România, cea mai mare creștere din UE a costului cu mâna de lucru

 România, cea mai mare creștere din UE a costului cu mâna de lucru
Profit.ro
Profit.ro
scris 17 iun 2024

Costul orar al forței de muncă a crescut cu 5,5% în UE și cu 5,1% în zona euro, în primul trimestru din 2024, comparativ cu perioada similară din 2023, arată datele publicate de Oficiul european pentru Statistică (Eurostat).

Urmărește-ne și pe Google News
Evenimente

25 iulie - Maraton Medika TV - Sanatatea Aparatului Urinar
30 iulie - Maraton Profit News TV: Inteligența Artificială în Economie

În perioada ianuarie-martie 2024, comparativ cu primul trimestru din 2023, cel mai semnificativ avans anual a fost raportat în România (16,4%), Bulgaria (15,8%), Croația (15,3%), Polonia (14,1%) și Ungaria (13,7%), în timp ce alte două state membre UE au raportat creșteri de peste 10%: Letonia (12,7%) și Lituania (11,1%).

TABEL Revin scumpirile. OMV Petrom a crescut prețul motorinei pentru prima dată în ultimele 3 luni CITEȘTE ȘI TABEL Revin scumpirile. OMV Petrom a crescut prețul motorinei pentru prima dată în ultimele 3 luni

Costul orar cu mâna de lucru cuprinde costurile cu salariile și costurile non-salariale, precum contribuțiile sociale plătite de angajatori. La nivelul Uniunii Europene, costurile salariale au înregistrat o creștere anuală de 5,8% primul trimestru din 2024, iar costurile non-salariale un avans anual de 4,8%, scrie Agerpres.

În primul trimestru din 2024, avansul costurilor cu forța de muncă în România se datorează creșterii cu 15,9% a costului orar al forței de muncă în domeniul business, în timp ce în domeniul non-business s-a înregistrat un avans de 18%.

Pe sectoare ale economiei, în România costul orar cu forța de muncă a crescut cu 20,5% în construcții, cu 15,9% în servicii și cu 14,4% în industrie.

Conform datelor publicate de Institutul Național de Statistică, costul orar al forței de muncă în formă ajustată (după numărul zilelor lucrătoare) a înregistrat o rată de creștere de 16,45% în primele trei luni ale acestui an, comparativ cu perioada similară din 2023, iar față de trimestrul anterior a fost mai mare cu 1,85%.

Comparativ cu același trimestru al anului precedent, costul orar al forței de muncă (în formă ajustată după numărul zilelor lucrătoare) a crescut în toate activitățile economice. Cele mai semnificative creșteri ale costului orar al forței de muncă (în formă ajustată după numărul zilelor lucrătoare) s-au regăsit în învățământ (33,30%), hoteluri și restaurante (27,06%), transport și depozitare (20,96%), respectiv în construcții (20,49%).

Ministerul Finanțelor lansează o nouã emisiune FIDELIS de titluri de stat pentru populație CITEȘTE ȘI Ministerul Finanțelor lansează o nouã emisiune FIDELIS de titluri de stat pentru populație

În raport cu trimestrul I 2023, costul orar al forței de muncă (în formă ajustată după numărul zilelor lucrătoare) a crescut cel mai puțin în industria extractivă (8,69%), sănătate și asistență socială (9,94%), respectiv în activități de servicii administrative și activități de servicii suport (10,68%).

Față de același trimestru al anului precedent, componenta cheltuielilor directe (salariale) cu forța de muncă a crescut în trimestrul I 2024 cu 16,44%, iar componenta cheltuielilor indirecte (non-salariale) cu 16,49%. 

viewscnt
Afla mai multe despre
eurostat
cost