Poliția din New York apelează la un software ce folosește algoritmi de inteligență artificială pentru a depista și aresta mai rapid suspecții.
Numit Patternizr, software-ul a fost creat de Departamentul de Poliție din New York, care-l folosește încă din decembrie 2016, dar a cărui existență a fost făcută publică abia săptămâna aceasta.
New York City are cel mai mare departament de poliție din Statele Unite, cu un total de 77 de secții. În 2016, NYPD a înregistrat peste 13.000 de tâlhării, 15.000 de jafuri și peste 44.000 de furturi cu daune mari.
24 septembrie - Eveniment News.ro – ROINVEST - Ediția a V-a. Parteneri: ACUE, ARB, CEC Bank, ROCA, TeraPlast
30 septembrie - Eveniment Profit.ro e-commerce – Provocările creșterii pe o piață cu concurență tot mai dură - Ediția a V-a. Parteneri: ARB, CEC Bank, ContentSpeed, eMag
7 octombrie - Eveniment Profit Energy.forum - Ediția a VIII-al Parteneri: ACUE, Electrica Furnizare, Raiffeisen Bank
5 noiembrie - Gala Profit – Povești cu Profit... Made in Romania. Parteneri: ARB, CEC Bank, Garanti BBVA, Raiffeisen Bank, Philip Morris Romania
Patternizr vine să automatizeze combinarea și verificarea încrucișată a informațiilor din toate cazurile înregistrate și să găsească tipare pe baza cărora ajută poliția să identifice mai rapid suspecții.
AI-ul găsește puncte comune în modul de pătrundere în locuințe, distanța dintre locurile de săvârșire al infracțiunilor, armele și instrumentele folosite plus alte indicii urmărite în cadrul investigațiilor.
Acesta stabilește un scor de similaritate în funcție de care ierarhizează infracțiunile. Cu cât scorul de similaritate este mai mare, cu cât infracțiunile în cauză au șanse să fie comise de același autor.
Până acum, Patternizr a fost folosit doar pentru infracțiuni minore, pentru a fi evaluat corespunzător înainte de a fi implicat în cazul crimelor. În medie, AI-ul procesează săptămânal 600 de plângeri pe săptămână.
Antrenarea AI-ul s-a făcut cu ajutorul a informațiilor criminalistice colectate manual pe parcursul a 10 ani. 100 de analiști civili au fost angajați în 2017 pentru a lucra cu acest software.
După publicarea algoritmului folosit de NYPD, Patternizr va putea fi integrat și în alte orașe din Statele Unite.
Ca de obicei în cazul soluțiilor moderne care implică procesarea la comun a informațiilor, există deja critici care vorbesc de încălcarea intimității personale și de faptul că AI-ul ar putea accentua prejudecățile din rândul polițiștilor americani.