După pierdere în 2015, Poșta Română încheie anul trecut pe plus. Profitul brut a depășit de 4 ori cifra estimată în buget, dar veniturile au fost sub ținta propusă

După pierdere în 2015, Poșta Română încheie anul trecut pe plus. Profitul brut a depășit de 4 ori cifra estimată în buget, dar veniturile au fost sub ținta propusă
Adrian Dumitrache
Adrian Dumitrache
scris 31 mai 2017

Rezultatul final al Poștei Române în exercițiului financiar aferent anului 2016 indică un profit brut de 17,2 milioane de lei (3,8 milioane de euro), de la o pierdere brută de 29,4 milioane de lei în 2015, potrivit datelor anunțate de operatorul poștal național. Față de cifra din bugetul aprobat de Guvern, respectiv 4 milioane de lei, profitul brut obținut în 2016 a fost de 4,3 ori mai ridicat.

Anul trecut, compania a înregistrat venituri totale în valoare de 1,135 miliarde de lei și cheltuieli totale în sumă de 1,117 miliarde de lei.

În cazul veniturilor, cifra atinsă se situează sub ținta din bugetul aprobat prin HG 483/2016, care încasări totale de 1,175 miliarde de lei.

La cheltuieli totale, cifra bugetată a fost de 1,171 miliarde de lei.

“Să nu uităm că Poșta Română este încă tributară datoriilor din trecut. Avem amenda de la Consiliul Concurenței, care se referă la perioada de gestiune 2011 - 2012, dar și debite și accesorii ale unor controale ANAF din perioada 2003 - 2012. Compania a achitat, lunar, ratele căre ANAF, în deplină concordanță cu graficul de eșalonare a acestor amenzi asigurând, în același timp, și o creștere etapizată, prin prioritizarea investițiilor în funcție de necesitatea implementării proiectelor Poștei Române. Cu toate acestea, compania a întregistrat profit (…)”, a declarat directorul general al Poștei Române, Andrei Stănescu.

EXCLUSIV Poșta propune statului și Fondului Proprietatea un profit sub câștigul net de anul trecut, la afaceri mai mari CITEȘTE ȘI EXCLUSIV Poșta propune statului și Fondului Proprietatea un profit sub câștigul net de anul trecut, la afaceri mai mari

În comunicatul Poștei se precizează că opinia auditorilor externi și a celor mai importante instituții financiar-bancare despre situațiile financiare ale anului 2016 oferă o imagine clară și pozitivă, dar menționează și faptul că sunt necesare și acțiuni complementare - suport ale acționarilor în a asigura finanțarea companiei.

“În acest sens, se preconizează finalizarea, până în septembrie 2017, a procesului de capitalizare a Poștei Române de către  cei doi acționari, Ministerul Comunicațiilor și Societății Informaționale și Fondul Proprietatea, asigurându-se astfel premisele necesare unei noi etape de dezvoltare și modernizare a companiei”, se mai spune în comunicat.

La începutul lunii aprilie, la evenimentul WeLoveDigital.forum organizat de Profit.ro, ministrul Comunicațiilor, Augustin Jianu, a anunțat că Poșta Română va fi capitalizată în acest an cu 170 de milioane de lei, operațiune care va permite companiei să realizeze investiții în informatizare.

Prima lovitură în grupul controlat de Sebastian Ghiță: Asesoft Technologies intră în faliment ! CITEȘTE ȘI Prima lovitură în grupul controlat de Sebastian Ghiță: Asesoft Technologies intră în faliment !

“Operațiunea va susține eforturile investiționale ale companiei în direcția informatizării activității”, a spus Jianu.

Poșta Română este deținută de Ministerul Comunicațiilor – 75% și Fondul Proprietatea – 25% și este cel mai mare operator de profil de pe piața locală, cu peste 24.000 salariați și o rețea teritorială de 5.600 de unități.

Urmărește-ne și pe Google News
Evenimente

30 iulie - Maraton Profit News TV: Inteligența Artificială în Economie. Parteneri: Garanti BBVA, Gomag.

 

viewscnt
Afla mai multe despre
posta
venituri
profit