Creșterea bursieră de la cumpăna dintre ani a prins BRD Pensii cu o expunere în creștere pe segmentul acțiuni. Administratorul fondurilor de pensii a depășit reperul unei dețineri de 100 milioane lei la Fondul Proprietatea și Banca Transilvania.
Fondurile de pensii facultative aveau active în valoare de peste 2,8 miliarde de lei, la 27 noiembrie 2020, în creștere cu 15,26% comparativ cu nivelul înregistrat la 30 noiembrie 2019, conform datelor Autorității de Supraveghere Financiară (ASF).
Fondurile de pensii private obligatorii aveau active în valoare de peste 73,145 miliarde de lei, la 27 noiembrie 2020, în creștere cu 20% față de nivelul existent la 30 noiembrie 2019, potrivit datelor Autorității de Supraveghere Financiară (ASF).
Administratorii fondurile de pensii private obligatorii (Pilonul II) și facultative (Pilonul III) vor putea investi, până la 3% din activ, în obligațiuni corporatiste fără rating emise de entități din România, cu respectarea cumulativă a unor condiții.
Programul de guvernare prevede creșterea contribuțiilor către Pilonul II de pensii cu un punct procentual, de la 3,75%, cât este în prezent, după transferul contribuțiilor sociale în sarcina angajaților, până la 4,75% în anul 2024. La momentul lansării P2, în 2008, legislația prevedea majorarea contribuției de la 2% la 6% până în 2016, cu un ritm anual de 0,5%.
Sistemul pensiilor private a cunoscut o evoluție pozitivă pe tot parcursul funcționării sale, activele totale și numărul de participanți fiind în continuă creștere. Astfel, valoarea activelor totale aflate în administrare, la nivelul întregului sistem de pensii private, a ajuns, la 30 septembrie 2020, la 72,58 miliarde de lei, în creștere cu 18% față de septembrie 2019.
Activele nete ale celor 227 de fonduri deschise și închise, locale și străine, au scăzut în luna octombrie cu 0,9%, până la nivelul de 41,8 mld RON (8,6 mld €), iar de la începutul anului au scăzut cu 15,5%; intrările nete ale lunii au totalizat 186 mil RON (38,2 mil euro).
În parteneriat cu ASF, cu mediul academic, dar și cu comunitatea de business, Institutul de Studii Financiare derulează programe țintite pe diverse categorii de populație cu scopul de a crește gradul de cunoaștere pentru accesarea în cele mai bune condiții a serviciilor financiare.
Volatilitatea ridicată generată de criza sanitară și, implicit, de cea economico-financiară din trimestrul I al anului 2020 a determinat o atenție sporită față de evoluțiile pe termen scurt ale pieței de capital și o echilibrare fină a portofoliilor fondurilor de pensii private, în sensul creșterii procentului deținerii în titluri de stat.
Românii pot subscrie începând de marți, 17 noiembrie 2020, pentru noi emisiuni de titluri de stat destinate exclusiv populației în cadrul Programului Tezaur, cu maturități de 1, 2 și 3 ani.