidat după impozitare de 21,6 miliarde HUF (55 milioane euro). Potrivit evidențelor Băncii Naționale a Ungariei (MNB), peste 18% din toate conturile noi de retail au fost deschise anul trecut la Gránit Bank.
În primele patru luni din 2024, conform ultimelor date disponibile, au fost deschise deja alte 30.000 de conturi.
BDPST a fost înființată în 2015 de Istvan Tiborcz, iar în ultimii ani a ajuns la un portofoliu masiv de 40 proprietăți imobiliare în Budapesta și pe plan național, dar și de hoteluri în Austria. Tiborcz a construit un imperiu de afaceri care se întinde pe mai multe sectoare, precum piețele financiare, transportul, betonul armat, parcuri solare, managementul deșeurilor, IT și beauty, dar turismul și managementul proprietății rămân pilonii principali.
CITEȘTE ȘI ANPC pierde definitiv primul proces cu băncile pe recalcularea ratelor la credite și pierde un alt litigiu pe fond. Cum motivează instanțeleTiborcz este pe locul 37 în topul celor mai bogate persoane din Ungaria, cu o avere personală de peste 200 milioane euro.
La începutul anului, Profit.ro a anunțat că ginerele lui Orban a semnat cea mai mare tranzacție imobiliară înregistrată vreodată în Serbia și în Europa de Sud-Est, cumpărând, prin Diofa Fund Management, cinci clădiri de birouri în Belgrad de la dezvoltatorul imobiliar maghiar Indotek.
Fondat în 2009, Diófa Fund Management administrează active în fonduri de investiții de peste 360 de miliarde de forinți (917 milioane euro).
Afacerile lui Istvan Tiborcz
Gránit Fund Management Plc.: Gestionarea a cinci fonduri de capital privat (Főnix, Gordiusz, Diorit, Egmont, Nivala) cu o valoare a activului net de 252 miliarde HUF (646 milioane euro).
CITEȘTE ȘI FOTO Bancomat aruncat în aer, în AradEquilor Fund Management Plc.: Gestionarea a două fonduri de capital privat (Central European Opportunity, Central European Opportunity II) și un fond imobiliar (Central European Real Estate Fund), cu o valoare totală a activului net de 211 miliarde HUF (541 milioane euro).
Central European Venture and Private Equity Fund Management Plc.: Responsabil pentru patru fonduri de capital privat (Central European I, Central European II, Central European IV, Central European VI) cu o valoare a activului net de 24 miliarde HUF (61.5 milioane euro), conform Daily News Hungary.
Pe de altă parte, în 2018, procurorii ungari au deschis o anchetă vizând proiecte finanțate de Uniunea Europeană și investigate de Oficiul European de Luptă Antifraudă (OLAF), derulate de o companie care a fost condusă de acesta.