Germania rămâne cel mai important partener economic al României, dar cere școli atente la piața muncii și eliminarea corupției

Germania rămâne cel mai important partener economic al României, dar cere școli atente la piața muncii și eliminarea corupției
scris 28 mar 2017

Germania rămâne partenerul economic nr. 1 al României, cu un volum comercial total de 26,1 miliarde euro, reprezentând peste 20% din totalul comerțului exterior al României. Printre cele mai importante grupe de produse în comerțul dintre Germania și România sunt mașini și aparate, echipamente electrice, mijloace și materiale de transport.

Camera de Comerț și Industrie Româno-Germană (AHK România) a anunțat cifrele referitoare la schimburile economice între România și Germania.

Relațiile economice bilaterale au crescut și anul trecut, după cum indică actualele cifre publicate de Institutul Național de Statistică (INS), Germania rămânând astfel partenerul economic nr. 1 al României. Importurile din Germania au însumat anul trecut 13,8 miliarde euro (+10,5%), iar exporturile 12,3 miliarde euro (+14,6%). În total, volumul comercial între cele două state a fost de 26,1 miliarde euro (+12,4), ceea ce înseamnă peste 20% din totalul comerțului exterior al României – tendința în creștere. Printre cele mai importante grupe de produse în comerțul dintre Germania și România se numără în mod tradițional mașini și aparate, echipamente electrice, mijloace și materiale de transport, metale comune.

Circa 7.500 de companii germane sunt active în România cu mai mult de 250.000 de angajați.

Pe fondul accentuării lipsei de personal calificat este important, și din punctul de vedere al economiei germane, ca autoritățile din România și factorii de decizie să ia în continuare toate măsurile necesare în ce privește dezvoltarea învățământului profesional. Dezvoltarea economică poate fi asigurată pe termen lung doar dacă se investește intens în educație. „În discuțiile noastre cu investitorii germani disponibilitatea personalului calificat este unul din cele mai importante criterii în luarea deciziei investiționale. Acest lucru se referă atât la învățământul universitar, cât și la învățământul profesional, care, într-un sistem educațional funcțional, sunt complementare,” a declarat Sebastian Metz, director general AHK Romania. Factorii de decizie din cadrul instituțiilor statului ar trebui să acorde o atenție deosebită următorului aspect: în cadrul sistemului de învățământ trebuie integrate mecanisme care să pună în acord cererea de pe piața muncii și oferta educațională. Numai așa se poate forma personal calificat, adaptat la evoluțiile și necesitățile mediului economic.

Germanii de la Dräxlmaier își restrâng activitatea din Pitești, 800 de angajați vor fi trimiși acasă cu plăți compensatorii CITEȘTE ȘI Germanii de la Dräxlmaier își restrâng activitatea din Pitești, 800 de angajați vor fi trimiși acasă cu plăți compensatorii

O importanță deosebită o acordă companiile germane de asemenea luptei anticorupție și menținerii principiilor statului de drept. „În numeroasele evenimente ale Camerei de Comerț și Industrie Româno-Germane, în care se discută teme economice actuale, membrii AHK România au subliniat în nenumărate rânduri că predictibilitatea, stabilitatea, transparența și statul de drept sunt deosebit de importante pentru a putea planifica noi investiții și pentru ca activitățile economice să se deruleze cu succes”, arată Dragoș Anastasiu, Președinte AHK România.

Înființată în septembrie 2002, Camera de Comerț și Industrie Româno-Germană are în prezent peste 530 de firme membre.

viewscnt

Informaţiile publicate de Profit.ro pot fi preluate doar în limita a 500 de caractere şi cu citarea sursei cu link activ. Orice abatere de la această regulă constituie o încălcare a Legii 8/1996 privind dreptul de autor.

Afla mai multe despre
partener economic
germania
importuri germania
exporturi germania