Numărul șomerilor a crescut ușor în februarie, dar rămâne aproape de nivelul minim al ultimelor decenii

Numărul șomerilor a crescut ușor în februarie, dar rămâne aproape de nivelul minim al ultimelor decenii
Profit.ro
Profit.ro
scris 3 apr 2017

Numărul de șomeri a crescut ușor în a doua lună a acestui an, cu 893 față de luna precedentă, până la 488.797, iar rata șomajului a stagnat la 5,4%, nivel minim din 2008, arată datele publicate, luni, de Institutul Național de Statistică (INS).

Urmărește-ne și pe Google News
Evenimente

30 iulie - Maraton Profit News TV: Inteligența Artificială în Economie. Parteneri: Garanti BBVA, Gomag.

În ianuarie, în România erau 487.904, nivel minim din 1994, de când există astfel de statistici, iar rata șomajului a coborât la 5,4%, potrivit datelor revizuite semnificativ în jos de către INS, publicate în urmă cu o lună, scrie News.ro.

Un nivel atât de scăzut precum cel din ianuarie al numărului de șomeri nu s-a înregistrat niciodată în România începând din 1994, de când se calculează șomajul după standardele BIM. În privința ratei șomajului, un nivel de 5,4% a mai fost înregistrat ultima dată în trimestrul III din 2008.

Arctic investește peste 100 milioane euro într-o fabrică nouă din Dâmbovița. Compania va crea 480 de locuri de muncă CITEȘTE ȘI Arctic investește peste 100 milioane euro într-o fabrică nouă din Dâmbovița. Compania va crea 480 de locuri de muncă

Datele revizuite luna trecută arată, spre deosebire de primele estimări, că numărul de șomeri a coborât sub 500.000 încă din luna octombrie 2016 și s-a menținut apoi în scădere în toate lunile, cu excepția lunii decembrie, când a urcat ușor față de noiembrie.

Datele revizuite arată că numărul șomerilor a scăzut cu circa 79.000 în ultimul an, de la 567.739 în februarie 2016.

Șomajul este în continuare mai mare în rândul bărbaților, cu o rată de 5,7% în luna februarie, în timp ce, în rândul femeilor, șomajul este de doar 5%, mai arată datele oficiale.

Creșterea ușoară a șomajului în februarie ar putea fi pusă în relație cu majorarea salariului minim pe economie de la 1 februarie, de la 1.250 lei până la 1.450 lei.

Patronatele și unii economiști au avertizat că majorarea este prea rapidă și i-ar putea afecta pe unii angajați fără calificare și din zone sărace, care sunt plătiți cu salariile cele mai mici.

Însă pe de altă parte, efectul ar putea fi limitat de criza de forță de muncă din România, de care se plâng multe companii, mai ales în ceea ce privește angajații calificați.

Potrivit seriilor revizuite, șomajul a înregistrat o scădere acelerată în 2016, înregistrând scăderi în toate lunile, cu excepția lunii decembrie.

Scăderea șomajului din 2016 a fost generată în primul rând de creșterea rapidă a cererii de forță de muncă, mai ales în zonele dezvoltate din  jurul marilor metropole.

Cu toate acestea, șefii de companii se plâng tot mai des de lipsa forței de muncă calificate, care începe să limiteze dezvoltarea afacerilor din România.

Datele oficiale arată că numărul de locuri de muncă vacante din economia românească, un indicator al deficitului de forță de muncă la nivel național, a crescut în ultimul trimestru din 2016 cu 11% față de aceeași perioadă a anului precedent, la 60.700, în ciuda șomajului încă ridicat din unele regiuni.

Autoritățile publică, constant, și numărul de șomeri înregistrați oficial în evidențele oficiilor pentru forța de muncă.

Datele Agenției Naționale pentru Ocuparea Forței de Muncă (ANOFM) arată că, la sfârșitul lunii ianuarie, 421.236 șomeri erau înregistrați oficial, ceea ce corespunde unei rate a șomajului de doar 4,8%.

Județele Vaslui, cu 11,4%, și Teleorman (10,2%) au cele mai înalte niveluri ale șomajului din România, potrivit ANOFM.

Zonele cu șomaj ridicat sunt caracterizate cu calificarea slabă a forței de muncă și un grad scăzut de educație, spun experții.

Conform standardelor BIM, numărul de șomeri este calculat prin anchete în gospodării, care arată că numărul de șomeri este, în realitate, mai mare.

Datele privind șomajul pe baza metodologiei BIM sunt considerate ca fiind mai relevante de către specialiști, pentru că reflectă mai bine șomajul real la nivel național. 

viewscnt
Afla mai multe despre
someri
ins