ASF pierde în fața proprietarului ONIX Asigurări, căruia i-a retras avizul pentru șefia companiei în urmă cu 4 ani

ASF pierde în fața proprietarului ONIX Asigurări, căruia i-a retras avizul pentru șefia companiei în urmă cu 4 ani
Adrian Dumitrache
Adrian Dumitrache
scris 1 mar 2018

Curtea de Apel București (CAB) a admis cererea înaintată de Simone Lentini, proprietarul majoritar indirect al ONIX Asigurări, jucător de talie redusă, prin care acesta a solicitat anularea unei decizii a Autorității de Supraveghere Financiară (ASF) din ianuarie 2014, în baza căreia instituția i-a retras aprobarea pentru funcțiile de director general și președinte CA ale asigurătorului. Hotărârea poate fi atacată cu recurs.

Urmărește-ne și pe Google News
Evenimente

30 iulie - Maraton Profit News TV: Inteligența Artificială în Economie. Parteneri: Garanti BBVA, Gomag.

În prezent, Delia Arsenie ocupă funcțiile de director general și președinte CA ale ONIX Asigurări.

Lentini, cetățean italian, controlează asigurătorul prin Egadi Company SRL, unde deține 51% din acțiuni, alături de Alin Niculae - 49%. Egadi Company este o societate cu activități de consultanță pentru afaceri și management și afaceri zero în intervalul 2008 - 2016, conform www.termene.ro.

La finele anului 2013, Consiliul ASF a hotărât retragerea aprobării lui Lentini pentru funcțiile de director general și președinte al Consiliului de administrație ale ONIX Asigurări.

ASF pierde din nou în fața unui șef de asigurător. După Lelkes de la Asirom, instanța anulează o amendă aplicată șefului City Insurance CITEȘTE ȘI ASF pierde din nou în fața unui șef de asigurător. După Lelkes de la Asirom, instanța anulează o amendă aplicată șefului City Insurance

Potrivit unui document consultat de Profit.ro, autoritatea de reglementare i-a retras autorizația lui Lentini pentru că, de la momentul aprobării în funcții, septembrie 2012, acesta ar fi întârziat mai mult de un an să transmită copii de pe dispozitivul unei hotărâri pronunțate în fond de Tribunalul din Marsala la 29 iulie 2013 și dispozitivul unei hotărâri pronunțate de Tribunalul din Palermo la 15 martie 2007.

Fostul șef al ONIX Asigurări ar fi depus documentele în octombrie 2013, dar fără traducerile legalizate ale acestora, așa cum prevede legislația.

“Tocmai existența suspiciunii neîndeplinirii acestei condiții, de bună reputație, onestitate, probitate morală, care ar fi în mod cert puse la îndoială de eventualitatea săvârșirii unei fapte penale de către cel ce ar urma să fie aprobat ca persoană semnificativă a asigurătorului, a constituit premisa inserării obligației în sarcina reclamantului (Simone Lentini – n.r.) în decizia sa de aprobare ca persoană semnificativă a societății ONIX Asigurări, de a comunica de îndată comunicarea soluției date de Procuratura din Marsala. Eventualitatea este prezumată de faptul că, dacă soluția Procuraturii este de trimitere în judecată, aceasta trebuie să aibă la baza suficiente probe și indicii împotriva persoanei trimise în judecată, care să o justifice. (…) De asemenea, faptul că nu era la acea dată în posesia unei hotărâri definitive în acel dosar penal, nu disculpă reclamantul de nerespectarea obligației sale din cuprinsul Deciziei CSA 526/12.09.2012 prin care a fost aprobat ca persoană semnificativă, obligație clară, care nu lasă loc de interpretări și care consta în: comunicarea soluției Procuraturii și nu a soluției definitive (cea dată după epuizarea tuturor căilor legale de atac), astfel cum greșit susține reclamantul că a înțeles”, se arată în documentul consultat de Profit.ro.

Un acționar City Insurance, fost administrator al asigurătorului, a pierdut procesul împotriva unei amenzi ASF CITEȘTE ȘI Un acționar City Insurance, fost administrator al asigurătorului, a pierdut procesul împotriva unei amenzi ASF

Lentini a contestat la CAB decizia ASF, dar instanța i-a respins cererea în septembrie 2014, cu posibilitate de recurs la Înalta Curte de Casație și Justiție.

Recursul formulat de Lentini a fost admis de instanța superioară în septembrie 2017, care a casat sentința recurată și a trimis dosarul spre rejudecare la CAB.

ONIX Asigurări și-a început activitatea în 1998 sub denumirea de Asigurarea Romas – Ceccar, fiind o societate de asigurare profesională a membrilor Corpului Experților Contabili și a Contabililor Autorizați din România.

În 2005, pachetul majoritar de acțiuni a fost cumpărat de grupul financiar maghiar OTP Bank, care schimbat denumirea în OTP Garancia Asigurări.

Trei ani mai târziu, grupul francez Groupama a preluat integral asigurătorul român, iar portofoliul de polițe a fost transferat către Groupama Asigurări. Ulterior, în decembrie 2010, compania și a schimbat denumirea în ONIX Asigurări, conform unei decizii a autorității de reglementare.

În martie 2012, pachetul majoritar de acțiuni a fost preluat de Egadi Company, controlată de Lentini.

ASF a stabilit avocatul care o va apăra în procesul cu Raluca Țintoiu. Fosta șefă NN Pensii, care a primit cea mai dură amendă din istorie într-un scandal politic, vrea banii și autorizația înapoi, dar și daune morale CITEȘTE ȘI ASF a stabilit avocatul care o va apăra în procesul cu Raluca Țintoiu. Fosta șefă NN Pensii, care a primit cea mai dură amendă din istorie într-un scandal politic, vrea banii și autorizația înapoi, dar și daune morale

În februarie 2016, ONIX Asigurări și-a redus capitalul social cu 30 milioane de lei, la 50 milioane de lei, prin reducerea numărului de acțiuni, pentru acoperirea unei părți din pierderile înregistrate la finele anului 2015, care au atins 43,54 milioane de lei.

Acționarii ONIX Asigurări după diminuarea capitalului sunt Egadi Company SRL București – 99,99% și Simone Lentini – 0,01%.

În 2016, subscrierile companiei au scăzut cu 21,5%, la 28,63 milioane de lei.

Profitul net a urcat cu 40,8%, la 18,65 milioane de lei.

viewscnt
Afla mai multe despre
simone lentini
onix asigurari
asf
litigiu