BNR dorește ca băncile să crediteze mai mult companiile și IMM-urile, care au un impact mai mare în economie, și avertizează că va adopta din nou măsuri prudențiale dacă ritmul de creștere a creditului pentru populație trece de 30%, chiar dacă intermedierea financiară este la cel mai mic nivel din Europa.
Potrivit directorului Direcției Stabilitate Financiară din BNR, Eugen Rădulescu, băncile au datoria să analizeze atent evoluția creditelor pe categorii, pentru a nu se repeta boomul din perioada pre-criză de pe segmentul populației, unde creditele au crescut cu 20% în ultimii doi ani.
Rădulescu a explicat că deși a crescut capacitatea populației de a-și onora serviciul datoriei, din cauza majorării veniturilor și a scăderii costului creditului în ultimii ani, băncile trebuie să monitorizeze piața, în maniera în care o va face și Banca Națională
28 mai Maratonul Fondurilor Europene
"În ceea ce privește Banca Națională, noi analizăm măsura în care este nevoie, este util, este oportun să intervenim în acest proces cu noi instrumente macroprudențiale, în vederea evitării repetării unui boom, a unei fericiri maxime, cum a fost până în 2008, dar care probabil nu se va repeta, pentru că atunci, încă în etapa post-comunistă, nu cunoscusem ce înseamnă recesiune", a spus Rădulescu, la o dezbatere privind retail bankingul.
Oficialul BNR a punctat că avansul creditului din ultii ani s-a făcut exclusiv pe baza finanțărilor în lei acordate populației, care au crescut cu un ritm anual de 20%, considerat de banca centrală încă rezonabil.
Rădulescu a exemplificat, ulterior, că un ritm anual de creștere de 30% doar pe segmentul populației ar putea să nu mai pară sustenabil din punctul de vedere al băncii centrale, care este pregătită să adopte noi măsuri macro-prudențiale.
Deși recunoaște că o mare parte din creșterea creditului ipotecar a fost rezultatul programului Prima Casă, care a distorsionat prețurile din piața imobiliară mai ales pe segmentul imobilelor ieftine, destinate persoanelor cu venituri reduse, directorul BNR apreciază că nu este încă momentul pentru oprirea programului.
Pe de altă parte, Rădulescu a pledat pentru stimularea creditării pe segmentul companiilor, care ar antrena o creștere economică mai sănătoasă.
Oficialul BNR consideră însă că băncile trebuie să își pregătească mai bine personalul din zona corporate și IMM.
"Am făcut studii, iar rezultatele nu au fost încurajatoare. Modul de acordare a creditului lasă de dorit. De multe ori se face mai mult de computer decât de analist, iar cei care lucrează în această zonă nu sunt așa de bine pregătiți profesional, ceea ce nu face bine nici băncii, nici clientului", a mai spus Rădulescu.