Activele nete ale celor 233 de fonduri deschise și închise, locale și străine, au scăzut în luna iunie cu 2,1%, până la nivelul de 50,2 miliarde lei (10,2 miliarde euro), iar de la începutul anului au scăzut cu 6,4%, arată datele publicate de Asociația Administratorilor de Fonduri (AAF).
Asociația Participanților în Fondurile de Pensii susține că autoritățile de anchetă și reglementatorul pieței, ASF, nu ar fi furnizat până în prezent decât informații contradictorii cu privire la prezumtivul caz de fraudă de la BRD Pensii. Perpetuarea pentru o perioadă lungă a faptelor de delapidare în condițiile sustragerii controlului este ceva în măsură să alerteze viitorii pensionari.
Ministerul Apărării Naționale și Ministerul Afacerilor Interne au returnat neavizat Ministerului Muncii un memorandum de colaborare inter-instituțională în vederea ”reducerii cheltuielilor cu pensiile speciale”, obiectiv prevăzut în Planul Național de Redresare și Reziliență (PNRR).
Cel mai mare jucător al pieței locale de capital, NN Pensii, și-a majorat activele în trimestrul 2 și portofoliul nu indică șocul din piața titlurilor de stat. Un sfert din activ este investit în acțiuni, în principal la BVB. Pe bursele europene au aruncat prosopul pentru jucători pierzători din Franța și Spania.
Începând de luni, românii pot investi în titlurile de stat Tezaur, cu maturități de 1 și 3 ani și dobânzi anuale de 8,25% și 8,6%. Titlurile de stat au valoare nominală de 1 leu și sunt în forma dematerializată.
Participanții la fondurile de pensii private obligatorii (Pilonul 2) ajunși la vârsta de pensionare pot amâna retragerea banilor acumulați în contul personal de pensie privată dacă, în urma unui episod temporar de volatilitate al pieței financiare, activul net acumulat înregistrează o scădere, a declarat președintele Asociației Pensiilor Administrate Privat din România (APAPR), Radu Crăciun.
Performanța negativă a fondurilor de pensii private obligatorii (Pilonul 2) înregistrată în primele cinci luni ale anului a fost efectul deprecierii portofoliului de titluri de stat, tip de activ în care administratorii au investit peste 50% din banii participanților, în vederea încadrării, astfel, în gradul de risc, a declarat președintele Asociației Pensiilor Administrate Privat din România (APAPR), Radu Crăciun. În ultimele 12 luni (iunie 2021 – iunie 2022), indicele de preț al tuturor titlurilor de stat emise de România a scăzut cu 12%, dintre care 8% doar în acest an.
Numărul de beneficiari de pensii de serviciu (pensii speciale) era, în luna mai 2022, de 9.826 persoane, conform datelor centralizate de Casa Națională de Pensii Publice (CNPP).
Fondurile de pensii facultative aveau active în valoare de 3,36 miliarde de lei, la 29 aprilie 2022, în creștere cu 7% comparativ cu nivelul înregistrat la aceeași dată a anului anterior, conform unui raport al Autorității de Supraveghere Financiară (ASF).
Ministerul Finanțelor informează posesorii titlurilor de valoare (obligațiunilor) emise de statul român în nume propriu sau prin intermediul Casei Autonome a Monopolurilor Regatului Romaniei anterior anului 1947 că acestea nu conferă un drept de creanță asupra statului, răscumpărarea acestora nemaifiind posibilă ca urmare a stingerii dreptului, spune instituția într-un document.