Secretarul de stat în Ministerul de Finanțe, Gabriel Biriș, a declarat că propunerile de majorări salariale făcute de politicieni, în pragul campaniei electorale, creează premisele unui dezastru mai mare în viitor pentru că bugetul nu își permite cheltuieli atât de mari, mai ales în condițiile demografice tot mai sumbre ale României. El a făcut trimitere, în context, la experiența din 2008, care pare uitată și care a dus la tăieri de salarii și creșteri de taxe, TVA având cea mai abruptă majorare din istoria Europei.
”E firesc și normal să existe tot felul de propuneri electorale, pe de altă parte trebuie să avem măsură în tot ce facem. Trebuie să ne gândim dacă avem de unde să plătim toate cheltuielile pe care vrem să le punem. Tot în sarcina noastră rămâne. Bugetul e făcut din contribuțiile noastre. Și dacă nu cumva toate aceste propuneri dacă ar fi aplicate ar crea mult mai multe probleme decât ar aduce lucruri bune”, a declarat Biriș, la Parlament, întrebat de jurnaliști cum vede majorările salariale anunțate deja de liderii partidelor politice înainte cu câteva luni de alegerile parlamentare.

28 mai Maratonul Fondurilor Europene
4 iunie Eveniment Profit.ro - Piața imobiliară între șocuri și oportunități - Ediția a V-a
Secretarul de stat din Ministerul Finanțelor a amintit măsurile luate în anul 2008, tot un an electoral, care au dus la tăieri de salarii și majorări de taxe doi ani mai târziu.
”Avem tendința să uităm repede. Să nu uităm anul 2008 care venea după foarte multă expansiune, de credit de consum, de credite imobiliare, banii erau ușor accesibili. Creșterea economică în 2008 a fost una semnificativă chiar dacă spre sfârșitul anului am avut începutul celei mai mari crize financiare din lume, cu toate astea am terminat cu un deficit fiscal uriaș. De ce? Tocmai pentru că veneau alegerile. Acele derapaje au creat nenorocirile care s-au abătut asupra poporului român după”, a mai spus Biriș.

El a amintit că în 2010 România a avut ”cea mai mare creștere de TVA din istoria Europei de la 19 la 24%”, în timp ce salariile erau tăiate drastic.
”Acele măsuri au fost luate tocmai datorită derapajelor din anii anteriori. Este un moment periculos pentru România pentru că putem să irosim toate câștigurile care până la urmă s-au reușit la nivel macroeconomic în anii care au trecut cu foarte multe eforturi și cu foarte multă suferință. În momentul în care aruncăm la gunoi toate aceste echilibre din dorința de a lua voturi, din dorința de a arăta că ne pasă de binele românilor, poate al celor mai puțin favorizați, creăm premisele unui dezastru mai mare în viitor. Ăsta trebuie să fie un subiect de reflecție pentru toți cei care propun scăderi de impozite, creșteri de cheltuieli bugetare. Avem de unde? Cine le plătește, că natalitatea scade, românii în continuare pleacă din țară?”, a mai spus Biriș.
PNL a adoptat săptămâna trecută în cadrul Ligii Aleșilor Locali, o rezoluție prin care își asumă ca în programul de guvernare să se regăsească, printre altele, o creștere medie cu 22% a salariilor funcționarilor publici începând cu 2017 și o lege a salarizării unitare bazată pe profesionalism, merite și echitate. Totodată, PNL promite dublarea salariilor medicilor încă de la începutul guvernării, construirea celor 8 spitale regionale, precum și realizarea a 900 de construcții tip Casa medicului.