Creșterea abruptă a tarifelor – „cel mai frumos cuvânt din dicționar”, cum îl numește Trump – de către administrația republicană va scoate din buzunarele americanilor câte 1.350 de dolari și va duce la creșterea inflației pe termen scurt, arată economiștii ING Bank. Mai mult, taxele vamale sunt regresive și afectează mai mult populația cu venituri reduse.
Majorarea tarifelor americane pe importurile din Uniunea Europeană va un avea un impact sever asupra economiei europene, estimează economiștii. Unele bănci au tăiat deja prognozele de creștere pentru zona euro.
O nouă revoluție în industria auto. Detalii pe PROFIT INSIDER, un instrument de business pe bază de abonament prin intermediul căruia sunt furnizate informații exclusive privind modificările fiscale și legislative pregătite de autorități înainte de a fi lansate în dezbatere publică, tranzacții realizate de jucători importanți, decizii de business, rezultate financiare anunțate în premieră, analize de piață exclusive.
Resursa umană specializată - medici și asistenți medicali - este deficitară și în România și prost repartizată în teritoriu, mulți oameni având acces limitat la serviciile de sănătate.
Al treilea cel mai mare furnizor de gaze naturale pentru populație din România a trimis clienților săi o notificare-ofertă privind condițiile de furnizare de după 31 martie anul viitor, când ar urma să fie eliminată actuala plafonare a prețului final pentru casnici, la 0,31 lei/kWh, document intrat în posesia Profit.ro și care prevede scumpirea gazelor de la 1 aprilie 2026.
Administrația Trump a impus UE un tarif vamal de 20% pe bunurile exportate în SUA, ceea ce înseamnă inclusiv pe exporturile românești în America. Decizia administrației americane vine pentru români într-un moment în care relațiile comerciale erau în plină creștere și aveam excedent cu SUA. Impactul are darul de a fi totuși limitat, de vreme ce principalul partener comercial al României este, de departe, UE.
România a fost anul trecut cel mai mare producător de gaze din Uniunea Europeană pentru prima dată în istorie, depășind Olanda în ceea ce privește extracțiile raportate în terajouli (TJ) pe baza Puterii Calorice Superioare (PCS). Producția din România a fost în 2024 de aproape 360 mii TJ, în timp ce cea din Olanda, de 322,5 mii TJ, arată date analizate de Profit.ro.
Premierul canadian Mark Carney a anunțat taxe vamale de 25% pentru unele importuri de automobile americane.
Parcurile eoliene situate în largul coastelor nordice ale Germaniei au fost solicitate să instaleze sisteme radar moderne, pentru a sprijini supravegherea navelor și a dronelor, a anunțat Autoritatea Federală Maritimă (BSH), citată de Reuters.
Guvernul a aprobat defrișarea a peste 30 de hectare de pădure de către compania de stat Hidroelectrica, cel mai mare producător de energie electrică din România, în vederea finalizării amenajării hidroenergetice Răstolița din județul Mureș, ultimul obiectiv investițional major demarat de autoritățile comuniste din România în 1989, înainte de căderea regimului Nicolae Ceaușescu.