Identitatea unui om poate fi verificată de la distanță, cu ajutorul unui laser, în funcție de ritmul unic al bătăilor inimi.
Pe listă de măsuri biometrice de securitate, care include amprentele, scanarea facială și chiar felul mersului, intră acum și ritmul cardiac, care poate fi și el folosit pentru a identifica cu mare precizie o persoană.
Tehnologia a fost creată de Pentagon și se numește Jetson. Se folosește un laser care măsoară mișcările pielii generate de bătăile inimii și funcționează de la o distanță de până la 200 de metri.
31 octombrie - Maratonul de Educație Financiară
5 noiembrie - Gala Profit – Povești cu Profit... Made in Romania
14 noiembrie - Maratonul Agriculturii
Bătăile inimii sunt unice pentru fiecare persoană, creând ceea ce specialiștii numesc semnătura cardiacă - un alt mijloc prin care oamenii pot fi identificați cu precizie.
Spre deosebire de celelalte măsuri biometrice de securitate folosite în prezent, precum amprentele, semnătura cardiacă nu poate fi falsificată - o persoană nu poate să-și modifice ritmul în care-i bate inima în mod normal.
Deocamdată, Jetson are unele limitări. Nu funcționează cu haine groase, scanarea durează 30 de secunde și are nevoie ca persoana respectivă să stea nemișcată.
Dacă aceste condiții sunt îndeplinite, nivelul de acuratețe este de 95%.
Dincolo de implicațiile militare care au motivat Pentagonul să dezvolte această tehnologie, există aplicații evidente și în domeniul medical. Doctorii ar putea lua pulsul fără să atingă pacienții, iar spitalele ar putea monta aparate care monitorizează wireless semnele vitale ale pacienților.