LEGE Impozitele aplicate pensiilor private scad. Reguli pentru moștenitori

LEGE Impozitele aplicate pensiilor private scad. Reguli pentru moștenitori
scris 16 nov 2022

Proiectul de lege care introduce o impozitare mult mai avantajoasă în cazul pensiilor administrate privat (Pilonul II), facultative (Pilonul III) și ocupaționale, în situațiile în care sumele sunt plătite beneficiarilor sau moștenitorilor acestora ca plată unică sau prin plăți eșalonate, a fost promulgat de președintele Iohannis. Măsura, prezentată anterior de Profit.ro, ar trebui să încurajeze populația să economisească prin intermediul pensiilor facultative, având în vedere că cele de la Pilonul II, deși li se aplică această facilitate, sunt obligatorii.

Prevederile legii vor intra în vigoare la 1 ianuarie 2024, conform proiectului adoptat de Parlament luna trecută.

ULTIMA ORĂ Datele ultimei rectificări bugetare din an: Deficitul scade procentual în PIB, dar se menține la 80 mild. lei. Ce ministere primesc bani în plus și de unde se taie CITEȘTE ȘI ULTIMA ORĂ Datele ultimei rectificări bugetare din an: Deficitul scade procentual în PIB, dar se menține la 80 mild. lei. Ce ministere primesc bani în plus și de unde se taie

În prezent, tratamentul fiscal al pensiilor este la fel, indiferent dacă sunt cele de la sistemul public, cele obligatorii administrate privat (Pilonul II) sau cele facultative (Pilonul III). De exemplu, daca ai 4.500 de lei pensie, ai de platit CASS de 10% pentru cei 500 de lei care trec de 4.000 de lei, deci 50 de lei. Rămân 4.450 lei, la care ai de plătit impozit 10% pentru ce trece de 2.000 de lei, deci pentru 2.450 de lei plătești 245 de lei. Suma din pensie sub 2.000 de lei nu se impozitează.

Potrivit facilității promulgate, la pensiile Pilon II și Pilon III, înainte de a se aplica impozit ar urma să se scadă și valoarea contribuțiilor nete plătite de-a lungul timpului.

De exemplu, în prezent, dacă o persoană a contribuit în total cu 100.000 de lei la o pensie privată, iar la final are 300.000 de lei (100.000 de lei contribuții și 200.000 de lei din randamentul adus-sumele sunt doar ca exemplu teoretic, randamentele reale fiind mai reduse, atât pe piața românească, cât și pe cele externe) pe care îi va primi eșalonat în 100 de rate lunare, ceea ce ar însemna 3.000 de lei pe lună. Ar trebui să plătească lunar impozit de 10% pentru partea de 1.000 de lei care depășește plafonul neimpozabil de 2.000 de lei.

În urma modificării, înainte de calculul sumei impozabile se scad din cei 300.000 de lei contribuțiile nete de 100.000 de lei. Rămân 200.000 de lei impozabili, care desfășurați în 100 de rate lunare presupun că beneficiarul nu va avea de achitat impozit.

LEGE Clarificare legislativă în Codul fiscal: Condițiile de îndeplinit pentru locuințele cu o cotă a TVA de 5% CITEȘTE ȘI LEGE Clarificare legislativă în Codul fiscal: Condițiile de îndeplinit pentru locuințele cu o cotă a TVA de 5%

Contribuțiile la Pilonul II sunt redirecționate din cei 25% contribuție la CAS, contribuție care se reține de angaator înainte de aplicarea impozitului. Astfel, contribuțiile nete ale unei persoane la Pilonul II nu sunt bani care să fi fost impozitați la momentul virării către Pilonul II.

Contribuțiile la Pilonul III, însă, în măsura în care nu au fost utilizate eventuale deductibilități pentru aceste contribuții, sunt bani plătiți din bunuznarul persoanei respective, deci bani care au fost deja impozitați cu impozitul pe venit. (Suma reprezentând contribuțiile la fondurile de pensii facultative este deductibilă pentru fiecare participant din venitul salarial brut lunar sau venitul asimilat acestuia, în limita unei sume reprezentând echivalentul în lei a 400 de euro într-un an fiscal).

Inițiatorii afirmă că această facilitate ar trebui să încurajeze populația să își facă pensii private.

"Pentru a crește contributivitatea la sistemele facultative de pensii prin atragerea cât mai multor persoane interesate, trebuie creat un cadru legal de impozitare echitabil al acestora pentru a le face atractive și rentabile. Prin prezenta propunere legislativă ne dorim să reglementăm valoarea venitului impozabil atunci când urmează a se efectua plăți din fondurile de pensii administrate privat, respectiv Pilonul II, Pilonul III și segmentul pensiilor ocupaționale din România", arată expunerea de motive a legii.

Impozitul se va aplica de acum înainte doar pe câștigul net obținut de cetățeni ca rezultat al plasamentelor făcute de fondurile de pensii administrate privat pe piețele financiare din care se deduce același plafon neimpozabil de 2.000 lei. Nu se vor mai impozita contribuțiile acumulate de-a lungul timpului în aceste fonduri, pe care cetățeanul a ales să le economisească, după ce în prealabil a plătit un impozit pe aceste venituri. Cu alte cuvinte, impozitul vizează doar partea de fructificare a sumelor economisite în fondurile de pensii, nu și sumele economisite", arată președintele Comisiei de buget din Camera Deputaților, liberalul Bogdan Huțucă, inițator al legii.

Consultanța fiscală pe microîntreprindere ar urma să fie exceptată de la restricția ca micro să nu obțină mai mult de 20% din venituri din activități de consultanță/management CITEȘTE ȘI Consultanța fiscală pe microîntreprindere ar urma să fie exceptată de la restricția ca micro să nu obțină mai mult de 20% din venituri din activități de consultanță/management

Ce introduce noua lege

Art. 100 - Stabilirea venitului impozabil lunar din pensii

(1) Venitul impozabil lunar din pensii se stabilește prin deducerea din venitul din pensie a sumei neimpozabile lunare de 2.000 lei și, după caz, a contribuției de asigurări sociale de sănătate datorată potrivit prevederilor titlului V - Contribuții sociale obligatorii.

(2) Pentru sumele primite ca plată unică de către participanții la fondurile de pensii administrate privat și moștenitorii legali ai acestora, în conformitate cu prevederile Legii nr. 411/2004, republicată, cu modificările și completările ulterioare, venitul impozabil este constituit din sumele care depășesc contribuțiile nete ale participanților la care fiecare fond de pensii acordă un singur plafon de venit neimpozabil stabilit conform prevederilor alin. (1);

(3) Pentru sumele primite ca plăți eșalonate în rate de catre participanții la fondurile de pensii administrate privat și moștenitorii legali ai acestora, în conformitate cu prevederile Legii nr. 411/2004, republicată, cu modificarile și completarile ulterioare, venitul impozabil este constituit din sumele care depășesc contribuțiile nete ale participanților, la care se aplică plafonul de venit neimpozabil stabilit conform prevederilor alin. (1) pentru fiecare rată lunară de la fiecare fond de pensii;

(4) Pentru sumele primite ca plată unică de către participanții la fondurile de pensii facultative și/sau fondurile de pensii ocupaționale, și moștenitorii legali ai acestora, în conformitate cu prevederile Legii nr. 204/2006, cu modificarile și completarile ulterioare și ale Legii nr. 1/2020, cu completările ulterioare, venitul impozabil este constituit din sumele care depășesc contribuțiile nete ale participanților, la care, fiecare fond de pensii acordă un singur plafon de venit neimpozabil stabilit conform prevederilor alin. (1);

(5) Pentru sumele primite ca plați eșalonate în rate de către participanții la fondurile de pensii facultative și/ sau ocupaționale, precum și moștenitorii legali ai acestora, în conformitate cu prevederile Legii nr.204/2006, cu modificarile și completarile ulterioare și ale Legii nr.1/2020, cu completarile ulterioare, venitul impozabil este constituit din sumele care depășesc contribuțiile nete ale participanților, la care se aplică plafonul de venit neimpozabil stabilit conform prevederilor alin. (1) pentru fiecare rată lunară de la fiecare fond de pensii.

ULTIMA ORĂ DOCUMENT PSD și PNL amână schimbările la impozitarea locuințelor până la 1 ianuarie 2025. Anulare la majorarea bazei impozabile cu 50%. Modificări surprinzătoare și la microîntreprinderi CITEȘTE ȘI ULTIMA ORĂ DOCUMENT PSD și PNL amână schimbările la impozitarea locuințelor până la 1 ianuarie 2025. Anulare la majorarea bazei impozabile cu 50%. Modificări surprinzătoare și la microîntreprinderi

Cum arată până acum prevederea din Codul Fiscal

ART. 100 - Stabilirea venitului impozabil lunar din pensii

(1) Venitul impozabil lunar din pensii se stabilește prin deducerea din venitul din pensie a sumei neimpozabile lunare de 2.000 lei și, după caz, a contribuției de asigurări sociale de sănătate datorată potrivit prevederilor titlului V - Contribuții sociale obligatorii.

(2) La stabilirea venitului impozabil lunar aferent sumelor primite ca plată unică potrivit Legii nr. 411/2004, republicată, cu modificările și completările ulterioare, și Legii nr. 204/2006, cu modificările și completările ulterioare, fiecare fond de pensii acordă un singur plafon de venit neimpozabil stabilit potrivit prevederilor alin. (1).

(3) La stabilirea venitului impozabil lunar pentru sumele primite ca plăți eșalonate în rate, în conformitate cu prevederile Legii nr. 411/2004, republicată, cu modificările și completările ulterioare, și ale Legii nr. 204/2006, cu modificările și completările ulterioare, plafonul de venit neimpozabil stabilit potrivit alin. (1) se acordă pentru fiecare rată lunară de la fiecare fond de pensii.

(4) La stabilirea venitului impozabil aferent drepturilor primite în conformitate cu prevederile Legii nr. 411/2004, republicată, cu modificările și completările ulterioare, și ale Legii nr. 204/2006, cu modificările și completările ulterioare, de către moștenitorii legali ai participanților la fonduri de pensii, plafonul de venit neimpozabil stabilit potrivit alin. (1) se acordă pentru fiecare drept de pensie, indiferent dacă acestea sunt acordate de la același fond de pensie.

viewscnt
Afla mai multe despre
pnl
pensie
pensie privata
pilonul ii
pilonul iii
pensie ocupationala
impozit