România a depășit Ungaria la numărul de companii mari în Europa Centrală și de Est în funcție de cifra de afaceri. Acum ne aflăm pe locul al treilea și avem 60 de jucători în top.
Cifra de afaceri a companiilor românești a crescut cu 44,1% la 112,2 miliarde de euro, în timp ce profitul net a crescut cu 142,5%, conform unei statistici Coface.
24 septembrie - Eveniment News.ro – ROINVEST - Ediția a V-a. Parteneri: ACUE, ARB, CEC Bank, ROCA, TeraPlast
30 septembrie - Eveniment Profit.ro e-commerce – Provocările creșterii pe o piață cu concurență tot mai dură - Ediția a V-a. Parteneri: ARB, CEC Bank, ContentSpeed, eMag
7 octombrie - Eveniment Profit Energy.forum - Ediția a VIII-al Parteneri: ACUE, Electrica Furnizare, Raiffeisen Bank
5 noiembrie - Gala Profit – Povești cu Profit... Made in Romania. Parteneri: ARB, CEC Bank, Garanti BBVA, Raiffeisen Bank, Philip Morris Romania
Pe primul loc este Polonia cu 166, iar pe al doilea se situează Cehia cu 77.
Mineralele, chimicalele, petrolul, materialele plastice și industria farmaceutică reprezintă cel mai mare sector, cu cea mai mare pondere în ceea ce privește cifra de afaceri generată (32,0%). Acesta este urmat de utilități și serviciile publice precum și de comerțul nespecializat, cu o ponderea în cifra de afaceri de 18,7%, respectiv 16,3%, scrie Hotnews.ro.
Ce companii înregistrate în România vedem în Top 500 din Europa Centrală și de Est pe datele din 2022
În top 10 companii din ECE avem o singură companie: OMV Petrom care se află pe locul 8.
Ce alte companii se mai află în top:
OMV Petrom Marketing se află pe 35
Automobile Dacia pe 38
Rompetrol Rafinare pe 44
Lidl Discount pe 63
Rompetrol Downstream pe 72
Kaufland România pe 78
Engie România pe 83
Ford România pe 92
E.ON Energie România pe 94
Romgaz pe 100
Profi Rom Food pe 116
Electrică Furnizare pe 124
Dedeman pe 126
Carrefour România pe 134
CITEȘTE ȘI Diminuarea inflației lasă loc unei reveniri economice fragile în Europa de EstPotrivit Coface, PKN Orlen rămâne neînvinsă pe primul loc, consolidându-și semnificativ poziția cu o creștere de 111% a cifrei de afaceri, după +52% în anul anterior.
Alte companii precum RWE din Cehia (a 2-a poziție), compania multinațională de petrol și gaze MOL Ungaria (locul 3), compania maghiară MVM Energetika (a 4-a poziție), Skoda Auto din Cehia (locul 5), retailerul Jeronimo Martins Polska (poziția a 6-a) și compania poloneză de energie PGE (a 7-a) și-au păstrat pozițiile în fruntea clasamentului.
Toate aceste companii au înregistrat o cifră de afaceri mai mare în 2022, comparativ cu anul precedent, companiile de comercializare a energiei electrice precum RWE și MVM au raportat chiar o creștere de trei cifre a veniturilor. În schimb, sectorul auto a fost mai puțin reprezentat în top 10 în această ediție a clasamentului.